Vanhemmuus 26.12.2016 Päivitetty 24.01.2024

Nämä 20 merkkiä todistavat, että olet hyvä vanhempi

Pidätkö itseäsi surkeana vanhempana, koska taapero kiukuttelee ja teini häpeää sinua? Huokaise helpotuksesta: nämä merkit paljastavat, että olet onnistunut kasvattajana. Listasimme 20 piirrettä, jotka osoittavat, että olet hyvä vanhempi.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

1. Lapsellasi on ruokaa ja puhtaat vaatteet

Vaikka siltä voisi tuntua, nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä kaikissa perheissä. Se, että huolehdit lapsesi perustarpeista vaikeinakin päivinä osoittaa, että ymmärrät vastuusi. Hyvä vanhempi pyrkii hakemaan apua taloudelliseen ahdinkoonsa ja esimerkiksi omaan uupumukseensa, koska se on lapsen etu.

2. Lapsesi uskaltaa itkeä

Lapsen itku ei ole merkki vanhemman epäonnistumisesta. Se, että lapsi uskaltaa ilmaista edessäsi negatiivisia tunteitaan kertoo siitä, että hän luottaa sinuun.

Lue myös: Näin ymmärrät taaperon tunnekieltä – 10 tilannetta ja ratkaisua

3. Lapsesi iloitsee seurastasi

Aikuiseen luottava ja kiintynyt lapsi nauttii vanhempansa seurasta. Hymy ja halaukset kertovat, että lapsella on kanssasi hyvä olla.

4. Suukotat, halaat ja hellit lastasi

Hellä kosketus vahvistaa lapsen itsetuntoa. Se lohduttaa, tuntuu hyvältä ja lujittaa lapsen ja vanhemman välistä suhdetta. Olet hyvä vanhempi, kun hellit lastasi.

5. Olet ylpeä lapsestasi

Rakastava vanhempi ei usko vanhoihin viisauksiin, joiden mukaan lapsi pitää koulia hiljaiseksi ja vaatimattomaksi. Hehkutat lapsesi junnujoukkueen voittoa ja lohdutat häntä häviön hetkellä.

Lue myös: Ethän kasvata lasta enää näin? Saatat silloin vahingoittaa häntä

6. Kuuntelet lastasi

Hyvä vanhempi kuuntelee lastaan, vaikka tekisi itse päätökset. Kun lapsi saa puhua, hänen mielensä kevenee ja hän tuntee, että häntä arvostetaan. Lapsen kuunteleminen auttaa vanhempaa huomaamaan ongelmat ennen kuin ne paisuvat liian suuriksi.

7. Lapsesi sanoo ”kiitos” ja ”anteeksi”

Kiitos, anteeksi ja ole hyvä ovat pieniä, mutta tärkeitä sanoja. Ne osoittavat, että olet opettanut lapsellesi käytöstapoja ja muiden huomioimista.

8. Teinisi häpeää sinua

Lähes kaikki teinit häpeävät vanhempiaan. Tämä on normaali osa nuoren itsenäistymisprosessia. Nolostelu todistaa, että olet lapsesi kanssa niin läheinen, että hän tuntee pienimmätkin tapasi. Voit siis huokaista helpotuksesta, jos murkku häpeää tapaasi mussuttaa voileipää.

Lue myös: 5 asiaa sinussa, joita lapsi rakastaa pienenä ja häpeää teininä

9. Tunnet lapsesi kaverit

Hyvä vanhempi tuntee lapsensa kaverit, heidän vanhempansa, lapsen hoitajat ja opettajat. Kun kysyt lapselta, kenen kanssa hän lähtee ulos, et ole nipottaja, vaan vastuullinen aikuinen.

10. Asetat lapsellesi rajat

Lapsi tarvitsee rajoja, jotta hän tuntee olonsa turvalliseksi. Hyvä vanhempi sanoo välillä ei. Hän ei anna periksi, vaikka lapsi haukkuisi häntä tyhmäksi ja epäreiluksi.

Lue myös: Onko lapsesi tottelematon? Jämäkkä kasvatus tehoaa

11. Et ole lapsellesi kaveri, vaan vanhempi

Kypsä aikuinen erottaa toisistaan vanhemman ja kaverin roolit. Vanhempi tuottaa lapselle myös pettymyksiä, päättää säännöistä ja on esimerkkinä. On mukavaa, jos lapsesi pitää sinua coolina tyyppinä. Tärkeämpää on kuitenkin se, että olet hänelle tuki ja turva.

12. Et kilpaile muiden vanhempien kanssa

Hyvä vanhempi ei suhtaudu lapseensa näyttelyesineenä ja vanhemmuuteen kilpailuna. Rakastat lastasi sellaisena kuin hän on. Keskityt omaan perheeseenne etkä vertaile teitä muihin.

13. Tiedät, ettei täydellisiä vanhempia ole

Kaikki vanhemmat ovat joskus ärtyneitä ja väsyneitä. Hyvä vanhempi on itselleen armollinen ja opettaa lempeyttä myös lapsilleen. Et soimaa itseään loputtomasti tiuskaisuistasi, vaan pyydät anteeksi ja opit virheistäsi.

14. Huolehdit omasta jaksamisestasi

Hyvä vanhempi tietää, että jos hän ei jaksa, kukaan perheessä ei jaksa. Vastuullinen aikuinen lepää ollessaan väsynyt. Hän hoivaa ja hemmottelee lasten lisäksi itseään.

15. Pyydät muiden apua

Kypsä vanhempi pyytää apua, kun hänen omat rajansa tulevat vastaan. Kysyt kasvatusvinkkejä kokeneemmilta, kuuntelet lapsen opettajia ja etsit hoitoapua, jos voimasi loppuvat.

16. Olet hyvä vanhempi, koska sinulla on myös oma elämä

Hyvä vanhemmuus ei tarkoita sitä, että elämässä on vain perhe. Vanhempi saa järjestää itselleen omaa tekemistä ja aikuisseuraa, jos hän kaipaa sitä. Et vertaile oman aikasi tarvetta muihin vanhempiin, vaan mietit itsesi ja perheenne hyvinvointia.

Lue myös: Yksi asia on vanhempien jaksamisen kannalta olennainen, mutta se voi hukkua arjen kiireisiin

17. Kyseenalaistat päätöksiäsi

Hyvä vanhempi tietää, ettei hän tiedä kaikkea. Hän pohtii ratkaisujaan ja tajuaa välillä toimineensa väärin. Itsensä kyseenalaistaminen osoittaa, että haluat kehittyä kasvattajana. Olet valmis myöntämään virheesi ja toimimaan viisaammin.

18. Et ole ylisuojeleva

Hyvä vanhempi on realisti. Ymmärrät, ettet voi kontrolloida lastasi jatkuvasti. Et ylisuojele lasta, sillä pettymysten kohtaaminen on välttämätöntä hänen kehityksensä kannalta.

Lue myös: Ylisuojeleminen vahingoittaa lapsen kehitystä – näin hellität kontrollointia

19. Voit joustaa periaatteistasi

Viisas vanhempi tietää, koska takapenkille kannattaa nakata rusina-aski, vaikka napostelu olisi pannassa. Et pidä itseäsi epäonnistuneena, vaikka joustaisit välillä periaatteistasi.

20. Tiedät, koska kannattaa olla hiljaa

Jokaiseen murrosikäisen heittämään ärsykkeeseen ei kannata tarttua. Fiksu vanhempi pitää kielensä kurissa ja tietää, koska väittelyä ei kannata aloittaa.

Lähteet: Lifehack, Our Everyday Life, Popsugar, Today’s The Best Day, Väestöliitto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X