Vanhemmuus 11.12.2022 Päivitetty 15.04.2024

Oma aika on vanhempien jaksamisen kannalta olennainen, mutta se voi hukkua arjen kiireisiin

Ei ole väliä, käykö vanhempi töissä vai ei, sillä kaikki ansaitsevat ajoittain hengähdystauon lapsiperhearjesta. Omaa aikaa pitäisi järjestää kaikille.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Sanontaa kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin ei ole temmattu tuulesta. Vanhemman oma aika on puolestaan hyvinvoinnin tärkeimpiä rakennuspalikoita.

Omien tarpeiden sivuuttaminen on pienten lasten vanhemmille luonnollista, mutta jatkuva saatavilla oleminen vie energiaa. Siksi olisi tärkeää, että vanhemmat saisivat viettää välillä myös omaa aikaa.

Oman ajan järjestämistä kannattaa suunnitella jo pian lapsen synnyttyä, jotta ei uuvu äärimmäisyyksiin huolehtiessaan lapsesta oman jaksamisensa kustannuksella.

Varsinkaan omia perustarpeita, kuten syömistä tai peseytymistä, ei tule sivuuttaa. Ei edes silloin, jos vauva itkee – kunhan hän on turvassa.

Lue myös: Vanhemman negatiivisuus käy lapselle raskaaksi, muistuttaa asiantuntija

Oma aika on vanhemman tärkeä voimavara

Tyytyväinen ja levännyt vanhempi jaksaa touhuta lasten kanssa väsynyttä ja ärtynyttä paremmin. Vaikka lasten tarpeet ohjaavat helposti vanhempien arkisia valintoja, ei oman ajan viettäminen ole itsekkyyttä vaan hyvää suunnitelmallisuutta.

Oma aika on suurissa määrin ajanhallinnan kysymys. Tarve omalle ajalle on yksilöllistä ja vaihtelee eri elämäntilanteissa.

Ihanteellista olisi, että oma aika järjestyisi perheessä luontevasti ja kahden vanhemman perheissä molemmat vanhemmat saisivat sitä tarvitsemansa määrän.

oma aika
Tyytyväinen ja levännyt vanhempi jaksaa touhuta lasten kanssa väsynyttä ja ärtynyttä paremmin.

Hyvä ajanhallinta edellyttää esimerkiksi asioiden tärkeysjärjestyksen laatimista, tehtävien jakamista tasaisesti perheessä sekä opettelemista kieltäytymään joistain asioista.

Jotta oma aika olisi mahdollisimman nautinnollista, on hyvä hoitaa välttämättömät asiat ennen vapaalle vaihtamista. Tekemättömät asiat nimittäin rasittavat mieltä ja vievät energiaa.

Ajan kestoa tärkeämpää on sen merkityksellisyys

Jotta omaa aikaa osaa ottaa ja nauttia siitä, on hyväksyttävä, ettei voi miellyttää aina kaikkia. Edes perheenjäsenten jokaiseen tarpeeseen ei tarvitse mukautua oman hyvinvoinnin kustannuksella. On keskeistä ymmärtää, että itsestään huolehtiminen ei ole itsekästä.

Vanhempana ei tarvitse potea huonoa omatuntoa kodin ulkopuolisesta ajasta. Säännöllinen harrastus tai edes tunti tai pari poissa kotoa silloin tällöin voi tehdä ihmeitä jaksamiselle.

Täysi ”vapaapäivä” vanhemmuudesta voi olla lapsiperheessä vieras käsite, mutta jokainen tarvitsee välillä rytminvaihdoksen arkeen. Ei ole väliä, käykö vanhempi töissä vai ei, sillä kaikki ansaitsevat hengähdystauon suorittamisesta. Tärkeämpää kuitenkin on, että oma aika olisi itselle aidosti mieluista kuin että se kestäisi tietyn ajan verran.

Lue myös: 7 merkkiä, joista tunnistat, että kodissa asuu lapsiperhe

Oma aika ei vaadi ihmeitä

Vanhemman virkistysajalla on tärkeintä tehdä sellaisia asioita, jotka palauttavat voimia. Oma aika voi tarkoittaa esimerkiksi hetkeä liikunnan, kulttuurin tai ystävien parissa.

 Joskus voi nauttia aidosti siitä, ettei tee yhtään mitään.

oma aika
Nokoset omassa rauhassa ovat luksusta lapsiperhearjessa.

Vanhempien oma aika sijoittuu helposti iltaan tai viikonloppuun, mutta arjenkin keskeltä voi yrittää raivata itselleen edes pienen hetken. Joillekin on tärkeää suunnitella ja valmistella omaa aikaa etukäteen, jotta se toteutuu varmasti ja ilman syyllisyydentuntoa.

Jos oma aika tuntuu vaikealta ajatukselta, kannattaa pitää mielessä tutkittu tieto siitä, että rakastumisen tunne voimistuu pariskunnan välillä silloin, jos osapuolet ovat välillä erossa toisistaan. Niinpä myös perhe-elämälle voi tehdä hyvää, jos vanhempien antaa irtautua siitä hetkeksi – silloin he tiedostavat  vielä entistä paremmin, kuinka korvaamatonta tavallinen arki on.

Lue myös: Vanhemman stressi ja ahdistus vaikuttavat lapseen – Psykologian professori: ”Oma käytös on tärkeää tiedostaa”

Lähteet: MLL, YLE, Helsingin Sanomat

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X