Vanhemmuus 18.08.2024

Saako esikoisen laittaa päiväkotiin, jos vanhempi on vauvan kanssa kotona? Asiantuntija kertoo näkemyksensä

Tietyissä tapauksissa lapsen hoitoon laittaminen voi asiantuntijan mukaan olla turhaa.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Esikoinen päiväkodissa, vauva vanhemman tai vanhempiensa kanssa kotona. Tämä on tuiki tavallista monessa lapsiperheessä.

Lastenhoitoalan ammattilaisten toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessarin mukaan nykyään on harvinaisempaa se, että lapsi jää kokonaan pois päiväkodista pikkusisaruksen synnyttyä.

– Tuntuu, että tänä päivänä vanhempia velvoitetaan viemään lapsi varhaiskasvatukseen, eikä omaa harkintaa välttämättä tehdä. Uskotaan tai luullaan, että näin kuuluu tehdä, jotta lapsi saa parhaan mahdollisen alun elämäänsä ja kasvaa pärjääväksi kansalaiseksi, Seppälä-Vessari pohtii.

Hän muistuttaa, että myös kotihoidossa on puolensa.

– Toki varhaiskasvatus katsotaan lapsen oikeudeksi, mutta eikö lapsella ole oikeus myös rauhalliseen lapsuuteen ja omaan perheeseen, mikäli edellytykset sille on?

Lapsen viemistä päiväkotiin kannustaa Seppälä-Vessarin mukaan myös se, että näin varmistaa hoitopaikan jatkumisen tutussa päiväkodissa.

Perheet ja lasten tarpeet ovat kuitenkin hyvin erilaiset, ja monille päiväkotielämä on parempi vaihtoehto.

– Esimerkiksi maahanmuuttajaperheiden lapsille säännöllinen varhaiskasvatuksessa olo on tärkeää kielen oppimisen ja kotoutumisen kannalta.

Tietyissä tilanteissa asiantuntija suosittelee hoitoon laittamista

Päiväkoti tarjoaa sosiaalisia kontakteja ja aktiivista tekemistä. Vauvan saapuessa perheeseen, vauvan hoito vie paljon aikaa. Vauva voi esimerkiksi viihtyä pitkiä aikoja rinnalla, ja imetykseen kulua paljon aikaa.

– Jos esikoinen on kovin aktiivinen ja eläväinen, voivat päivät olla tällaiselle lapselle liian hidastempoisia ja turhauttavia. Silloin päiväkoti voi olla parempi vaihtoehto.

Äiti voi olla kiinni vauvan imetyksessä pitkiäkin aikoja, eikä vanhemmalle lapselle välttämättä jää niin hyvin aikaa.

Seppälä-Vessari suosittelee esikoisen laittamista päiväkotiin, jos lapsi on jo hieman vanhempi, 3–4-vuotias, ja selvästi kaipaa kavereita, seuraa ja toimintaa. Samoin silloin, jos sosiaaliset syyt puoltavat hoitoa lapsen hyvinvoinnin takia.

Sosiaalisia syitä voivat olla esimerkiksi vanhemman uupumus tai mielenterveysongelmat. Lisäksi niitä voivat olla esimerkiksi syrjäytyminen, osaamattomuus tai verkostojen ja tukihenkilöiden puute. Myös vanhemman fyysiset terveysongelmat voivat olla hyvä syy laittaa vanhempi lapsi hoitoon.

Päiväkoti on hyvä myös silloin, jos jostain syystä katsotaan, että lapsen kehitys kaipaa tukea – kunhan siellä on olosuhteet kunnossa, eli riittävästi koulutettua henkilökuntaa ja lain mukaiset lapsiryhmät. Tukea voidaan tarvita esimerkiksi erilaisten kognitiivisten ja sosiaalisten taitojen kanssa.

Seppälä-Vessari muistuttaa, että kaikissa tapauksissa olisi hyvä huomioida, mikä on lapsen kannata optimaalisin aika olla päiväkodissa.

– Kannustaisin pitämään lapsen päiväkodissa niin sanotun aktiivisen päivän ajan, noin kello 9–15. Ei siis kokonaisia päiviä.

Näin lapsi saa Vessarin mukaan osallistua toimintaan ja toimimaan ryhmässä ja leikkimään kavereiden kanssa, mutta virkeää aikaa jää myös kotona oman perheen kanssa olemiseen.

– Myös vapaapäivät voisivat olla välillä tarpeen viikollakin, Seppälä-Vessari muistuttaa.

Näissä tapauksissa lapsen hoitoon laittaminen on turhaa

Seppälä-Vessari kannustaisi vanhempia tekemään päätökset omista lähtökohdistaan, ei tavan tai ympäristön paineen vuoksi.

– Kannattaa luottaa omaan vaistoon kasvattajana ja vanhempana sekä oman lapsensa tuntemisen parhaana asiantuntijana.

Hoitoon laittaminen on Seppälä-Vessarin mukaan turhaa, jos se tehdään siksi, että kaikki muutkin tekevät niin.

– Tai kun vanhempien voimavarat ovat hyvät. Turhaa se on myös silloin kun lapsella on kavereita ja seuraa asuinympäristössään, tai jos näyttää siltä, että lapsi olisi mieluummin kotona.

Seppälä-Vessari suosittelee kuulemaan myös lapsen mielipiteen asiasta lapsen ikä, omat voimavarat ja muut olosuhteet huomioiden.

– Joskus päiväkotiin viety lapsi voi kokea, että kun muu perhe saa jäädä kotiin ja hän ainoastaan joutuu lähtemään sieltä pois päivän ajaksi. Tämä voi tuntua siltä, että lapsi sysätään pois ja vauva korvaa hänet ja vain vauva on tärkeä.

Kotihoito, leikkikoulut ja kerhot ovat myös hyvä vaihtoehto

Monet kaupungit ja kunnat tarjoavat leikkikouluja, perhekerhoja, avoimia päiväkoteja ja muita lapsiperheiden palveluita, joista voi myös saada sosiaalisia kontakteja ja tekemistä päivään.

– Palvelujen tarjonta on pitkälti asuinpaikasta kiinni. Valitettavasti niitä ollaan herkästi karsimassa, koska palvelut eivät ole lakisääteisiä. Mutta jos näitä on tarjolla, mielestäni ne ovat riittäviä ainakin perheen pienimmille, tai jos lapsi on persoonallisuudeltaan kovin introvertti.

Entä voiko joissain tapauksissa kotihoito tarjota lapselle samat virikkeet kuin päiväkodissa, ellei jopa paremmat?

– Yksiselitteistä vastausta ei oikein voi antaa. Tämä on kovin perhekohtainen asia, jossa on huomioitava perheen olosuhteet ja voimavarat, sekä lapsen luonne ja tarpeet. Mutta kun kaikki on kotona hyvin – tai normaalisti – mielestäni voi. Korostaisin kotona olevana kiireettömyyttä, perhekeskeisyyttä ja ajatusta siitä, että lapsi on vain kerran pieni, Seppälä-Vessari toteaa.

Kommentit (1)

Kotihoidossa lapsi on paremmin suojassa tartunnoilta. Isosiskon/-veljen leikit ovat vauvalle parasta viihdettä.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X