Vanhemmuus 16.11.2017 Päivitetty 29.01.2021

Suomalainen vanhemmuus on mahtava vientituote! 5 asiaa, jotka meiltä voi oppia

Suomalaisilla äideillä ja isillä on paljon tietämystä ja osaamista, joista muut voivat ottaa mallia!

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Pohjoismaat tunnetaan hyvinvoinnin ja hyggeilyn edelläkävijöinä. Parents.comin mukaan tuorein pohjoisesta Euroopasta ponnistava vientituote on vanhemmuus. U.S.Newsin tekemässä selvityksessä Pohjoismaat rankattiin maailman parhaiksi maiksi kasvattaa lapsi, ja Suomi oli listan sijalla 4.

Mikä sitten tekee koto-Suomestamme kasvatuksellisen paratiisin? Te vanhemmat, tietenkin! Listasimme viisi asiaa, jotka suomiäideiltä ja -isiltä voi oppia:

1. Ei ole huonoa säätä, on vain vääränlaisia vaatteita

Aamulla paistaa aurinko, päivällä tulee räntää ja illalla sataa kaatamalla – Suomen ilmasto voi tarkoittaa useampaa vuodenaikaa vuorokauden aikana! Kun suomalainen vanhempi varustaa lastaan aamuisin päiväkotiin mukaan pakataan varavaatteita, jotka lämmittävät, suojaavat sateelta, pitävät tuulelta ja mahdollistavat tenavan loskassa pyörimisen. Lisäksi vaatteet ovat sellaisia, että ne saa riisuttua helposti, jos ilma sattuisi päivällä lämpenemään. Suomalaisvanhemmille sää ei määritä ulkoilua!

2. Viikot voivat todella hujahtaa silmissä

Suomalaisissa perheissä on itsestäänselvyys, että perheen ja työnteon voi yhdistää. Lapsen voi halutessaan viedä päivähoitoon jo pienenä, mikä mahdollistaa molempien vanhempien työssä käymisen. Koska perhe-elämä ja työt juoksevat oravanpyörässä iloisesti vierekkäin, viikot tuntuvat luisuvan käsistä. Hetkonen, miten taas voi olla maanantai?

3. Sinkkonen tietää sen, mitä sinä et

Suomivanhemmat ovat siinä mielessä onnellisessa asemassa, että meillä on koko kansan Sinkkonen. Lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkosen kommentit, luennot, haastattelut ja kasvatusoppaat kiinnostavat sekä rivivanhempia että median edustajia — ja syystä. Kunnioitettavasta meriittilistasta huolimatta hän on lempeä ja leppoisa muumipappa, joka puhuu kasvatusasioista kansantajuisella kielellä. Sinkkosen sanat ovat kuin peruskallio kaiken kaaoksen keskellä. Jari Sinkkonen, tuo kasvatusalan oma Tarja Halonen.

4. Lapsen annetaan olla lapsi

Pohjoismaalaiset vanhemmat ymmärtävät, ettei lapsen oppimisella ole kiire. Suurin osa vanhemmista ja varhaiskasvattajista on yhtä mieltä siitä, että lapsi kyllä oppii esimerkiksi lukemaan ja kirjoittamaan sitten, kun hän on siihen valmis. Lapsen työ on leikki, muu tulee myöhemmin. Ja niin, tätä mieltä on muuten myös Sinkkonen.

5. Höyhensaarille pakkaseen!

Lasten ulkona nukuttamisella on Suomessa pitkät perinteet. Vaikka perinne kummastuttaa muiden maiden vanhempia, suomivanhemmat ovat tienneet ulkoilmapäikkäreiden edut jo 1920-luvulta saakka. Vauvan ulkona nukuttaminen helpottaa perheen arkea, ja lapsi saa nukkua rauhallisessa, hiljaisessa ympäristössä. Ulkona vauvan unet myös kestävät usein pidempään — tai niin vanhemmat ainakin vienosti toivovat.

Lue myös: 

Kerrospukeutuminen tulee taas – miten selvitä kiireisistä arkiaamuista, 
kun lapset hangoittelevat vastaan? Asiantuntija vastaa

Jari Sinkkonen ruutuajasta: ”Jos lapsen ajatukset pyörivät koko ajan pelissä, on tauon paikka”

Jari Sinkkonen: Isänpäivä pysyköön isänpäivänä

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X