Vanhemmuus 16.11.2015 Päivitetty 28.08.2023

Syntyvyys laskee Suomessa

Syntyvyys on laskenut Suomessa jo viisi vuotta peräkkäin: lapsia halutaan entistä vähemmän ja lastenhankintaa lykätään.

Teksti
Saga Wiklund
Syntyvyys laskee Suomessa

Syntyvyys on pudonnut Suomessa keskimäärin 1,65 lapseen naista kohden, kun se vielä viisi vuotta sitten oli lähes 1,9. Lapsilukua alentaa eniten sopivan kumppanin puute, ja hyvänä kakkosena tulevat ”muut mielenkiinnon kohteet”. Nämä syyt liittyvät elämäntyyliin ja yksilöllisyyden korostumiseen.

Lue lisää: Nämä ovat lapsettomuuden yleisimmät syyt

Lapsettomuus Suomessa muita Pohjoismaita yleisempää

Lapsettomuus on Suomessa yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Peräti 14 prosenttia 20–40-vuotiaista suomalaisnaisista ja -miehistä ei halua ollenkaan lapsia. Tiedot käyvät ilmi Väestöliiton tuoreesta Perhebarometri-sarjan julkaisusta.

– Suomi kuului vielä vähän aikaa sitten korkean syntyvyyden maihin Euroopassa, mutta ei enää. Mielipiteet lasten hankintaa kohtaan ovat muuttuneet Suomessa yllättävän nopeasti, sanoo tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta.

Köyhyys vaikuttaa lapsilukuun

Anneli Miettinen pitää huolestuttavana sitä, että toivottu lapsiluku on alentunut eniten heikoimmassa asemassa olevien keskuudessa.

– Vähiten koulutetut, pienituloiset ja työttömät haluavat vähemmän lapsia kuin muut väestöryhmät, hän kertoo.

Tämä on yllättävää, sillä 1990-luvun laman aikana Suomessa nähtiin pieni vauvabuumi. Nyt tilanne on aivan toinen: lama lykkää etenkin ensimmäisen lapsen hankintaa.

Lapsilukuun vaikuttavat myös työttömyyden uhka ja – etenkin naisilla – työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen vaikeudet. Vailla parisuhdetta elävien miesten lapsihaaveet jäävät myös toteutumatta.

Perhetukia pidetään vähäisinä

Suomalaisten käsitykset yhteiskunnan lapsiperheille tarjoamasta tuesta eivät ole kovin myönteisiä. Lähes 60 prosenttia lapsiperheiden vanhemmista piti tukia joko melko tai hyvin huonoina, ja joka viides jopa erittäin huonoina.

Tyytymättömimpia tuen tasoon olivat pieni- ja keskituloiset perheet ja työttömät. Perheet jakautuvat kahtia: toisille tuilla on suuri merkitys, toisille ne ovat vain voita leivän päälle.

Lue äitiysajan tuista

Saatko palkkaa äitiyslomalla?

Ruotsissa kaksi lasta yhä ihanne

Suomi kulkee kehityksessä eri suuntaan kuin Ruotsi, joka kuuluu edelleen korkean syntyvyyden maihin samoin kuin Norja.

– Ruotsissa perhevapaat ovat pidemmät ja joustavammat kuin Suomessa, ja isät osallistuvat lastensa hoitoon enemmän kuin suomalaisisät. Nämä asiat voivat vaikuttaa taustalla, vertailee Väestöntutkimuslaitoksen johtaja, tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

Suomalaisten 20–40-vuotiaiden ihanteena on nykyään pieni perhe, ihannelapsiluku jää alle kahden. Vuonna 2007 ihannelapsiluku oli vielä 2,5.

Keskustele: Kuinka monta lasta haluaisit? 

Lue lisää: Milloin on lapsettomuushoitojen aika?

Lähde: Anneli Miettisen tutkimus Miksi syntyvyys laskee? Suomalaisten lastensaantiin liittyviä toiveita ja odotuksia, Perhebarometri 2015 (Väestöliitto). Tutkimus tehtiin TNS-Gallupin kyselyllä, johon vastasi 3180 henkilöä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X