Vanhemmuus 06.06.2019 Päivitetty 13.08.2019

”Tunnen mustasukkaisuutta, kun poika suosii isää kaikessa” – psykoterapeutti vastaa

Lukija on hämillään 4-vuotiaan yhtäkkisestä tarrautumisesta isään ja omasta mustasukkaisuudestaan. On tavallista, että pojat ihannoivat isäänsä, sanoo Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kaksplussan lukija kysyy: Poikani on nyt liki 4-vuotias, ja jostain syystä hän on alkanut suosia isäänsä kaikessa. Ennen hän roikkui minussa, mutta nyt vain isä kelpaa. Hän tulee joskus yöllä viereemme, mutta haluaa vain mieheni peiton alle. Jos hän esimerkiksi loukkaa kätensä, vain mieheni puhallus auttaa. Olen hämilläni. Tämä on tullut yhtäkkiä ilman, että meidän elämässämme olisi ollut muutoksia. Tunnen mustasukkaisuutta.

Väestöliiton psykoterapeutti, psykologi Suvi Laru vastaa: On hienoa, että lapsenne osaa hakea turvaa molemmilta vanhemmiltaan! Kuvaat, että aikaisemmin vain sinä kelpasit ja nyt lapsen isä on lapselle tärkeämpi. Tilanteenne on normaali. Pojat idealisoivat eli ihannoivat samaa sukupuolta olevaa isäänsä, ja on hienoa, että lapsesi osaa nyt hakea isältään kaipaamaansa läheisyyttä.

Joskus taas lapsi hakeutuu toisen vanhemman läheisyyteen konkreettisesti siksi, että toinen on joko fyysisesti tai henkisesti enemmän läsnä. On normaalia, että saatat kokea tästä hämmentyneitä ja jopa mustasukkaisuuden tunteita. On hyvä, että olet tunnistanut mustasukkaisuuden piston itsessäsi ja uskallat myöntää asian.

Mustasukkaisuus kertoo äitiyden tärkeydestä itselle

Joskus vanhemmat voivat kokea vahvaakin syyllisyyttä pohtiessaan, kumpi on se suositumpi vanhempi lapsen mielestä. Usein äidille voi olla vaikeampaa kohdata se, että lapsi valitsee jossain kohtaa isän ”ykkösvaihtoehtona” itselleen. Minusta reaktiosi kertoo siitä, miten tärkeää ja merkityksellistä äitiys sinulle on.

Asetu rauhassa tunteesi äärelle ja kuuntele, mitä se haluaa sinulle kertoa. Pohdi kaikkea sitä, mistä olet vanhemmuudessasi ylpeä. Älä myöskään hylkää itseäsi vaan pohdi myös muita asioi­ta, joita itsessäsi arvostat äitiyden ohella.

Uskon, että kohtaamalla mustasukkaisuuden tunteen oivallat jotain tärkeää itsestäsi ja pääset asiassasi eteenpäin. Sinun kannattaa jutella asias­ta rauhassa myös puolisosi kanssa. Kysy, onko hän huomannut asian ja mitä hän asiasta mahdollisesti pohtii.

Voit myös keskustella tarvittaessa asiasta ulkopuolisen kanssa ja hakea apua esimerkiksi kasvatus- ja perheneuvolasta. Lapsi kasvaa ja rakentaa itsetuntoaan ja identiteettiään, lähentyy ja etääntyy tarpeidensa mukaan turvallisiksi kokemistaan ihmisistä.

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi

Näin isä näyttää rakastavansa: Katso lukijoiden ihanat valokuvat

Kun äidin ja isän kasvatustyylit eroavat toisistaan, omista periaatteista täytyy joskus luopua – lue kahden perheen tarina!

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X