Vanhemmuus 04.03.2022

Tämä tiedetään Ukrainan presidentin lapsista – vanhemmat ovat piilottaneet teini-ikäisen Aleksandran ja pienen Kirilin turvaan venäläisjoukoilta

Ukrainan presidentillä Volodymyr Zelenskyillä, 44, on vaimonsa Olena Zelenskan, 44, kanssa kaksi alaikäistä lasta, joiden kohtaloa maailma seuraa nyt kauhulla Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Perhe on nimittäin venäläisten kakkoskohde, presidentti on arvioinut. Hän itse on ykkönen.

Teksti
Toimitus
Kuvat
MVphotos

– Tervehdys rakkaani, tummahiuksinen mies sanoo ja hymyilee saparopäiselle pikkutytölle. Katse on täynnä isällistä rakkautta.

– Tervehdys papa, tyttö vastaa reippaasti.

Mikään ei kieli, että tyttöä jännittäisi seistä suuren studioyleisön ja televisiokameroiden edessä. Ei vaikka hänen täytyy tietää, että nauhoitettavaa ohjelmaa tulevat seuraamaan tuhannet, ellei peräti miljoonat ihmiset.

Verkosta löytyvä video suositusta ukrainalaisesta viihdeohjelmasta. Naura koomikko on vuodelta 2016 ja toisiaan siinä hellästi katsovat isä ja tytär ovat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja hänen tuolloin 11-vuotias tyttärensä Aleksandra, lempinimeltään Sasha.

Isä oli tuolloin tunnettu näyttelijä ja sanavalmis Sasha tanssimista, tenniksen pelaamista ja uimista rakastava pikkutyttö. Näin hän itsensä videolla esittelee.

Vanha video on noussut viime päivinä uudestaan ukrainalaisten hakutuloksiin, kun Venäjän aloittama sota runtelee maata ja venäläisjoukot uhkaavat presidenttiä ja tämän perhettä.

Yleisesti ajatellaan, että venäläisten tarkoitus on syöstä vallasta ja jopa tappaa presidentti Zelenskyi.

Presidentti on itse lausunut julkisuudessa, että hän on venäläisten ykköskohde. Ukrainan presidentin perhe on tappolistalla vuorossa seuraavana, presidentti uskoo.

Ukrainan presidentin perheeseen kuuluu arkkitehti-käsikirjoittaja-vaimo Olena Zelenskan ja nyt 17-vuotiaan Sashan lisäksi yhdeksänvuotias Kiril-poika.

Presidenttipari on varjellut lastensa yksityisyyttä aina tarkasti, mutta nyt kyse on paljon vakavammasta asiasta kuin suojelusta median liialta uteliaisuudelta.


Lue myös Anna.fi: Tällainen on Ukrainan presidenttipari, jota murjottu kansa kuuntelee nyt tarkemmin kuin koskaan – vaimo Olena Zelenska: ”Me olemme armeija, armeija olemme me”

”Haluamme lapsillemme normaalin lapsuuden”

Ukrainan presidentin perhe on herättänyt suurta mielenkiintoa jo ennen sotaa, mutta vanhemmat ovat suojelleet lastensa yksityisyyttään viime vuosina tiukasti.

Taiteellisesti lahjakkaasta Sasha-tyttärestä tosin ehti tulla julkisuuden henkilö elokuva- ja tv-rooliensa ansiosta jo ennen isän presidenttiyttä, mutta viime aikoina häntäkään ei ole enää nähty parrasvaloissa tai muuallakaan julkisuudessa.

Tytär oli aiemmin hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa ikätovereidensa tavoin ja jakoi siellä paljon hassuttelevaa sisältöä. Sitten ukrainalaismedia löysi tytön Instagram-tilin ja kuvat vuosivat julkiuuteen. Tämän jälkeen tili muutettiin nopeasti yksityiseksi.

Molemmat presidentin lapset ovat käyneet Kiovassa Novopecherskin eliittikoulua. Sasha valmistui sieltä vuonna 2020. Kiril käy nyt koulun neljättä luokkaa.

Koulun lukukausimaksut ovat tavallisten ukrainalaisten ulottumattomissa, sillä vuosi opinahjossa maksaa yli 10 000 euroa. Maksuun sisältyy opetuksen lisäksi koulun tarjoamia harrastusmahdollisuuksia ja terveydenhuolto.

Sashasta tiedetäänkin, että hän rakastaa urheilua ja on näyttelemisen lisäksi intohimoisen kiinnostunut tanssimisesta ja kuvataiteista.

Äiti Olena on toivonut, että tytär ei jatkaisi isänsä jalanjäljissä näyttelijäksi. Hän haluaa tarjota lapsilleen mahdollisen normaalin lapsuuden ja suojella heitä julkisuudelta.

– He saavat itse valita, miten elävät. Sasha on näytellyt elokuvissa, mutta toivon, että hän ei jatka sitä. Kirilillä on mahdollisuus normaaliin lapsuuteen eli leikkimiseen toisten lasten kanssa, urheilemiseen ja musiikkikoulussa käymiseen ilman, että hän saa osakseen liian suurta huomiota, Olena Zelenska sanoi ukrainalaismedian haastattelussa kesällä 2020.

Ukrainan presidentin perhe: Volodymyr Zelenskyi ja Olena Zelenska hymyilevät toisilleen

Ukrainan presidentin perhe on kiinnostanut kansaa jo ennen sotaa, mutta vanhemmat ovat suojelleet lastensa yksityisyyttä viime vuosina tiukasti.

Tavallista teinin elämää

Nykyään Sasha opiskelee Kiovassa lukiossa, jota kuvataan myös eliittikouluksi. Ukrainalaismedia on pystynyt kaivamaan häivähdyksiä Sashan yksityiselämästä hänen koulutoveriensa kautta.

Eräs Sashan ystävistä on kuvaillut medialle, että Sasha on etsinyt omaa tyyliään ja on myös kiinnostunut painonsa tarkkailusta. Tämä on näkynyt kovana urheilemisena ja innostuksena laittaa ruokavalio kuntoon.

Painonpudotusoperaatio yhdisti pari vuotta sitten koko perhettä, sillä presidentti kertoi silloin medialle koko perheen olleen laihdutuskuurilla ja lopettaneen pikaruoan syömisen.

Lue myös: Synnytys edessä, ja maailman tilanne ahdistaa: ”Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saa olla nyt ykkösprioriteetti”

”Jouduin piilottamaan perheeni”

Missä Ukrainan presidentin lapset ovat nyt, kun Venäjän joukot yrittävät parhaillaan lähestyä Ukrainan pääkaupunkia? Ovatko he isänsä kanssa Kiovan hallintokortteleissa vai onko heidät viety turvallisempaan paikkaan?

Miten Sashalle ja Kirille käy, jos Venäjän joukot pääsevät Kiovaan?

Näitä kysymyksiä pohtivat varmasti monet ukrainalaiset, jotka ovat seuranneet ihailemansa presidentin ja tämän perheen elämää, ensin rauhan aikana ja nyt sodan kauhujen keskellä.

Presidentti Zelenskyi on pysytellyt koko sodan ajan Ukrainan pääkaupungin Kiovan hallintokortteissa. Hän esiintyy päivittäin julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa, mutta muusta perheestä ei ole tihkunut tietoja venäläisten hyökkäyksen edetessä.

Jo sodan alussa presidentti kuitenkin julisti, että ei aio paeta perheineen maasta.

Erään tsekkiläislähteen mukaan Ukrainan presidentin perhe olisi ollut vielä maaliskuun ensimmäisenä päivänä Kiovassa.

– Jouduin piilottamaan perheeni. Emme ole pettureita, emme lähde Ukrainasta. Jään pääkaupunkiin, perheeni jää Ukrainaan, presidentti Zelenskyi on lausunut.

Lähteet: Glavcom, Youtube, Femme Actuelle, iDNES, Pluska

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X