Vanhemmuus 13.07.2018 Päivitetty 13.12.2019

Valtavan sotkuinen ­lapsi – asiantuntija kertoo, mitkä keinot voisivat auttaa

Lapset sotkevat, se kuuluu asiaan, mutta mitä tehdä, jos lapsi sotkee lapseksikin paljon? Psykologi Suvi Laru neuvoo, kuinka toimia.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock ja Paula Kukkonen/Otavamedia

Kysymys 1: Eskarilasemme on valtavan sotkuinen. Ja tiedän, että lapset ovat sottapyttyjä, mutta lapseni on lapseksikin valtavan sotkuinen. Meillä on kolme lasta, ja tämä sottapytty on keskimmäinen. Isoveli ja pikkusisko ovat siistimpiä kuin tämä eskarilainen. Hän on kuin pyörremyrsky, joka käy kodin läpi. Olemme tehneet kaikki temput yhdessä siivoamisesta lahjontaan ja lelujen takavarikoimiseen, mutta mikään ei tunnu auttavan.

Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Jokainen lapsi on omanlaisensa. Temperamenttimme vaikuttaa aina toimintaamme. Kirjeessä vanhempi kertookin, että heidän lapsensa ovat erilaisia, myös siisteydessä. Vanhemman huoli lapsesta on todellinen ja varmasti paljon tunteita herättävä asia. On kuitenkin tärkeää, että lapsi ei joudu kotona mustan lampaan asemaan eli toivottomaksi sottapytyksi, joka aina saa moitteita. Tällainen tilanne voi vaikuttaa negatiivisesti lapsen kokemukseen itsestään ja itsetunnon kehittymiseen.

Kotona tilanteesta kannattaa jutella rauhassa lapsen kanssa. Kokeeko lapsi itse sekamelskaansa millään tavalla hankalana? Onko lapsen mielestä huoneessa esimerkiksi kiva leikkiä tai aloittaa uutta leikkiä, kun tavarat ovat sekaisin?

Kuvakortit voivat auttaa

Lapsen kanssa voi myös kokeilla kuvakortteja. Ne voi askarrella itse tai tulostaa verkosta. Kuvakorteilla voi esimerkiksi muistuttaa, että jokaisen tekemisen jälkeen tulee aina hetki siivoamista eli leikkikuva – siivoamiskuva – ruokailukuva –siivoamiskuva ja niin edelleen. Aina kun yksi askare on tehty, käydään lapsen kanssa yhdessä kääntämässä tämän askareen kuva taululta, kehutaan lasta ja palkitaan esimerkiksi laittamalla tarra tarratauluun.

Vanhempana voit myös auttaa, jos siivoamisessa on jotain haastavaa. Siivoaminen otetaan myös osaksi jokaista päivää, mikä vaatii myös vanhemmalta johdonmukaisuutta uuden opettelussa.

Muutamasta onnistuneesta siivoamistilanteesta tulee pieni palkinto ja hieman suuremmasta määrästä onnistumisia isompi. Palkinto kannattaa olla sellainen asia, joka on lapselle mieluinen, mielellään jotain yhteistä tekemistä. Esimerkiksi Väestöliiton Perheaikaa.fi -sivuston nettiluennoilta voi löytää hyviä palkitsemisvinkkejä.

Mieti lapsen muita haasteita

Kannattaa miettiä myös, onko lapsella mahdollisesti muita haasteita, jotka vaikuttavat arkeen? Entä näkyykö lapsen sotkuisuus myös muualla, kuten esikoulussa? Miten omista tavaroista huolehtiminen sujuu? Saako lapsi aloitettua uusia asioita? Entä saako lapsi asioita valmiiksi?

Mikäli tällaisia haasteita on enemmänkin ja myös esikoulussa ollaan kiinnitetty asiaan huomiota, kannattaa pohtia mahdollisten jatkotutkimusten tekemistä. Näin lapsi pystyy jatkossa saamaan tarvittavia tukitoimia tulevaa koulua varten.

Psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies. Tällä palstalla hän vastaa vanhempien kysymyksiin. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus@otavamedia.fi

väestöliiton psykologi suvi laru

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa” – asiantuntija neuvoo, miten kasvattaa sovussa
”Vartaloni on pilalla raskauden jälkeen” – lue psykoterapeutin neuvot itsensä hyväksymiseen
Onko lapsen kanssa pakko leikkiä?
Miten jaan aikani tasapuolisesti lasten kesken?
Onko vuoroviikkoasuminen hyvä idea ihan pienille?
Miten saan takaisin mieheni huomion?
Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?
Satuttaako lapsesta saamasi palaute?
Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? 

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X