Vanhemman terveys 13.07.2017 Päivitetty 13.05.2024

Ehkäisy hormoneilla – tunnista haitat ja niiden syyt

Hormonaalinen ehkäisy on useimmille naisille ainakin jossain elämänvaiheessa ajankohtainen aihe. Moni pelkää hormoneja syyttä, mutta jokaiseen lääkkeeseen liittyy myös haittavaikutuksia.

Teksti
Anna Mäkelä

Ehkäisy hormoneilla perustuu nimensä mukaisesti hedelmöittymisen estämiseen munasarjojen tuottamilla naissukuhormoneilla, estrogeenilla ja keltarauhashormonilla.

Ehkäisyvalmisteiden synteettiset eli keinotekoiset hormonit toimivat kuten elimistön tuottamatkin, mutta tehokkaammin. Hormonaalinen ehkäisy jaetaan käytettyjen hormonien mukaan kahteen ryhmään: yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin sekä keltarauhashormonivalmisteisiin.

Hormonaalisia ehkäisykeinoja ovat yhdistelmäehkäisypillerit, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari, minipillerit, ehkäisyimplantaatti, hormonikierukka sekä ehkäisyruiske. Vaihtoehdoista ei siis ole pulaa, mutta itselleen sopivimman ehkäisykeinon löytäminen ei ole välttämättä helppoa. Kannattaa muistaa myös, että on olemassa myös hormonittomia ehkäisykeinoja.

Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy monenlaisia uskomuksia ja suoranaisia pelkoja. Pääasiassa mahdolliset haittavaikutukset ovat kuitenkin pikemminkin harmillisia kuin vaarallisia.

Lääkkeellä on sivuvaikutuksia

Hormonaalinen ehkäisy on lääke, ja muiden lääkkeiden tapaan sillä voi olla sivuvaikutuksia. Vaikka hormonaalinen ehkäisy voikin etenkin alussa aiheuttaa ikäviä oireita, ei valmisteen käytöstä kannata luopua liian nopeasti. Tavallisesti haittavaikutukset lievittyvät tai jäävät kokonaan pois jo muutaman kuukauden käytön jälkeen.

Mikäli haittavaikutukset ovat voimakkaita, eivätkä lopu 3-4 kuukauden sisällä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkkeen määränneeseen lääkäriin tai gynekologiin. Jos haittavaikutukset ovat vakavia, kuten voimakas kipu tai turvotus jalassa tai äkillinen ja selittämätön yskä tai hengenahdistus, tulee hakeutua välittömästi sairaalahoitoon ja kertoa käyttävänsä ehkäisyvalmistetta.

Hormonaalisen ehkäisyn eri vaihtoehdot eroavat toisistaan niin hormonipitoisuuksiensa, vaikuttavien hormoniensa kuin annostelutapansakin perusteella. Siispä vaikka yksi valmiste ei itselle sopisi, voi jokin toinen hormonaalisen ehkäisyn menetelmä toimia paremmin.

Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä tai turvotusta.

Mielialanvaihtelu

Osa hormonaalista ehkäisyä käyttävistä naisista kokee ehkäisyn aiheuttavan muutoksia mielialassa. Yksiselitteistä tutkimusnäyttöä asiasta ei ole, mutta ainakin jo ennen ehkäisyn aloittamista masennuksesta kärsineillä vaikuttaisi olevan ehkäisyn myötä suurempi riski masennuksen lisääntymiselle.

Mikäli havaitset masennusoireita tai muutoksia mielialassasi, kannattaa miettiä, onko muutos hormoneista johtuvaa vai voisiko taustalta löytyä muutos esimerkiksi työtilanteessa tai parisuhteessa.

Mielialanvaihtelua kokeva voi kokeilla esimerkiksi pillerimerkin vaihtamista toiseen tai pillerien vaihtamista ehkäisyrenkaaseen, jossa hormonipitoisuus on tasaisempi.

Päänsärky

Pillereiden käytön aloituksen yhteydessä päänsäryn lisääntyminen on melko yleistä, mutta se saattaa helpottaa käytön jatkuessa. Mikäli päänsärky lisääntyy merkittävästi, voi pillerimerkin vaihtaminen tai siirtyminen pelkkää keltarauhashormonijohdannaista sisältävään ehkäisyyn auttaa.

Painonnousu

Hormonaalista ehkäisyä syytetään toisinaan myös käyttäjän painonnoususta, mutta tutkimukset eivät tue tätä yhteyttä. Ainoastaan Suomessa hyvin vähän käytetyn ehkäisyruiskeen käyttäjien keskuudessa on havaittu yli kolmen kilon painonnousua.

Usein ehkäisyvalmisteen käytön aloittamiseen liittyy muita elämänmuutoksia, jotka puolestaan voivat vaikuttaa ruokailu- ja liikuntatottumuksiin. Tällainen muutos voi olla esimerkiksi uusi kulta, jonka kanssa viihtyy paremmin sohvalla herkkuja napostellen kuin lenkkipolulla hikoillen.

Hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen voi kuitenkin aiheuttaa turvotusta, joka on tavallisesti ohimenevää.

Hormonaalinen ehkäisy ei tutkimusten valossa vaikuta käyttäjän painonnousuun.
Osa hormonaalisen ehkäisyn käyttäjistä uskoo, että ehkäisyvalmisteet nostavat painoa.

Haluttomuus

Osa naisista kokee seksuaalisen halukkuutensa laskevan hormonaalisen ehkäisyn käytön aikana. Halukkuuteen voivat kuitenkin vaikuttaa monet asiat, kuten parisuhteen tasapainoisuus, elämäntilanteen muutokset ja stressi.

Tutkimuksissa on havaittu, että ehkäisypillerit laskevat vapaan testosteronin tasoa, jonka uskotaan vaikuttavan naisen seksuaaliseen haluun. Eri valmisteilla on erilaisia vaikutuksia hormonitasapainoon, joten merkin vaihtaminen voi olla ratkaisu halujen hiipumiseen.

Hormonaalista ehkäisyä pidetään kuitenkin varsin harvinaisena syynä haluttomuuteen, ja ongelman taustalta kannattaakin usein etsiä muita syitä.

Limakalvojen kuivuus ja hiivakierre

Erityisesti matalaestrogeeniset ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivumista. Tällöin kannattaa harkita korkeampiestrogeenisempää pillerimerkkiä tai ehkäisyrengasta.

Limakalvojen kuivuus ja hauraus saattavat saada aikaan myös toistuvia hiivatulehduksia, joten vaihtamalla ehkäisyä voi päästä tästäkin kiusallisesta vaivasta.

Tiputteluvuoto ja iho-ongelmat

Keltarauhashormonijohdannaista sisältäviä ehkäisyvalmisteita käyttävillä esiintyy jonkin verran vaaratonta tiputteluvuotoa. Ehkäisyvalmisteen käytön aikainen vuoto voi vaihdella pienestä tiputtelusta runsaampiinkin välivuotoihin.

Erityisesti hormonaalisen ehkäisyn alkuvaiheessa jotkut naiset voivat saada myös aknea muistuttavia iho-oireita. Iho kuitenkin palaa useimmiten ennalleen käytön jatkuessa. Moni ongelmaihoinen on myös saanut avun ihoonsa ehkäisypillereistä.

Lue lisää:

Mikä ehkäisy on varmin? Vertailussa eri ehkäisymenetelmät

Voiko hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa lapsettomuutta? Tarkista faktat tästä

Raskaaksi e-pillereistä huolimatta – lue koskettava tositarina!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X