Vanhemman terveys 04.02.2024

Finni alapäässä on normaali vaiva – Tunnista seksitautiin viittaavat merkit

Alapäähän voi toisinaan ilmestyä kiusallisen näköisiä näppylöitä. Naistentautien erikoislääkäri kertoo, miten finnejä ja intiimialueelle muodostuneita patteja voi itse hoitaa, ja milloin on syytä hakeutua lääkäriin.

Teksti
Eeva Pettersson

Finni alapäässä kertoo tukkeutuneista ihohuokosista. Alapään finnit ovat kiusallinen vaiva, mutta yleensä niistä ei ole suurempaa haittaa.

– Normaalisti yksittäinen finni paranee itsekseen muutamassa viikossa, sanoo Dosentti, Naistentautien erikoislääkäri Virpi Rantanen Turun yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikalta.

Finnien lisäksi alapäähän voi ilmestyä myös muita näppylöitä tai patteja. Lääkäriin on hyvä mennä yleensä silloin, jos alueella on kipua, tai näppylät eivät häviä itsekseen parin viikon aikana.

Näin vältät finnien ja näppylöiden muodostumista alapäähän

Yhtäkkiä ilmestyvät, punottavat näppylät intiimialueella ovat usein seurausta ihon ärtymisestä. Yleisiä ärsytyksen lähteitä ovat muun muassa pesuaineet, hankaavat vaatteet, terveyssiteiden käyttö ja intiimialueen karvojen ajelu.

– Karvojen poisto tulisi tehdä ainoastaan puhtaalle ja terveelle iholle. Lisäksi höylä on puhdistettava ja vaihdettava riittävän usein ja yritettävä välttää haavojen syntymistä sheivauksen yhteydessä.

Karvojen ajo kannattaa tehdä mieluummin karvojen kasvusuuntaan, eikä vastakarvaan, sanoo Rantanen.

Alapään karvojen ajelu kannattaa aina tehdä erityisen hellävarasisesti ja hyvästä hygieniasta huolehtien.

Finni alapäässä on melko tavallinen vaiva. Niitä voi ilmestyä yhtä lailla niin miehille kuin naisillekin, iästä riippumatta.

– Finnit eivät tartu, eikä niiden vuoksi ole tarvetta pidättäytyä seksistä, sanoo Rantanen.

Tärkeää finnien ennaltaehkäisyssä ja myös hoidossa on pitää huolta hyvästä hygieniasta.

Rantasen mukaan ihon kosteudesta on myös huolehdittava. Sheivatulle alueelle kannattaa levittää kosteusvoidetta, joka sisältää ihoa rauhoittavia ainesosia, kuten aloe veraa.

– Ihon kosteuttaminen on tärkeää siitäkin syystä, että vältytään sisään kasvaneilta karvoilta, sanoo Rantanen.

Pahimmillaan sisäänpäin kasvanut karva voi yltyä karvatuppitulehdukseksi, follikuliitiksi. Follikuliitti on karvaisilla ihoalueilla esiintyvä karvatuppien märkäinen tulehdus. Tavallisin aiheuttaja on stafylokokkibakteeri.

Altistavia tekijöitä karvatuppitulehdukselle ovat muun muassa ihon rikkoutuminen, hautuminen ja hikoilu. Sisäänpäin kasvaneet karvat ovat paitsi kurjan näköisiä, ne voivat usein myös kutittaa, olla kipeitä, ja täyttyä finnin tavoin talilla. Joissain tapauksissa follikuliitti voi kehittyä paiseeksi. Silloin on syytä hakeutua lääkäriin.

Finni alapäässä voi joskus olla paise tai kysta

Intiimialueelle ilmestyy toisinaan myös sarveisonteloita. Sarveisonteloista käytetään myös nimiä epidermaalikysta, aterooma tai talirauhaskysta. Niissä karvatupen solut muodostavat pussin, johon kertyy keratiinia eli sarveisainetta. Syynä on talirauhasen tiehyen tukkeutuminen. Joskus siitä voi vuotaa paksua, kellertävää pahanhajuista nestettä.

Kystien syntyyn ja kokoon ei Rantasen mukaan voi vaikuttaa itse. Ne eivät yleensä vaadi hoitoa paitsi aiheuttaessaan haittaa sijaintinsa, esteettisten syiden tai toistuvien tulehdusten takia.

– Tavallisimmin näille ei tarvitse alapäässä tehdä mitään. Joskus lääkäri voi poistaa ne. Jos kysta tulehtuu, mahdollinen paise voidaan avata lääkärin vastaanotolla.

Jos finni alapäässä sijaitsee häpyhuulessä, voi kyseessä olla Bartholinin rauhasen tulehdus eli Bartholiniitti. Sen sairastaa muutama prosentti naisista. Tulehdus on tavallisesti bakteerien aiheuttama. Rauhasen tulehtuessa häpyhuulen alueelle muodostuu arka, punoittava paise.

– Yleensä vaiva on kivulias ja moni hakeutuu lääkärin vastaanotolle muutaman päivän kuluessa sen ilmaannuttua, toteaa Rantanen.

Jos alapäässä on voimakasta kipua, on viisainta hakeutua lääkäriin.

Jälkitilana Bartholiniitista voi syntyä Bartholinin rauhasen kysta, joka voi kehittyä myös ilman edeltävää tulehdusta. Kysta voidaan tarvittaessa avata ja poistaa kirurgisesti.

– Bartholinin rauhasen kystan hoito ei ole kiireellistä. Kystat eivät myöskään tartu, muistuttaa Rantanen.

Myös sukupuolitaudit voivat aiheuttaa näppyjä

Joissain tapauksissa finni alapäässä onkin jotain muuta kuin finni: tietynlaiset näpyt kielivät sukupuolitaudista. Kondylooma eli visvasyylä voi ilmestyä niin miehelle kuin naisellekin. Kondyloomat tunnistaa niiden ulkonäöstä.

– Ne ovat karheapintaisia, kukkakaalimaisia tai luomimaisia, sanoo Rantanen.

Kondyloomia aiheuttavat matalan riskin papilloomavirukset, (HPV), jotka tarttuvat iho- ja limakalvokontaktissa.

Kondyloomat voivat hävitä itsestään ilman hoitoa. Virus ei kuitenkaan hoidollakaan heti häviä elimistöstä ja siksi kondyloomamuutokset voivat uusia herkästi. Näkyviä kondyloomia voidaan hoitaa paikallishoidolla tai poistamalla ne kirurgisesti.

HPV-tulehdusta ja siihen liittyviä kondyloomia esiintyy eniten nuorilla aikuisilla. HPV- tulehduksen esiintyvyys on nuorilla korkea, sillä suurin osa saa tartunnan seksielämän aloittamisen jälkeen. Usein virus on kuitenkin oireeton ja näkyviä kondyloomia kehittyy vain melko pienelle osalle tartunnan saaneista.

Lue myös: Iso osa suomalaisista ei tiedä kantavansa yleistä seksitautia: ”Valtaosa ihmisistä saa jossain vaiheessa”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X