Jopa senttimetrien kokoinen munasarjakysta kuulostaa pahalta, mutta on erittäin harvoin vaaraksi
Munasarjakysta oireilee harvoin eikä yleensä vaadi hoitoa. Toiminnallinen kysta ei vaikuta raskaaksi tulemiseen.
Munasarjakysta on nestemäinen rakkula munasarjoissa, joka tavallisesti häviää itsestään. Yleensä munasarjakystat liittyvät kuukautiskiertoon, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Henrica Norrmén.
Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kystat ovat tyypillisesti niin sanottuja toiminnallisia kystoja. Ne syntyvät, kun munarakkula ei puhkeakaan vaan kerää nestettä. Yleensä tällainen kysta häviää seuraavassa kuukautiskierrossa.
– Myös dermoidikystat, jotka ovat naisten munasarjojen kehitykseen liittyviä kystia, ovat sangen tavallisia ja vaarattomia, Norrmén kertoo.
Munasarjakystan oireet ja hoito
Munasarjakysta ei yleensä oireile lainkaan. Useimmiten kysta löytyy sattumalta ultraäänitutkimuksen yhteydessä, jos sitä siis koskaan ehditään edes havaita.
– Jos ultraäänitutkimuksessa nähdään, että munasarjakysta on hyvänlaatuinen toiminnallinen kysta ja kooltaan muutaman senttimetrin kokoinen, kystaa ei tarvitse seurata tai kontrolloida, Norrmén sanoo.
Mikäli kysta on kovin iso, seuranta voi olla tarpeen. Seurannalla varmistetaan, ettei munasarjakysta kasva entisestään ja että se häviää itsestään.
Jos kysta alkaa aiheuttaa oireita tai se kasvaa, voidaan harkita leikkaushoitoa.
– Kystan poisto onnistuu lähes aina laparoskooppisella leikkauksella, jolloin myös toipuminen on nopeaa.
Toisaalta seurannan voi myös lopettaa, jos kysta pysyy muuttumattomana.
Joskus munasarjakystan takia voi esiintyä kipua tai painontunnetta.
– Äkillinen voimistuva kipu liittyy munasarjakystan kiertymään. Kystan puhkeaminen tai repeäminen aiheuttaa viiltävän äkkinäisen kivun.
Jatkuva tai voimakas, epäselvä kipu on syy käydä lääkärissä.
Näin munasarjakysta eroaa kasvaimesta
Munasarjakysta voi kasvaa jopa 5–7 sentin kokoiseksi.
Toiminnallinen munasarjakysta on yleensä yksilokeroinen, sileäseinäinen ja nestettä sisältävä. Sen sijaan munasarjoissa sijaitseva kasvain on useimmiten väliseinällinen ja sen seinässä voi näkyä ulokkeita.
Pahanlaatuinen kasvain voi olla munasarjasyövän merkki. Jos kasvain on pahanlaatuinen, se poistetaan leikkauksella ja kasvaimen aiheuttanutta sairautta ryhdytään hoitamaan.
Norrmén kuitenkin korostaa, että kasvaimet ja niiden pahanlaatuisuus ovat erittäin harvinaisia hedelmällisissä iässä olevilla naisilla. Pahanlaatuisia munasarjakasvaimia on iäkkäilläkin naisilla vain harvoin.
Munasarjakysta ei yleensä vaikuta raskaaksi tulemiseen
Toiminnallisella munasarjakystalla ei ole vaikutusta raskaaksi tulemiseen.
– Itse munasarjakysta harvoin vaikeuttaa raskaaksi tulemista, sillä kystat eivät vaikuta munasarjan toimintaan.
Sen sijaan endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta osalle potilaista. Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti. Jos nainen sairastaa endometrioosia, hänen munasarjoissaan voi esiintyä tietynlaisia kystia, endometrioomia.
Lähteet: Teveyskirjasto, naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Henrica Norrménin haastattelu
Jaa oma kokemuksesi