Podcast 28.02.2022 Päivitetty 28.08.2023

Muuten vain kipeät kuukautiset vai endometrioosia? Asiantuntija: ”Ainoa tapa, jolla pystytään iskemään”

Endometrioosi ei tarkoita raskaudesta haaveilevalle automaattisesti lapsettomuushoitoja. Ehkäisyn pois jättäminen on kuitenkin syytä ajoittaa tarkasti.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Endometrioosissa limakalvoa kasvaa kohdun ulkopuolisiin paikkoihin. Tyypillisimmin endometrioosi tunnetaan erityisen kivuliaista kuukautisista, mutta tosi asiassa se saattaa myös olla oireeton.

Kaksplussan Onks tää normaalia? -podcastissa sisällöntuottaja Maria Mäkituomas otti selvää muun muassa seuraavista kysymyksistä:

Miten ihmeessä kohtuun kuuluvaa limakalvoa voi kasvaa muuallakin?

Naistentautien erikoislääkäri, gynekologi Tuulia Tikka kertoo, että endometrioosissa limakalvoa voi kasvaa muun muassa vatsakalvon pinnalla ja munasarjoissa. Laajemmin sirottunutta limakalvoa voi löytyä myös palleakaarista, tai se voi kasvaa suoliston seinämän läpi.

– Joskus tavallisessa gynetutkimuksessa voidaan huomata pesäkkeitä myös emättimen puolella.

Syytä endometrioosille on etsitty, mutta vielä ei ole löydetty pitävää selitystä.

– Tiedämme kuitenkin, että geenit vaikuttavat. Jos äidillä on endometrioosi, se lisää tyttären riskiä sairastua.

Lue myös: Vaatteita ei ole pakko riisua, ohjeistaa kokenut gynekologi – nämä seikat voivat helpottaa gynekologipelkoa

Mistä tietää, että sairastaa endometrioosia?

Endometrioosiepäilyn herättävät yleensä voimakkaat kivut. Niitä saattaa kuukautisten lisäksi esiintyä myös ulostaessa tai yhdynnässä.

Endometrioosiin voi toisinaan olla vaikeaa saada täyttä vahvistusta muuta kuin leikkaamalla.

– Jos kuukautiset ovat hirveän kipeät, niin silloin on tärkeää osata epäillä endometrioosia.

Tikka muistuttaa, että varmaa diagnoosia ei välttämättä tarvita. Todella voimakkaita kuukautiskipuja ja endometrioosia hoidetaan samoilla keinoilla.

Kipua on tärkeää hoitaa, jotta se  ei muutu krooniseksi hermokivuksi, jolloin kipulääkityskin on järeämpää.

– Ainoa tapa, jolla pystytään kunnolla iskemään, on hormonaalinen hoito. Jos kipuja ei saada hormonihoidolla kuriin, saattaa vasta sitten tulla leikkaushoito kysymykseen.

Keltarauhashormoni hiljalleen kuivattaa ja kuristaa endometrioosipesäkkeitä. Keltarauhashormonia on e-pillereissä, minipillereissä ja hormonikierukassa.

Hoito on myös tärkeää, jotta mahdollisia lapsihaaveita voi edistää.

– Vaikka endometrioosipotilaalla ei juuri nyt olisi kipuja, suosittelen aloittamaan hoidon. Emme voi tietää, jos kipuja alkaakin ilmaantua. Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa helpompaa kuin pahaksi edenneiden vaivojen hoito.

Lue lisää: Keskenmenot – miksi henkiseen puoleen ei saa apua? Asiantuntija: ”Meillä Suomessa ei ole systeemiä”

Miten voi hoitaa kipuja ja yrittää raskautta samalla?

Endometrioosia kannattaa hoitaa hormonivalmisteilla, vaikka toivoisi raskautta.

– Ehkäisy suojaa hedelmällisyyttä.

Sitä kannattaa käyttää siihen asti, että on valmis tosissaan yrittämään, jotta tauti ei pääse pahenemaan.

– Ehkäisy jätetään pois, kun oikeasti aletaan yrittämään tehokkaasti raskautta. Yleensä endometrioosi menee hankalammaksi, ja kiputilanne voi olla kurja, kun hormonihoitoa ei ole.

Niinpä puolen vuoden yrittämisen jälkeen endometrioosipotilaan kannattaa jo suunnata lapsettomuushoitojen pariin. Tikka kertoo, että endometrioosin ollessa kyseessä voidaan tarjota koeputkihedelmöitystä.

Lue myös: Mitä kaikkien tulisi tietää lapsettomuushoidoista? 5 + 1 totuutta – Asiantuntija: ”40-vuotiaan munasolu on ollut olemassa jo 40 vuotta”

– Endometrioosi ei todellakaan tarkoita, että ei voisi tulla raskaaksi. Joillakin se tosin saattaa hidastaa tai hankaloittaa. Iso osaa saa kuitenkin lapsen aivan tavalliseen tapaan.

Vuotavatko muualle kasvaneet limakalvot samaan aikaan, kun naisella on kuukautiset? Entä millä luonnonmukaisella keinolla endometrioosia voi hillitä synnytyksen jälkeen? Kuuntele Kaksplussan podcast!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X