Vanhemman terveys 21.04.2020 Päivitetty 12.01.2023

Kannattaako hormonikierukka? Voi aiheuttaa aknea, mutta kadottaa kuukautiset

Vähentääkö hormonikierukka kuukautisvuotoa? Auttaako se endometrioosiin tai akneen? Asiantuntija kommentoi aitoja kokemuksia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kannattaako hormonikierukka ottaa? Synnyttäneet äidit törmäävät usein neuvolassa jälkitarkastuksen yhteydessä hormonikierukkasuositteluihin ja jakavat keskenään kokemuksia.

Mielipiteet hormonikierukasta tuntuvat jakautuvan. Monet ovat ihastuksissaan ehkäisymenetelmän helppoudesta. Joillekin kierukka aiheuttaa enemmänkin kipua ja vaivaa.

Kysyimme lukijoilta, oliko hormonikierukka heille toimiva ratkaisu vai ei. Kokemuksia kommentoi HUS:in naistensairaalassa naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri, lääkärikeskus Aavassa toimiva Janina Kaislasuo.

Kaislasuo on tehnyt väitöskirjan synnyttämättömien naisten kierukan käytöstä ja sen ongelmista. Hän myös kouluttaa perusterveydenhuollon henkilökuntaa.

Kokemuksia hormonikierukasta: ”Parasta oli, kun menkat loppuivat”

”Hormonikierukka oli loistava valinta! Ei menkkoja kahteen vuoteen. Viikon verran kierukan laittamisen jälkeen oli vatsakipua.”

Tässä kommentissa näkyvät kierukan parhaat puolet. Asetuksen seurauksena vuodot vähenevät tai loppuvat osalla kokonaan.

Kierukka asetetaan kohtuun, joka reagoi uuteen esineeseen supistelemalla. Tuntemukset muistuttavat kuukautiskipua, ja ovat varsin yleisiä käytön alussa.

Supistelu menee kuitenkin ohi, kun kohtu tottuu kierukkaan ja limakalvo ohentuu.

Eri ehkäisyvälineitä vertailtaessa hormonikierukan käyttäjien joukossa on eniten, 80 prosentin verran, tyytyväisiä käyttäjiä.

Kierukoiden hormonimäärissä on eroja. Kyleena ja Jaydess ovat vähähormonisempia Mirenaan verrattuna. Jos siis kuukautiset ovat runsaat, Mirena voi olla parempi vaihtoehto vuodon vähentämiseen.

Hormonikierukka pistelee seksissä?

”Itselläni ei ole ollut ongelmia. Kaikista parasta oli, kun menkat loppuivat kokonaan puolen vuoden – vuoden käytön jälkeen. Mies tosin valitteli, että kierukan narut pistelevät petipuuhissa.”

Alussa kaikilla hormonikierukan käyttäjillä on vuotohäiriötä tai pitkittynyttä vuotoa. Vuoto loppuu ajan kanssa – yleensä muutamassa kuukaudessa.

Hormonikierukan langat jätetään roikkumaan kohdusta. Langat pyritään leikkaamaan sen pituisiksi, että ne kaartuvat kohdunkaulan suun sivuille huomaamattomasti. Siten lankojen pää ei pistele yhdynnässä.

Jos ne häiritsevät, ne voi lyhentää niin lyhyiksi, että ne ovat kohdun kaulan sisällä.

Kokemuksia: hormonikierukka ja kivut

”Ensimmäisen kierukan kanssa oli kipuja koko ajan. Puolessa vuodessa otatin pois ja syy paljastui: kierukka ei ollut kohdallaan.

Kaksi kierukkaa on ollut sen jälkeen ja kolmatta menen ottamaan lähiaikoina. Olen erittäin tyytyväinen. Vuotojen loputtua ainainen anemia hävisi.”

Jos kierukan kanssa on  pitkittyneesti ongelmia tai kipuja, varaa ehdottomasti aika kontrollikäynnille. Ultraäänellä pystytään tarkistamaan, että hormonikierukka ei ole vinossa tai liikkunut.

Hormonikierukka sopii monelle. Äidit kertovat erilaisia kokemuksia.

Monella on kokemuksia kierukan helpottamista kuukautiskivuista – myös silloin, kun kyseessä endometrioosi.

”Karmeat menkkakivut päättyivät, ja hemoglobiini normalisoitui, sillä vuodot lähes loppuivat. Ensimmäisen kierukan kanssa kipuilin kolme viikkoa. Toisen vaihto sujui kivuitta.”

Monilla kierukan käyttäjillä kuukautiskivut loppuvat. Ensimmäisen kierukan kohdalla kohtu supistelee usein alkuvaiheessa totutellessaan kierukkaan. Tästä aiheutuu jomottelua ja kuukautistyyppistä kipua.

Myöhempien kierukan asetusten aikana kohtu on jo tottunut kierukkaan ja on lepotilassa. Silloin vaihto sujuu usein hyvin helposti.

”Ihan järkky kapistus oli: Kauheat vatsakivut ja vuodot. Lopuksi langat hävisivät kokonaan. Naistenpolilla hormonikierukka otettiin pois, ja kivut loppuivat kuin seinään.”

Kaikilla hormonikierukan ottaneilla on jonkinnäköistä vuotohäiriötä ja vatsatuntemusta aluksi. Näiden pitäisi kuitenkin selvästi vähentyä muutamassa kuukaudessa.

Naruista tiedämme, että ne usein vetäytyvät, mutta se ei vaikuta kierukan käyttöön.

Kierukka pahentaa aknea, mutta kapseli pahentaa enemmän

”Muuten kierukka on toiminut hyvin, mutta hormonimäärä on liian alhainen auttaakseen akneen.”

Jos toivoo ehkäisyvalmisteeltaan apua akneen, kannattaa tällöin käyttää ehkäisypillereitä.

Hormonikierukan yksi sivuvaikutuksista on akne, joten kierukka voi päinvastoin lisätä aknea. Noin 10 prosenttia käyttäjistä on raportoinut hormonikierukan aiheuttaneen aknea.

”Itse vaihdoin kierukkaan, sillä kapseli toi epäsäännölliset kuukautiset. Joka toinen viikko vuotoa. Ihoni oli myös järkyttävässä kunnossa. Toistaiseksi kierukka vaikuttaa hyvältä.”

Kapselin yleisin koettu haittavaikutus on epäsäännöllinen vuoto. Kaikilla se ei kuitenkaan ole yhtä häiritsevää – kyse voi olla niukasta tiputtelusta. Akne on toinen mahdollinen sivuvaikutus.

Hormonikierukan etu verrattuna kapseliin on se, että pääsiallinen vaikutus on kohdun limakalvolla. Se menee lepotilaan ja ohenee, joten vuotohäiriötä on vähemmän. Koska veren hormonipitoisuus on vähäisempi, myös aknea esiintyy vähemmän.

Tarinat yllätysraskauksista voivat huolettaa

”Ensimmäinen hormonikierukka toimi hyvin ensimmäiset pari kuukautta, kunnes alkoivat hirveät alavatsakivut. Selvisi, että olen raskaana. Kyseessä oli kohdun ulkoinen raskaus, joka keskeytettiin sairaalassa.

Lääkärini totesi, että Kyleena-merkkinen kierukka sisältää vähemmän hormonia. Kuukauden verran minulla on ollut Mirena-merkkinen kierukka, eikä mitään huonoa sanottavaa ole siitä toistaiseksi.”

Raskaudet kierukan käyttäjillä ovat hyvin harvinaisia. Noin puolet näistä raskauksista on yleensä kohdunulkoisia.

Teoriassa Mirena-hormonikierukka on varmin vaihtoehto, sillä siinä hormonipitoisuus on markkinoilla olevista kierukoista suurin.

Joskus minkään kierukan käyttöä ei suositella kohdunulkoisen raskauden jälkeen riippuen kohdunulkoisen raskauden hoitotavasta. Lääkäri neuvoo tällaisessa tapauksessa.

Lue myös Kaksplussan ehkäisykysely: Ehkäisy petti – ”Kierukka katosi”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X