Vanhemman terveys 26.12.2023 Päivitetty 19.01.2024

Kuparikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä – Tästä syystä sitä suositellaan harvoin

Kuparikierukan toimintamekanismista liikkuu vielä tänäkin päivänä täysin vanhentunutta tietoa, ehkäisylääkäri kertoo.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Moni tietää hormonikierukan, mutta kuparikierukka on ehkäisymenetelmien joukossa harvinaisempi tuttavuus, vaikka sen ehkäisyteho on erinomainen.

Kuparikierukan käyttäjistä vain noin 0,6–0,8 prosenttia tulee raskaaksi, kun esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillerien käyttäjillä lukemat ovat 0–2,18 prosenttia.

Kuparikierukka on yleensä T:n muotoisen ehkäisyväline, jonka ympärille on kierretty kuparilankaa, joka erittää kupari-ioneja. Kupari heikentää siittiöiden ja munasolun kulkua sekä siittiöiden hedelmöittämiskykyä. Kupari myös muuttaa kohdun limakalvon rakennetta niin, ettei hedelmöittynyt munasolu pystyisi kiinnittymään siihen.

Kuparikierukan ehkäisyteho säilyy 5–10 vuotta

Kuka vain voi halutessaan asennuttaa kuparikierukan kohtuunsa: sitä voi käyttää ehkäisynä myös, vaikkei olisi synnyttänyt koskaan.

Kuparikierukan saa ostettua apteekista ilman reseptiä ja sen asentaa kohtuun lääkäri tai hoitaja. Kierukan voi asentaa kierron missä vaiheessa tahansa, mutta kuukautisten aikaan asentaminen on helpompaa. Toimenpide kestää noin viisi minuuttia.

– Asettaminen tuntuu tyypillisesti kuukautiskipukramppeina, ehkäisy- ja perhesuunnitteluvastuulääkäri Tuire Saloranta Vantaan terveyskeskuksesta kertoo.

Kun kuparikierukka on paikoillaan, se toimii ehkäisynä jatkuvasti jopa 5 –10 vuoden ajan. Se myös suojaa raskaudelta heti asettamisen jälkeen. Kierukan voi poistattaa jo aiemmin, jos esimerkiksi lapsen saaminen on toiveissa. Poisto on asetusta helpompi toimenpide.

Kuukautiskivut ja -vuodot usein lisääntyvät

Kuparikierukan erittämän kuparin määrä on niin pieni, ettei siitä ole riskiä terveydelle, Saloranta kertoo. Yleisiä haittavaikutuksia kuitenkin löytyy: Niitä ovat esimerkiksi kuukautiskipujen ja -vuodon määrän lisääntyminen sekä kuukautisten keston pidentyminen.

– Kuparikierukka ei siksi sovi naisille, joilla on jo muutenkin runsaat kuukautisvuodot tai kaksiosainen kohtu.

Heti kuparikierukan asentamisen jälkeen voi myös esiintyä kohdun supistelua, joka muistuttaa kuukautiskipuja. Ensimmäisten kuukausien aikana kuukautisvuoto voi olla normaalista poikkeavaa, esimerkiksi pelkkää tiputteluvuotoa.

Entä voiko kuparikierukka vain huomaamatta lähteä paikoiltaan?

– Voi. Ei ilman vuotoa ja kipuja, mutta kun kuparikierukka lisää vuotoja, joskus kierukka tippuu vuodon ja supistusten mukana pois. Riski ei ole kuitenkaan suuri, Saloranta vastaa.

Kierukan paikoillaan oleminen kannattaakin käydä säännöllisesti tarkistuttamassa gynekologilla.

Hormonikierukka kirkkaasti suositumpi kuin kuparikierukka

Salorannan mukaan kuparikierukka sopii kaikille, jotka toivovat varsin varmaa ehkäisyä ja joita mahdollisesti lisääntyneet kuukautisvuodot ja -kivut eivät haittaa. Hormonikierukan valitsee kuitenkin karkeasti 95 prosenttia kierukan valitsevista naisista, hän huomauttaa.

– Lääkärinä en keksi ainuttakaan syytä valita mieluummin kuparikierukka. Jos hormoneista kokee haittoja, silloin kuparikierukka voi olla hyvä valinta.

Lue myös: Kannattaako hormonikierukka? Voi aiheuttaa aknea, mutta kadottaa kuukautiset

Kuparikierukka ei vaikuta naisen luonnolliseen hormonitoimintaan. Sitä voidaan käyttää siksi myös esimerkiksi imetyksen aikana tai jos jokin hormonaalinen ehkäisy ei terveydellisistä syistä sovi.

Kuparikierukka on rinnastettu raskauden keskeytykseen

Kuparikierukan tavasta ehkäistä saattaa olla ehkäisymenetelmiä pohtivilla vääränlaisia käsityksiä. Sen pääasiallinen vaikutus on estää hedelmöityminen. Siittiö ja munasolu tuhoutuvat kuparin vuoksi. Viime kädessä tuhoutuu myös hedelmöitynyt munasolu, mutta hedelmöitymisen tapahtuminen on hyvin epätodennäköistä. Siksi Saloranta ei näekään perustetta verrata kuparikierukkaa raskauden keskeytykseen. 

– Aiemmin ajateltiin, että kuparikierukan ehkäisyvaikutus perustuisi kiinnittymisen estymiseen. Mutta se ei ole kuparikierukan oikea toimintamekanismi. Vertaus aborttiin perustui vanhentuneeseen käsitykseen, hän sanoo.

Lue myös: Mikä on tehokkain hormoniton ehkäisy? Ehkäisylääkäri suosisi erityisesti tiettyä ehkäisymuotoa

Lue myös: Kuparikierukkaa voi käyttää jälkiehkäisynä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X