Vanhemman terveys 25.11.2022

Tiesitkö, että klitoriksesta on nähtävissä vain 10 prosenttia sen todellisesta koosta?

Klitoriksen koon lisäksi sen tehtävä suvunjatkamisen suhteen voi yllättää.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Klitoris voi vaikuttaa näkyvissä olevan pienen kokonsa takia melko mitättömältä, mutta se on todellisuudessa kaikkea muuta. Klitoriksella on nimittäin paitsi nautintoon myös hedelmöittämiseen liittyviä tehtäviä, ja sitä voidaan verrata yllättävästi jopa penikseen.

Jopa 90 prosenttia klitoriksesta on piilossa

Klitoris kuuluu naisen sukupuolielimen ulkoisiin osiin yhdessä emätinaukon ja ulkoisten häpyhuulten kanssa. Siitä puhuttaessa tarkoitetaan sekä sen päällimmäisenä näkyvää osaa eli klitoriksen huppua kuin itse klitorista eli häpykieltä. 

Klitoris sijaitsee sisempien häpyhuulten yhtymäkohdassa virtsaputken aukon etupuolella. Klitoriksen paisuvaiskudokset reunustuvat emättimen aukkoa, mutta suurin osa siitä – nykytiedon mukaan jopa 90 prosenttia – on kuitenkin piilossa.

Näkyvä osa klitoriksesta on noin herneen kokoinen ja muuten se levittäytyy laajalle lantioon. Klitoris kasvaa läpi elämän, mutta sen koko ja muoto ovat yksilöllisiä ja voivat vaihdella paljonkin.

Lue myös: Näin raskaus ja synnytys näkyvät kehossa – hyväksy vartalosi ja paranna seksielämääsi

Klitoriksen stimulointi edesauttaa hedelmöittymistä

Luulo siitä, ettei klitoriksella ole muuta fysiologista tarkoitusta kuin tuottaa nautintoa, on kumottu lähivuosina saadun tutkimustiedon avulla. Nykyään tiedetään, että klitoriksella on jopa tärkeitä suvunjatkamiseen liittyviä tehtäviä.

Klitoriksen stimulointi käynnistää erilaisia muutoksia, jotka voivat edesauttaa jälkeläisten saamista. Muutokset lisääntymiselimistössä mahdollistavat nimittäin sen, että siittiöt voivat hedelmöittää munasolun.

Kun klitoris saa stimulointia, tapahtuu esimerkiksi seuraavia muutoksia:

  • vaginan kohoava verenpaine ja syke tehostavat emättimen verenkiertoa
  • emättimestä erittyy yhdyntää helpottavaa kosteutta
  • emättimen hapen määrän lisääntyminen tehostaa siittiöiden liikkeitä
  • vaginan lämpötilan nouseminen auttaa kiihottamaan miestä
  • emättimen pH-arvo neutraloituu ja siittiöt voivat pysyä siellä pidempään

Lue myös: Häpyhuulet ovat kaikilla erilaiset – niitä on yhtä monenlaisia kuin sormenjälkiä

Klitoris on ihmiskehon kosketurherkin elin

Klitoriksessa on jopa 8000 hermopäätettä, mikä tekee siitä hyvin herkän nautinnon kokemuskyvyltään. Seksuaalisesti kiihottuessa klitoris välittää kosketuksesta tietoa aivoille, joissa aktivoituu sen seurauksena monia eri alueita.

Pelkkä emätinyhdyntä tuottaa orgasmin vain harvoille naisille. On nimittäin arvioitu, että joka neljäs naiseksi itsensä kokeva henkilö saa orgasmin vain klitoriksen riittävän stimuloinnin seurauksena. Tässä voivat auttaa erilaiset klitoriskiihottimet.

Peniksen kanssa klitoriksella on yhteistä se, että klitoris on pitkälti samanlaista pehmeää paisuvaiskudosta kuin penis. Lisäksi myös klitoris voi laajentua kiihotettaessa sitä.

Lue myös: Luulitko, että naisen immenkalvo puhkeaa ensimmäisessä yhdynnässä? Väärä uskomus kiertää sitkeästi

Lähteet: Tieteen Kuvalehti, Hyvä Kysymys, RFSU, Tekniikan Maailma

Kommentit (1)

Tuo hermopäätteiden määrä n. 8000 on vanhentunutta tietoa, joka on peräisin lehmien tutkimuksesta. Päivittäkäähän tieto! En nyt muista tarkkaa lukemaa enää mutta todellisuus taisi olla lähempänä 16000 hermopäätettä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X