Tämä kehonosa on valtaosalle naisistakin vieras – mikä ihmeen kohdunnapukka?
Kohdunnapukka on tyypillisesti mielessä raskausaikana, mutta ei juuri muuten. Nämä faktat siitä olisi kuitenkin hyvä tietää.
Kohdunkaula ja kohdunsuu voivat kuulostaa tutuilta, mutta tiedätkö missä kohdunnapukka sijaitsee ja mikä on sen tarkoitus? Kokosimme tietoiskun aiheen anatomiasta.
Mikä kohdunnapukka on?
Kohdunkaula on kohdun ja emättimen välissä oleva kapea käytävä, joka alkaa kohdunsuusta – tai toisin sanoen kohdunnapukasta. Kohdunnapukan erottaa siten, että se on kova ja tiivis verrattuna joustavaan emättimeen.
Pyöreästä kohdunnapukasta alkaa reitti kohtuun kohdun kaulakanavan kautta. Se voi sijaita toisilla lähellä emättimen aukkoa ja toisilla puolestaan ylempänä riippuen siitä, onko itse kohtu alempana vai ylempänä. On tyypillistä, että kohdunnapukka laskeutuu alemmas synnytysten myötä.
Kohdunsuu voi olla myös kallellaan emättimen etu- tai takaseinään päin.
Kohdunkaulalla on monta tehtävää
Kohdunkaula on kuin aktiivinen monitoimitalo: se tuottaa muun muassa kuukautiskierron vaiheesta riippuen joko raskauden edistämiseen tai estämiseen sopivaa limaa ja huolehtii, etteivät esimerkiksi tamponit pääse kulkeutumaan emättimestä kohtuun.
Lisäksi se osaa muuntautua suureen tehtävään ja päästää syntyvän lapsen kulkemaan lävitseen.
Kohdunnapukka on teoriassa mahdollista tuntea sormin
Kohdunnapukan voi löytää sormella tunnustelemalla. Ensin tuntuvat emättimen pehmeät seinät, joiden jälkeen erottuu kiinteämpi kohdunsuu. Se on sileä ja voi vaikuttaa pieneltä painaumalta tai kohoumalta.
Kohta voi tuntua tutulta varsinkin, jos on käynyt papa-kokeessa, missä yksi näyte otetaan kohdunnapukan pinnasta.
Koska kohdunnapukka on verrattain helposti löydettävissä, voi esimerkiksi yhdyntä tehdä siihen joskus kipeää. Jotkut asennot voivat aiheuttaa epämukavaa tunnetta syvällä emättimessä tai alavatsalla riippuen kohdunsuun sijainnista.
Kohdunkaulan pituus voi kertoa ennenaikaisen synnytyksen riskistä
Kohdunsuun keskivertokorkeus on tyypillisesti noin 4,5–5,5 senttiä. Jos kohdunsuulle on vaikea yltää itse, on kohdunkaula todennäköisesti korkeammalla. Ja jos kohdunnapukka päinvastoin tuntuu lähellä emättimen aukkoa, saattavat sekä kohtu että kohdunkaula olla matalalla.
Monelle kohdunkaulan pituus tulee ensi kertaa mieleen raskauden aikana, sillä kohdunkaula pehmenee ja lyhenee synnytyksen lähestyessä.
Raskauden aikana kohdunkaula on tyypillisesti 3–4 sentin pituinen kiinteä kanava. Tarkka pituus on yksilöllistä ja riippuu raskauden kestosta, mutta hyvin lyhyt – alle 2,5 sentin pituinen – kohdunkaula kertoo suuresta ennenaikaisen synnytyksen riskistä.
Jos kohdunkaulan pituus on raskaana puolestaan yli 3,5 senttiä, on ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuus varsin pieni. Kohdunkaulan tilanne tarkistetaan aina raskauden loppupuolella pidettävässä synnytystapa-arviossa.
Lähteet: Lunette, Duodecim, Terveyskirjasto
Jaa oma kokemuksesi