Vanhemman terveys 21.01.2024 Päivitetty 22.01.2024

Kuukautiskipuja ei kannata yrittää kestää liikaa, tai elimistö lisää kivun aistimista – Gynekologi kertoo, mistä on kyse

Kuukautiskivut ovat yleisiä, mutta liiallisesti niistä ei kannata kärsiä. Asiantuntija kertoo merkin, jonka kohdalla hälytyskellojen pitäisi soida.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Tyypillisimmin alavatsaa kouriva, selkään ja reisiin säteilevä kuukautiskipu alkaa vuodon alkaessa ja on voimakkaimmillaan ensimmäisinä vuotopäivinä. Kuukautiskivut ovat kuitenkin mahdollisia missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa – kierron puoliväissä, lopussa tai heti kuukautisten jälkeen.

– Suurin osa naisista kärsii satunnaisista kivuista kuukautisten aikaan, mutta voimakkaista, toistuvista kivuista kärsii 5–15 prosenttia, gynekologi Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta kertoo.

Kuukautiskivun taustalla on kipua välittävien aineiden, kuten prostaglandiinien vapautuminen, kun raskauteen valmistautunut kohdun sisällä oleva limakalvo alkaa irrota. Kivun välittäjäaineet aiheuttavat kipuaistimukset kohdun tiheässä hermotuksessa.

– Prostaglandiinit saavat myös aikaan kohdun tyhjenemistä auttavia supistuksia, jotka voivat tuntua kouristavina kipuina.

Jokainen kuukausi on erilainen

Joskus kuukautiskivut saattavat olla lamaavia, toisinaan ne taas ovat hyvin lieviä ja nopeasti ohimeneviä. Syytä vaihteleviin kiputiloihin ei tarkkaan tiedetä. Kivun voimakkuus voi muuttua myös iän ja elämänvaiheiden myötä. Esimerkiksi raskaus voi vaikuttaa kuukautiskipuihin helpottamalla kipuoireilua niin, että kuuvatiskivut vaivaavat synnytyksen jälkeen aiempaa harvemmin.

–  Kivun välittäjäaineisiin ja kipuhermoihin raskaus ei vaikuta, mutta raskaudesta johtuva kohdun venyminen voi vähentää kivuliasta kohdun supistelua, Heikkinen avaa.

Kuukautiskipuja voi kokeilla lievittää liikunnan ja lämmön avulla sekä syömällä tavallisia tulehduskipulääkkeitä.

– Kipulääkkeistä paras vaikutus on tavallisilla prostaglandiinia estävillä tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeinilla. Lääke on otettava mahdollisimman aikaisin ennen kivun alkua ja riittävän isolla annoksella. Parasetamoli ei ole yhtä tehokas, mutta yhdistettynä tulehduskipulääkkeeseen sen vaikutus tehostuu.

Kuukautiskivut voidaan hoitaa

Lääkäriin on tärkeää hakeutua aina, jos kuukautiskivut haittaavat elämää, eivätkä normaalit särkylääkkeet auta.

– Voimakkaista kuukautiskivuista kärsiminen ei ole tarpeen, vaan voi jopa johtaa noidankehään: elimistössä käynnistyy mekanismi, joka lisää kivun aistimista. Siksi kipuun puuttuminen on tärkeää heti, jos kuukutiskivut häiritsevät elämää, Heikkinen muistuttaa.

Jos aiemmin kivuttomat kuukautiset muuttuvat yhtäkkiä kivuliaiksi, voi syynä olla kipua aiheuttava sairaus kuten endometrioosi.

– Endometrioosiin viittaa se, että kuukautiskivut ovat voimakkaita ja alkavat jo ennen vuotoa. Kohdun ja munasarjojen kasvaimet voivat aiheuttaa kuukautiskierrosta riippumatonta kipua, mutta myös lisätä kuukautiskipua, samoin hoitamaton tulehdus.

Parhaan helpotuksen kipuun saa hormoniehkäisyllä. Parhaimmillaan sillä estetään munasolun irtoaminen ja sitä kautta koko tapahtumaketju, joka kuukautiskivut elimistössä aiheuttaa.

– Hormonikierukka, minipillerit ja yhdistelmäpillerit ovat kaikki tehokkaita vaihtoehtoja. Yhdistelmäpillereissä tehokkaimmin kipu saadaan estettyä, jos pillereitä käytetään jatkuvasti ilman taukoviikkoa tai lumepillereitä, Anna-Mari Heikkinen neuvoo.

Lue myös: Adenomyoosi voi aiheuttaa kuukautiskipuja ja hankalia vuotohäiriöitä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X