Vanhemman terveys 23.03.2024 Päivitetty 17.04.2024

Mikä ihmeen kuukautislevy? Uusi kuukautissuoja mahdollistaa seksin näppärällä tavalla

Hittituote lupaa ratkaista monet kuukupin haittapuolista. Tilavuudeltaan kuukautislevy vastaa jopa 4–6 tamponia.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Kuukautislevy on Amerikasta Suomeen rantautunut innovaatio. Nimestään huolimatta se ei kuitenkaan ole levy, vaan laakea kuppi, joka on valmistettu joustavasta silikonista.

Sen paikalleen asettaminen on hyvin samanlaista kuin kuukupin asennus: levy litistetään ja asetetaan sormien avulla emättimeen. Kuukautislevyssä on pieni kolo tai rengas, jonka avulla suoja poistetaan vetämällä.

Toisin kuin kuukuppi, kuukautislevy ei muodosta emättimeen alipainetta pysyäkseen paikallaan, vaan se hyödyntää emättimen anatomiaa. Se asetetaan kuukuppia ylemmäs: kohdunkaulan suuaukolle, häpyluun taakse, jossa sille on luonnostaan sopiva paikka.

Kuukautislevy sopii moneen tilanteeseen

Kuukupin tai tamponin käyttö saattaa joskus tuntua epämiellyttävältä esimerkiksi istuessa – aivan kuin joku törröttäisi ulos emättimestä. Koska kuukautislevy asetetaan niin ylös, ei sen käyttöön pitäisi liittyä tällaisia tuntemuksia.

Oikein asennetun kuukautislevyn ei pitäisi tuntua miltään. Siksi se sopii myös niille, joilla on voimakkaat kuukautiskivut: levy ei voimista mahdollisesti kuukautiskipua lisäävää pissahädän tunnetta, kuten kuukupin on joskus kerrottu tekevän.

Kuukautislevyä voi pitää myös kierukan kanssa, sillä toisin kuin kuukupin aiheuttama alipaine voi joskus tehdä, kuukautislevyn ei pitäisi saada kierukkaa pois paikoiltaan.

Joustavan rakenteensa ansiosta kuukautislevyä voi pitää paikoillaan myös yhdynnän aikana. On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka kuukautislevy muistuttaa kovasti pessaaria, ei sitä voi käyttää ehkäisymenetelmänä.

Myös kuukautislevyyn liittyy tulehdusriski

Kuukautislevy on kaikista kuukautissuojista – siis siteistä, tamponeista ja kuukupeista – imukykyisin. Se vastaa tilavuudeltaan jopa 4–6 tamponia. Markkinoilta löytyy imukyvyltään erilaisia kuukautislevyjä erilaisille vuotomäärille.

On hyvä muistaa, ettei kuukautislevyä saisi pitää paikallaan yli 12 tuntia. Sen riittävän tiuha tyhjennys ja huolellinen puhdistus on tärkeää, sillä kaikkiin emättimeen asetettaviin kuukautissuojiin liittyy tulehdusriski.

Yksi vaarallisimmista tulehduksista on toksisen sokkioireyhtymä, joka on stafylokokkibakteerin aiheuttama harvinainen tulehdus. Toksisesta sokkioireyhtymästä varoitellaan usein tamponin käytön yhteydessä, mutta sen riski liittyy muihinkin emättimeen asetettaviin kuukautissuojiin.

Toksisen sokkioireyhtymän tunnistaa muun muassa äkillisestä korkeasta kuumeesta, ihottumasta, huimauksesta, oksentelusta, ripulista ja päänsärystä. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä hoitoa. Jos outoja oireita ilmenee, on tärkeää hakeutua viipymättä lääkäriin.

Jokaisen anatomia ja mieltymykset ovat yksilölliset, joten itselleen sopivaa kuukautissuojaa on hyvä etsiä ja testailla rauhassa. Jos kuukautislevy tuntuu sopivalta, on se ekologinen ja edullinen vaihtoehto: sen luvataan kestävän jopa 10 vuotta.

Lue myös: Tehokkain kuukautissuoja ei oikein käytettynä ehkä olekaan side tai tamponi – Näin opit käyttämään kuukuppia oikein

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X