Vanhemman terveys 18.06.2023 Päivitetty 03.04.2024

Kuukautisten siirtäminen on helppoa, mutta kotikonstein se ei onnistu – Raskautta suunnittelevan on syytä olla tarkkana

Kuukautisten siirtäminen voi tulla tarpeeseen esimerkiksi lomamatkaa. Käytännössä se onnistuu helposti.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Kun edessä on tärkeä matka, juhla tai muu tapahtuma ja kuukautiset tuntuvat osuvan juuri väärälle hetkelle, kuukautisten siirtäminen voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta.

Lääkärikeskus Aavan gynekologi Satu Wedenoja kertoo, että kuukautisten siirtäminen on myös käytännössä hyvin helppoa.

Siirron voi tehdä eri tavoilla. Jos käytössä ovat e-pillerit, kuukautisia voi siirtää eteenpäin periaatteessa hyvinkin pitkälle, kun jättää pilleritauon pitämättä. Minipillereitä käytettäessä siirtäminen on hankalampaa, mutta sitä voi yrittää nostamalla annoksen tilapäisesti kahteen tablettiin päivässä. Jos pillerit eivät ole käytössä, kuukautisia voi siirtää keltarauhashormonien avulla.

– Käytännössä keltarauhashormonin avulla kuukautisia voi siirtää ainakin pari viikkoa eteenpäin. Jos keltarauhashormonin syömistä jatkaa tämän jälkeen, tiputteluvuotojen riski kasvaa, Wedenoja kertoo.

Kuukautisten siirtäminen onnistuu helposti kahdella tapaa

Keltarauhashormoni toimii siten, että hormonin syöminen aloitetaan muutamaa päivää ennen kuukautisten oletettua alkamispäivää.

– Lääkkeen syömistä jatketaan siihen asti, että kuukautisten halutaan alkavan, tavallisimmin 1-2 viikon ajan. Kuukautiset alkavat yleensä parin kolmen päivän kuluttua keltarauhashormonin lopettamisesta.

Erityisen helppoa kuukautisten siirtäminen on yhdistelmäehkäisypillereiden käyttäjille. E-pillereitä syömällä kuukautisia voi siirtää jopa puolen vuoden päähän. Silloin e-pillereitä vain syödään putkeen taukoviikkoa pitämättä.

– Jossain vaiheessa on kuitenkin hyvä pitää muutaman päivän tauko ja antaa välivuodon tulla. Muuten vaivana voi olla tiputteluvuotoa, Wedenoja sanoo.

Kuukautisten siirtäminen on harmitonta, mutta kaikkiin lääkkeisiin liittyy pieni haittavaikutusten riski. Esimerkiksi keltarauhashormonit voivat aiheuttaa lieviä haittavaikutuksia, kuten lievää turvotusta tai rintojen arkuutta. Lisäksi siirto itsessään voi sekoittaa hieman tulevaa kiertoa.

Keltarauhashormonit sopivat kuitenkin pääsääntöisesti myös sellaisille henkilöille, jotka eivät voi käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä.

– Keltarauhashormoniin ei pääsääntöisesti liity esimerkiksi veritulppariskiä, joitakin tiettyjä valmisteita lukuun ottamatta, Wedenoja sanoo.

Raskautta suunnittelevan on syytä olla tarkkana

Kotikonstein kuukautisten siirtäminen ei kuitenkaan onnistu.

– Jos e-pillerit eivät ole käytöstä, aiheesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Suurimmalle osalle löytyy siis kyllä keino siirtää kuukautisia, jos tarve vaatii, Wedenoja sanoo.

Ihan aina kuukautisten siirtäminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Esimerkiksi raskautta suunnittelevan kannattaa olla tarkkana.

– Keltarauhashormonin vaikutuksesta alkuraskauteen ei vielä tiedä tarpeeksi. Raskauden mahdollisuus täytyy poissulkea ja ehkäisystä täytyy huolehtia keltarauhashormonikuurin aikana, Wedenoja huomauttaa.

Lue myös: Estrogeeni on raskaudenkin elinehto – näin naishormoni jyllää kehossasi

Lue myös: Mikä ihmeen kuukautislevy? Uusi kuukautissuoja mahdollistaa seksin näppärällä tavalla

Lue myös

Kommentit (1)

On hyvä olla myös tietoinen siitä että keltarauhashormonilla siirto voi epäonnistua kuten itselleni kävi. Olipa reissussa kiva kun kuitenkin alkoi ajallaan vaikka söin ohjeen mukaan pillereitä. Muulloin onneksi onnistui.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X