Vanhemman terveys 21.11.2023 Päivitetty 12.02.2024

Monia alapään vaivoja hoidetaan virheellisesti hiivatulehduksena – Näillä gynekologin ohjeilla tunnistat hiivan ja pääset vaivasta eroon

Hiivatulehdus kiusaa valtaosaa naisista jossain vaiheessa elämää. Vaikka tauti on yleinen, monesti muitakin alapään vaivoja hoidetaan virheellisesti hiivana.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Gynekologi kertoo, mistä hiivatulehduksen tunnistaa ja miten siitä pääsee eroon.

1. Mikä hiivatulehdus on?

Hiivatulehdus on Candida Albicans -nimisen hiivasienen aiheuttama emätintulehdus. On arvioitu, että 75 prosenttia naisista saa hiivatulehduksen elämänsä aikana.

Hiivatulehduksen uusiminen 2–3 kertaa vuodessa on tavallista. Varsinaiseen tulehdukseen liittyy aina oireita, joten pelkästään näytteessä näkyvä hiiva ilman oireita on normaali löydös.

2. Mistä voi päätellä potevansa hiivatulehdusta?

Hiivatulehdus on vaaraton vaiva, mutta se voi aiheuttaa ikäviä oireita, kuten alapään kutinaa, kirvelyä ja valkovuotoa. Emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvot voivat olla punaiset ja turvonneet. Joskus limakalvoille voi tulla myös pieniä pinnallisia haavoja.

Hiivatulehduksen voi helposti sekoittaa sytolyysiin, eli happamasta valkovuodosta johtuvaan kutinaan ja kirvelyyn, atrofiseen vaginiittiin, eli vaihdevuosien jälkeisen estrogeenitason laskusta johtuvaan oireiluun ja valkojäkälään, eli limakalvojen autoimmuunisairauteen.

3. Mistä hiivatulehdus yleensä johtuu?

Hiivasieni ei ole tarttuva tauti, vaan sitä löytyy pieniä määriä melkein kaikkien naisten limakalvoilta.

Kaikki elimistön puolustusmekanismia heikentävät tekijät voivat altistaa hiivatulehduksen oireiden puhkeamiselle. Jos emättimen suojaava bakteerikanta häiriintyy esimerkiksi antibioottikuurin seurauksena, saattaa hiiva saada ylivallan ja alkaa aiheuttaa oireita.

4. Voiko jokin tietty ominaisuus altistaa hiivatulehdukselle?

Sokeriaineenvaihdunnan häiriö, tietyt diabeteslääkkeet, huono yleiskunto sekä antibioottikuurit voivat altistaa hiivatulehdukselle. Myös runsashiilihydraattinen ruokavalio voi joskus puhkaista hiivatulehduksen.

Raskaus ja yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö lisäävät hiivatulehduksen riskiä. Sen sijaan vaihdevuosien jälkeinen estrogeenitasojen lasku ei lisää riskiä hiivatulehdukseen, vaan silloin elimistöä suojaavan bakteeritasapainon häiriö johtaa muiden bakteereiden kuin hiivasienen ylivaltaan.

Lue myös: Hiivatulehdus ja raskaus: Näin ehkäiset ja hoidat ikävän vaivan turvallisesti

5. Voiko hiivatulehdukseen sairastumista ennaltaehkäistä?

Pesuaineilla peseminen ja tarpeeton emättimeen laitettavien paikallisvalmisteiden käyttö kannattaa lopettaa, jos saa herkästi hiivatulehduksen. Joskus myös runsaiden sokeripitoisten ruokien välttäminen voi auttaa.

Maitohappovalmisteiden käyttö tukee suojaavaa bakteerikantaa ja voi siten estää hiivatulehduksia, mutta hiivatulehduksen oireita maitohappobakteerivalmisteet voivat jopa lisätä, sillä hiiva viihtyy happamassa ympäristössä.

6. Voiko hiivatulehdusta hoitaa itse?

Itsehoitovalmisteita on saatavilla apteekista suun kautta otettavina kertakapseleina ja paikallisina emätinpuikko- ja voidevalmisteina.

7. Milloin hiivatulehduksen vuoksi on syytä käydä lääkärissä?

Jos hiivatulehduksen oireet ovat selvät, voi tulehduksen hoitaa omin päin. Jos tulehdus ei parane, se uusii heti hoidon jälkeen tai limakalvoille ilmaantuu muutoksia, jotka eivät häviä, kannattaa käydä gynekologilla.

Valkojäkälä on limakalvosairaus, jonka aiheuttamaa kutinaa hoidetaan usein hiivatulehduksena. Pitkittynyt kipu hiivatulehduksen jälkeen voi olla merkki kipuhermojen ärtymisestä ja voi vaatia muuta hoitoa kuin hiivakuureja.

8. Mitä kannattaa välttää, jos kärsii hiivatulehduksesta?

Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää pesuaineita, maitohappovalmisteita ja kiristäviä vaatteita. Jos limakalvot ovat turvonneet ja arat, niihin tulee helposti haavoja.

9. Kuinka pitkään hiivatulehduksen paraneminen kestää?

Varsinkin suun kautta otetun kapselin jälkeen voi kestää jopa viikon ennen kuin oireet helpottavat. Paikallisvoide helpottaa oireita usein nopeasti.

10. Kuinka herkästi vaiva uusiutuu?

Hiivatulehdus on yleinen, mutta myös ylidiagnosoitu ja ylihoidettu vaiva. Kannattaa muistaa, että kutinan syynä ei aina ole hiiva, ja jos tulehdus uusii usein, pitäisi selvittää mistä se johtuu. Vain alle 10 prosenttia naisista saa hiivatulehduksia useammin kuin 2–3 kertaa vuodessa.

Jos hiivatulehdus ei parane hoidolla tai uusii heti, kannattaa käydä gynekologilla, joka selvittää, onko kyse hiivatulehduksesta. Joskus sitkeään hiivaan tarvitaan gynekologin suunnittelema pitkä hoito.

Lue myös: Kutiseeko alapää? Jos kutinaan liittyy tällaisia oireita, on lääkärikäynti tarpeen

Asiantuntijana jutussa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X