Vanhemman terveys 11.11.2023 Päivitetty 12.02.2024

Kutiseeko alapää? Jos kutinaan liittyy tällaisia oireita, on lääkärikäynti tarpeen

Alapään kutina on yleensä vaaraton, joskin ärsyttävä oire. Joskus se voi myös olla merkki vakavasta sairaudesta.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Alapään kutina on yleinen vaiva, jonka taustalla voi olla monia sairauksia. Tavallisimpia syitä kutinalle ovat hiivatulehdus, bakteeritulehdus, vaihdevuosiin liittyvä estrogeenitason lasku, emättimen oman suojaavan bakteeritasapainon häiriö, valkovuodon happamuus eli sytolyysi, allergiaan tai atopiaan liittyvä ihon kuivuus ja iho- tai limakalvosairaus, kuten limakalvojen autoimmuunisairaus valkojäkälä.

Alapään kutinaan voi liittyä myös kirvelyä, kipua, valkovuotoa, kuivuutta, haavoja sekä iho- ja limakalvomuutoksia.

– Usein kutinan ajatellaan johtuvan hiivatulehduksesta ja oireita hoidetaan virheellisesti hiivana, vaikka ne johtuisivat jostain muusta, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

Hänen mukaansa pelkkä alapään kutina ei tavallisesti ole oire syövästä tai muusta vakavasta sairaudesta.

– Mikäli kutinaan liittyy limakalvojen haavauma tai muu muutos, joka ei parane, voi kyse olla jostain vakavammasta.

Näin alanpään kutina lievittyy kotikonstein

Alapään kutinaa voi ennaltaehkäistä ja lievittää välttämällä liian tiheitä pesuja, limakalvoja ärsyttäviä pesuaineita, suosimalla vesipesua sekä välttämällä pikkuhousunsuojien ja liian tiukkojen vaatteiden turhaa käyttöä. Vesipesun lisäksi intiimialueella voi käyttää hajustamatonta ja kosteuttavaa perusvoidetta tai öljyä. Myös pyykinpesuaine kannattaa vaihtaa hajusteettomaan versioon, joka ei ärsytä ihoa ja limakalvoja.

Alapään kutina voi lievittyä limakalvoja kosteuttavien emätinvoiteiden ja -geelien avulla. Turhan tehokasta limakalvojen hoitoon tarkoitettujen valmisteiden käyttöä kannattaa kuitenkin välttää, sillä se saattaa pahentaa kutinaa.

– Mikäli sairastaa atopiaa, voi kutinaa kokeilla lievittää allergialääkkeellä ja miedolla kortisonivoiteella. Jos oireeseen liittyy kokkareista valkovuotoa, kannattaa kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavaa hiivalääkettä, Heikkinen kehottaa.

Mikäli alapään kutina ja limakalvojen kuivuus johtuvat vaihdevuosista, paikalliset estrogeenikorvausvalmisteet, kuten voiteet, emätinpuikot ja -tabletit ovat tehokas apu. Niitä on saatavilla apteekista myös ilman reseptiä, eikä niiden käyttöön liity riskejä.

– Paikallinen estrogeeni ei imeydy ja sitä voi käyttää, vaikka olisi esimerkiksi sairastanut rintasyövän. Kun oma estrogeenituotanto loppuu, on limakalvojen kuivuus väistämätön ilmiö. Paikallishoitoa voi suositella kaikille ongelmien välttämiseksi.

Heikkisen mukaan apteekissa myytävät hormonittomat, vaihdevuosista johtuvan kuivuuden hoitoon tarkoitetut valmisteet sen sijaan eivät ole tehokkaita, vaan usein johtavat vain ongelmiin.

– Ne eivät auta oireen syyhyn, vaikka tilapäisesti helpottavatkin. Niiden käytössä oire pitkittyy ja limakalvot voivat ärtyä valmisteen kemikaaleista, koska varsinainen syy jää hoitamatta.

Heikkisen mielestä estrogeenia sisältäviä paikallishoitoja pelätään turhaan.

– Esimerkiksi Vagifem-valmisteen vuosiannos emättimeen laitettuna vastaa yhtä matalahormonista suun kautta otettua estrogeenitablettia.

Jos alapään kutina alkaa aina yhdynnän jälkeen, oiretta voi lievittää perusvoiteella tai öljyllä.

Liukuvoidetta kannattaa käyttää seksiä harrastaessa, sillä se vähentää hankausta ja alapään ärtymistä. Hajustamaton öljy ärsyttää limakalvoja vähemmän kuin runsaasti kemikaaleja sisältävä liukuvoide.

Joskus voi olla myös tarpeen selvittää, johtuuko kutina sukupuolitaudista, jos se ilmenee suojaamattoman seksin jälkeen tai uuden kumppanin kanssa. Vaihdevuosien jälkeen paikallisestrogeenin käyttö ehkäisee yhdyntään liittyviä limakalvo-oireita tehokkaasti.

Alapään kutina: Tässä vaiheessa on syytä hakeutua gynekologille

Mikäli kutina ei helpota itsestään tai apteekin itsehoitovalmisteen avulla tai limakalvoilla näkyy haavoja tai muita muutoksia, on syytä hakeutua gynekologille.

– Lääkäriin hakeutumisen kanssa ei kannata viivytellä, sillä usein lukuisat hoitoyritykset saattavat ärsyttää limakalvoja ja lisätä kutinaa entisestään, Heikkinen muistuttaa.

Alapään kutinan hoito riippuu sen aiheuttajasta. Hiivatulehdusta hoidetaan suun kautta otettavilla kertakapseleilla tai paikallisilla emätinpuikko- ja voidevalmisteilla. Kuivuutta ja valkovuodon happamuutta eli sytolyysia hoidetaan paikallisilla estrogeenivalmisteilla ja valkojäkälän oireita taas vahvalla kortisonivoiteella tai takrolimuusivoiteella.

Kutinan aiheuttajasta riippuu, kuinka kauan alapään kutina kestää. Esimerkiksi valkojäkälä on krooninen sairaus, johon ei ole lopullisesti parantavaa hoitoa, mutta oireet ja etenevät limakalvomuutokset saadaan hallintaan hoidolla.

– Hiivatulehdus sen sijaan paranee yleensä nopeasti. Oireet helpottavat viikossa suun kautta otetun kapselin jälkeen ja paikallisvoiteen avulla vielä nopeammin, Heikkinen kertoo.

Lue myös: Monia alapään vaivoja hoidetaan virheellisesti hiivatulehduksena – Näillä gynekologin ohjeilla tunnistat hiivan

Lue myös: Onko sinulla bakteerivaginoosi? Näin teet kotitestin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X