Vanhemman terveys 20.12.2023

Osaatko rentouttaa lantionpohjasi lihakset? Kannattaisi, sillä kireydet lihaksistossa aiheuttavat yllättäviä vaivoja

Lantionpohjan lihasten voimistamisen tärkeys on iskostettu monien mieleen, mutta rentouttamisen merkityksestä puhutaan harvoin. Erityisesti yksi merkki paljastaa, voiko liiallinen lantiopohjan kireys vaivata juuri sinua.

Teksti
Maria Aalto
Kuvat
iStock

Monille voi tulla yllätyksenä, että lantionpohjan lihakset voivat olla liian kireät. Kireydet lantionpohjassa voivat kuitenkin aiheuttaa monenlaisia vaivoja siinä missä heikko lantionpohjan lihaksistokin.

Lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn erikoistunut fysioterapeutti Ira Rissanen tietää kertoa, että lantionpohjan lihasten kireydet voivat ilmetä kipuna lantionpohjassa, ja kipu voi heijastua myös esimerkiksi alavatsaan, reiden lähentäjiin ja pakaralihaksiin.

Liian kireät lihakset voivat aiheuttaa myös virtsaamiseen liittyviä ongelmia, kuten virtsankarkailua, virtsaamisen vaikeutta ja epätäydellistä virtsarakon tyhjentymistä. Myös yhdyntäkipujen syy saattaa löytyä jännittyneestä lantionpohjasta.

Synnytyksessä lihaskireydet puolestaan saattavat ohjata vauvaa virheasentoon, jolloin alatiesynnytyksen sijaan voidaan päätyä sektioon. Lantionpohjan harjoittamisessa kannattaakin panostaa voimistamisen lisäksi myös rentouttamiseen.

Mistä tietää onko lantionpohjassa jännityksiä?

– Kireän lantionpohjan voi tunnistaa esimerkiksi siitä, että lantionpohjaan on haastavaa saada tuntumaa tai on vaikea tunnistaa lantionpohjan aktiivista supistusta, kertoo Ira.

Hampaiden narskuttelijoille Iralla on selvä viesti:

– Jos puret hampaita yhteen eli narskuttelet ja purentalihakset ovat jännittyneet, todennäköisesti myös lantionpohja on jännittynyt. Purentalihasten ja lantionpohjan lihasten välillä on vahva yhteys.

Helppo hengitysharjoitus

Ira kehottaa opettelemaan lantionpohjan rentouttamista seuraavan hengitysharjoituksen avulla:

  • Tee pyyhkeestä rulla, ja aseta se tuolille pitkittäin. Istu pyyherullan päälle hajareisin.
  • Tarkista, että et pure hampaitasi yhteen. Jätä hampaiden väliin rako.
  • Hengitä sisään, ja tunne kuinka rintakehä laajenee lempeästi joka suuntaan.  Anna vatsan olla rentona. Se saa pullahtaa ulospäin.
  • Tunne istuinluut pyyherullaa vasten. Mieti missä on häntäluu ja häpyluu. Kuvittele näiden luiden muodostavan salmiakkikuvion pyyherullan päälle. Anna sisäänhengityksellä lantionpohjan levitä rullaa vasten salmiakkikuvion mukaisesti.
  • Toista muutaman minuutin ajan.

Henkilökohtaista ohjausta

Joskus voi olla vaikea tietää ovatko lantionpohjan lihakset liian heikot tai kireät. Ira suosittelee lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotolle hakeutumista, mikäli lantionpohjaan on vaikeaa saada yhteyttä, lantionpohjassa on kipuja tai virtsaamisen kanssa on haastetta.

Alan ammattilaisia voi etsiä esimerkiksi Suomen lantionpohjan fysioterapeuttien yhdistyksen ylläpitämältä listalta.

Lue myös: Lantionpohja kuntoon! Näin ehkäiset ikävät vaivat – 22 arkitilannetta, joissa voi salajumpata

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X