Ovulaatiokipu on todellinen ilmiö – Tästä kovat ovulaatiokivut johtuvat
PMS-oireet tiedetään, mutta ovulaatiokivut, onko niitäkin? Voi, on! Ja pahoja onkin. Mistä johtuu, että juuri silloin kun hedelmöittymisen pitäisi olla mahdollista, vatsaa särkee ja olo on niin kamala, että lisääntymistä ei voi edes ajatella?
Ovulaatiokipu yllätti jälleen kerran Kierron puolivälissä tuntuu kuin emätin menisi solmulle ja olisi villalankaa täynnä. Vatsa on niin kipeä, ettei pysty kunnolla kävelemään. Maha on löysänä, kuvottavaa.
Näin naiset lähipiirissäni ja keskustelupalstoilla kommentoivat ovulaatiokipuja. Moni kertoo niiden olevan jopa pahemmat kuin kuukautiskivut. Osa ei kipuile menkkojen aikana ollenkaan, vaan kuukausittaisena kiusana on pelkkä ovulaatiokipu.
Ovulaatiokivuista tuntuvat kärsivän erityisesti vanhemmat ja synnyttäneet, mutta jonkin verran myös nuoremmat tai synnyttämättömät naiset.
Mistä ovulaatiokipu johtuu?
– Kasvava munarakkula voi pingottuessaan aiheuttaa kipua ja rakkulan puhjetessa vatsaonteloon valuva veri ja rakkulaneste aiheuttavat vatsakalvoärsytystä, mikä voi myös tuntua ovulaatiokipuna, Mehiläisen gynekologi Kati Härkönen kertoo.
Härkösen mukaan ovulaatiokipu tuntuu usein toispuoleisena vihlovana tai kiristävänä kipuna alavatsalla tai jomotuksena, paineen tunteena. Ovulaatiokivut voivat joillakin mennä nopeastikin ohi ja osalla ne kestävät parikin päivää.
Alkaako ovulaatiokipu raskauden jälkeen?
Allekirjoittaneella ovulaatiokipu alkoi vaikean kohdunulkoisen raskauden jälkeen. Välillä ovulaatiokivut voivat olla jopa pahempaa kuin kuukautiskivut. Toisinaan tuntuu, että kierron aikana on vain yksi kivuton viikko. Keskustelupalstoilta löytyi kanssasisaria. Mistä pitkittynyt ovulaatiokipu johtuu?
– Kohdunulkoisen raskauden jäljiltä vatsaontelossa voi olla kiinnikkeitä, joista johtuen ovulaatiokipu ja sen aiheuttamat tuntemukset voivat olla hankalampia kuin ennen. Mikäli kipuja on niinkin pitkään kuin ovulaatiosta kuukautisten alkamiseen, herää epäily siitä, että kipujen taustalla olisi endometrioosia, Härkönen kommentoi.
Moni lähipiirissäni ja keskustelupalstoilla kertoi, että ovulaatiokipu paheni synnytyksen jälkeen. Se on Härkösen mukaan melko yleinen ilmiö. Asiasta ei ole tutkittua tietoa, mutta hän arvioi taustalla olevan useita tekijöitä.
– Usein nuorilla on käytössä yhdistelmäehkäisy, jolloin ovulaatioita ei ole. Raskauden jälkeen ehkäisyksi valikoituu usein menetelmä, jossa ovulaatioita tulee, esimerkiksi kierukka, ja näin ollen mahdollisia ovulaatiokipujakin tuntuu enemmän. Raskaus aiheuttaa kudosten, muun muassa kohdun kannatinsiteiden, venymistä. Tämäkin voi mahdollisesti olla syynä siihen, että ovulaatiokivut lisääntyvät.
Valitettava tosiasia on myös se, että aika ei pysähdy. Me kaikki vanhenemme. Jotkin oireet voivatkin liittyä ikääntymiseen.
– PMS-oireet hankaloituvat iän myötä ja oman kehon tuntemuksia voi tulla tarkkailtua enemmän kuin aiemmin. Kun ikää tulee lisää, munarakkulat voivat kasvaa aiempaa suuremmiksi ja voi tapahtua useamman rakkulan kehittymistä, mikä voi myös johtaa lisääntyneisiin ovulaatiokipuihin.
Mikä avuksi ovulaatiokipuihin?
Ovulaatiokipuun Härkönen suosittelee ottamaan tulehduskipulääkettä, esimerkiksi ibuprofeenia tai parasetamolia. Joillakin liikunta voi auttaa samalla tavalla kuin kuukautiskipuihinkin.
– Jos ei ole toivetta raskaudesta, yhdistelmäehkäisypillereitä, -rengasta tai -laastaria kannattaisi harkita, mikäli niiden käytölle ei ole esteitä, kuten esimerkiksi aurallista migreeniä. Ovulaatioita ei niiden käytön aikana ole, joten ovulaatiokipu jää pois, Härkönen sanoo.
Helpottavatko ovulaatiokivut jossain kohtaa elämää?
– Monella ovulaatiokipu helpottaa iän myötä. Syytä tähän ei tiedetä. Yhtenä tekijänä voi toki olla se, että anovulatorisia kiertoja eli kiertoja, joissa ei tapahdu ovulaatiota, esiintyy enemmän vanhemmilla naisilla, Härkönen sanoo.
Jaa oma kokemuksesi