Vanhemman terveys 09.04.2024 Päivitetty 04.06.2024

Pitääkö naisten nukkua miehiä enemmän? Unilääkäri antaa paljonpuhuvan arvion

Unen tarpeeseen vaikuttaa monia asia. Yksi niistä on sukupuoli, kertoo unilääkäri.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Yleensä ihmisen keskimääräinen unen tarve on noin 7-8 tuntia yössä. Skaalaan mahtuu kuitenkin yksilöllistä vaihtelua.

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan suomalaiset naiset nukkuvat keskimäärin 14 minuuttia miehiä enemmän.

− Tämä ero on tuplaantunut kymmenessä vuodessa, kertoo Terveystalon työterveyslääkäri ja unilääkäri Sanna-Tuulia Mattila.

Hänen mukaansa unen tarpeeseen voi vaikuttaa myös sukupuoli. Tämä selittyy hormoneilla ja unen laadulla.

− Mitä huonompaa unen laatu on, sitä enemmän unta tarvitsee. Jos nainen esimerkiksi heräilee herkästi yön aikana, ei seitsemän tuntia unta riitä verrattuna henkilöön, jolla uni on syvää ja levollista. 

Naisen keho käy läpi koko elämän monenlaisia hormonaalisia vaihteluita, jotka voivat aiheuttaa unettomuutta ja heikentää unen laatua.

− Moni nainen kertoo nukkuvansa huonommin kuukautisten aikaan, mikä johtuu estrogeenin tason laskusta. Kuukautiset voivat myös laskea rauta-arvoja ja aiheuttaa levottomien jalkojen oireilua, mikä vaikeuttaa nukahtamista.

Myös raskauden aikaiset hormonimuutokset sekä muutokset kehossa – kuten pallean nousu – voivat heikentää unta tai aiheuttaa unenaikaisia hengityshäiriöitä.

− Synnytyksen jälkeen puolestaan yöaikainen imetys keskeyttää nukkumista. Monelle myös jää pikkulapsivaiheen jälkeinen levoton nukkuminen ikään kuin päälle, Mattila kertoo.

Vaihdevuodetkin muuttavat unta. 

− Unihäiriöistä ja unettomuusoireista kärsii vaihdevuosien aikana 40–60 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä. Vaihdevuosien jälkeen naisilla esiintyy myös uniapneaa enemmän, ja uniapneariski nousee samalle tasolle kuin miehillä. Kun kaikki nämä useimman naisen kokemat hormonaaliset muutokset ja niiden vaikutukset unen laatuun otetaan huomioon, voivat naiset tarvita unta terveitä miehiä enemmän lähestulkoon läpi elämän.

Myös mielenterveys vaikuttaa unen tarpeeseen

Naiset saattavat kantaa harteillaan enemmän stressiä perheen asioista. Sekin heijastuu lopulta nukkumiseen.

Riittävä uni auttaa säätelemään tunteita, kuten stressiä. Unen puute voi johtaa jopa masennukseen. 

− Kyseessä on ikävä kierre, sillä mielen haasteet voivat aiheuttaa unettomuutta ja unettomuus lisää mielen haasteita, Mattila kuvailee.

Naisilla ahdistuneisuus ja masennusoireet ovat miehiä yleisempiä. Tämä voi olla yksi syy sille, miksi naisten unentarve voi olla keskimäärin miehiä suurempi.

− Havaintoni mukaan naiset ovat taipuvaisempia kantamaan koko perheen psykososiaalista stressiä, ja arki voi olla hyvin kuormittavaa. Esimerkiksi Terveystalossa naisten osuus ahdistuneisuus- ja masennusdiagnooseista on yli kaksinkertainen miehiin verrattuna: naisten osuus noin 68 prosenttia ja miesten 32 prosenttia.

Omalle levolle kannattaa ottaa aikaa

Mattilan mukaan tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja kunnioittaa sen tarpeita – oli sitten nainen, mies tai muunsukupuolinen. 

− Jos elimistössä kuormittaa jokin – esimerkiksi naisella kuukautiset – voi suoda keholleen enemmän unta, noudattaa ehkä tiukemmin unirytmiä ja nukkua päiväunia. On siis oikeus hidastaa tahtia. Jos kuukautiset tai esimerkiksi vaihdevuodet aiheuttavat hankalia uniongelmia, on hyvä keskustella asiasta gynekologin kanssa, Mattila muistuttaa.

Lue myös: Tiedätkö, kuinka paljon lapsi tarvitsee unta? Katso taulukko iän mukaan

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X