Vanhemman terveys 13.01.2024

Squirttaaminen vai emättimen ejakulaatio – Tiedätkö kosteiden orgasmien erot?

Tiesitkö, että squirttaaminen ei ole sama asia kuin emättimen ejakulaatio?

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Ejakulaation tai squirttaamisen voi käytännössä kokea suurin osa vulvallisista. Vaikka orgasmin saamisen tiedetään olevan naisille vaikeampaa kuin miehille, on olemassa muutamiakin naistyypillisten kehojen kiihottumisen huippuja, jotka ovat mahdollisia.

Kotimaisen FINSEX-tutkimuksen mukaan miehistä 93 prosenttia kertoo saavansa orgasmin heteroseksissä ainakin useimmiten, kun taas naisista vastaava osuus on vain 46 prosenttia. Etenkin pelkkä emätinyhdyntä johtaa naisilla orgasmiin vain harvoin, mutta siitä huolimatta kosteatkin purkaukset ovat mahdollisia.  

Ejakulaatio tapahtuu emättimestä

Ejakulaatio tarkoittaa nesteen purkautumista peniksestä tai emättimestä yleensä orgasmin yhteydessä. Emättimen ejakulaatiossa emättimestä valuu noin muutaman millilitran verran vaalean väristä nestettä, joka on koostumukseltaan paksuhkoa eli muistuttaa peniksestä purkautuvaa siemennestettä.

Emättimen ejakulaatio on peräisin Skenen rauhasista eli parauretraalisista rauhasista. Yleensä naistyypillisen kehon kiihottumisen purkauksista puhutaan orgasmin yhteydessä, mutta ejakuloida voi ilman orgasmiakin kokemalla tarpeeksi kiihotusta ja mielihyvää itselle oikeissa paikoissa.

Squirttaaminen purkautuu virtsaputkesta

Squirttaus, ruiskutus tai suihkuorgasmi on nykytiedon valossa eri asia kuin emättimen ejakulaatio. Silloin, kun emättimen kosteus lisääntyy runsaasti kiihottumisen seurauksena nestettä voi valua emättimestä, kun taas squirtatessa nestettä purkautuu virtsarakosta.

Squirttaaminen on emättimen ejakulaatiota vetisempää. Nestettä purkautuu squirtatessa yleensä nimittäin enemmän: 10 millilitraa tai enemmänkin. Squirttaamisesta tulevaa läpinäkyvää nestettä voi mitata jopa deseissä.

Onko squirttaaminen virtsan karkaamista?

Vaikka tutkimuksia aiheesta on vähäisesti, eikä emättimen ejakulaation ja squirttaamisen eroista puhuta aina samoin termein ja perustein, virtsarakostakaan seksin aikana poistuvan nesteen ei uskota olevan ainakaan kokonaan virtsaa. Squirttaamisen aikana purkautuva neste on täysin kirkasta, emättimestä valuvaa nestettäkin kirkkaampaa.

Squirttaaminen tai emättimen ejakulaatio eivät siis kummatkaan ole virtsan karkaamista. Neste on värittömän lisäksi myös tavallisesti hajutonta. Naisen ejakulaatio ja squirttaaminen voivat ilmetä samanaikaisesti, mutta niiden uskotaan olevan erilaisia tapahtumia. Kumpikaan ei välttämättä edellytä orgasmia tapahtuakseen.

Lue myös: Naisen orgasmi on monen asian summa, jota voi harjoitella – Nämä asiat vaikuttavat sen saamiseen

Mikä saa naisen ejakuloimaan tai squirttaamaan?

Naisen ejakulaatio tai squirttaaminen tapahtuu yleensä orgasmin yhteydessä, mutta kaikki ovat erilaisia. Jotkut eivät tiedä orgasmista ilman suihkuamista, kun taas toiset eivät ole kokeneet kosteaa purkausta koskaan.

Ei ole voitu osoittaa varmaa tietoa siitä, mikä saa naisen ejakuloimaan tai squirttaamaan, tai minkä ikäisillä se on yleisintä. Käytännössä suihkuorgasmi voi tapahtua minkä ikäisenä tahansa, mutta kehonsa ja sen reaktioiden tunnistamisen uskotaan auttavan asiassa. Eli ejakuloinnin voi olettaa olevan todennäköisempää iän tai ainakin kokemuksen myötä.

Squirttaamiseen tai emättimen ejakulaatioon voi myös vaikuttaa hyväilytapa tai yhdyntäasento. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen kannattaa, koska se lisää tuntoherkkyyttä intiimialueella eli mitä paremmassa kunnossa lihakset ovat, sitä voimakkaampia orgasmit voivat usein olla.

Ejakulaatio on normaali asia – Paikkojen kastumista ei tarvitse pelätä tai hävetä

Vaikka squirttaaminen ja emättimen ejakulaatio ovat vielä huonosti tutkittuja aiheita, ovat ilmiöt melko tavallisia. Vetistä orgasmia tai purkausta yhdynnän muussa vaiheessa ei suinkaan tarvitse hävetä.

Parhaiten voimakkaan orgasmin ja ejakulaation kokee tilanteen ollessa rento ja itselle kaikin puolin hyvin mieluinen. Joillekin emättimen ejakulaatio tai squirttaaminen aiheuttaa ihmetystä, mutta monia se myös kiinnostaa.

Orgasmin saavuttamisen vaikeus on toiseksi yleisin naisten kokema seksuaalisuuteen liittyvä ongelma, joten yhtään lisää paineita kostean orgasmin saavuttamisesta ei kannata ottaa. Seksi voi olla nautinnollista myös ilman orgasmia.

Lähteet: Pastor Z & Chmel R, Ryynänen J: Orgasmin saamisen haasteet naisilla, Sexpo, Fressis

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X