Parisuhde 08.10.2023 Päivitetty 11.01.2024

Naisen orgasmi on monen asian summa, jota voi harjoitella – Nämä asiat vaikuttavat sen saamiseen

Naisen orgasmi tapahtuu yhtä paljon korvien kuin haarojen välissä.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Naisen orgasmi ei ole lainkaan itsestäänselvyys, vaan monille sen saaminen on vaikeaa. Tiedetään, että pelkkä emätinyhdyntä johtaa naisen orgasmiin vain harvoin.

Sen sijaan naisen orgasmille on hyvin olennaista riittävä klitoriksen stimulaatio. Klitoriksessa on nimittäin jopa tuplasti enemmän hermopäätteitä kuin peniksessä. Miksi orgasmi on siitä huolimatta naisille usein vaikeampi saavuttaa?

Naisen orgasmilla ei ole biologista tehtävää

Naisen orgasmi ei ole hedelmöittymisen kannalta tarpeellista toisin kuin miehen laukeaminen. Siksi naisen orgasmi hämmentää tutkijoita, jotka ovat yrittäneet keksiä sille selvän biologisen tarkoituksen.

On esitetty, että orgasmi kannustaa naisia seksiin ja lisää näin hedelmöittymisen todennäköisyyttä, tai että orgasmin aiheuttama kohdun supistelu edistää siittiön ja munasolun kohtaamista. Orgasmia ei kuitenkaan tarvita naiselta raskaaksi tulemiseksi.

Kaniineja tutkimalla on huomattu parittelun laukaisevan kaniineilla ovulaation, mutta ihmisillä ei ole tällaista valttikorttia ovulaation hallitsemiseksi. Kuukautiskierron vaihe voi kuitenkin vaikuttaa seksuaaliseen kiihottumiseen ja orgasmin saamiseen – joko hyvällä tai huonolla tavalla.

Naisia kiihottaa usein romanttisuus enemmän kuin fyysisyys

Onko naisen orgasmi työn ja tuskan takana? Kaikki kiihottuvat omalla tavallaan, mutta karkeasti yleistettynä siinä missä miesten seksuaalisuuden on uskottu kumpuavan haarovälistä, naisilla kaikki alkaa korvien välistä pään sisällä.

Toiminnallisella magneettikuvauksella on nähty, että romanttinen erotiikka aktivoi naisten aivoja enemmän kuin fyysinen erotiikka. Naisia kiihottivat tutkimuksessa enemmän hienovaraiset viittaukset seksiin kuin seksin suoraviivainen kuvaus.

Miehillä tilanne oli tutkimuksessa täysin päinvastainen, mikä voi selittää sn, että miehet saavat orgasmin usein naista helpommin ja nopeammin.

Lue myös: Miksi miehillä on nännit ja viisi muuta faktaa, joita et nänneistä tiennyt

Useat naiset kokevat orgasmin helpoiten itsetyydytyksen kautta.

Naisen orgasmi vaikeutuu liiasta häiriötekijöistä

Vaikka sekä naisia että miehiä haittaa orgasmin saamisessa yleisesti yhtä lailla esimerkiksi väsymys, stressi tai vaikeus keskittyä nautintoon, on naisten epävarmuuden todettu monesti häiritsevän seksiin keskittymistä ja orgasmin saavuttamista.

Kotimaisessa FINSEX-tutkimuksessa miehistä 93 prosenttia ilmoitti saavansa orgasmin ainakin useimmiten heteroseksissä, kun naisilla vastaava osuus oli vain 46 prosenttia.

Tutkimuksissa ja kyselyissä on ilmennyt, että naisen orgasmi on ollut vaikeaa esimerkiksi alhaisen itsetunnon takia, kun omaa ulkonäköä on ajatellut kriittisesti ylipäätään tai emättimen kannalta. Itsensä hyväksymisen vaikeus saattaa myös lisätä tiedonpuutetta oman kehon toiminnasta. Myös yhdyntäkipu tietyissä asennoissa voi tehdä maaliin pääsemisestä vaikeaa.

Useimmin naisen orgasmin saamisen vaikeudeksi on mainittu kuitenkin vaikeus rentoutua. Orgasmi vaatii monilta ajatustyötä, jotta tunnelmaan ja nautintoon voi heittäytyä täysin. Mieltä kuormittavat ajatukset esimerkiksi työstä tai lapsista saattavat vaikeuttaa seksiin keskittymistä – ja näin ollen myös pienentää mahdollisuutta kokea orgasmi.

Toimiva suhde edistää naisen nautintoa

Tiedetään, että miehet saavat orgasmin myös parisuhdeseksissä naista todennäköisemmin. FINSEX-tutkimustulosten mukaan silti sellainen suhde, joka tuntuu hyvältä ja jossa seksiä lähestytään avoimesti ja arvostavasti, edistää myös naisen orgasmin saamista.

Tärkeitä tekijöitä orgasmin saamiseksi naiset ovat luetelleet muun muassa seksuaalisen itsetunnon ja orgasmin henkilökohtaisen merkityksen – kuinka paljon haluaa ja jaksaa nähdä vaivaa asian eteen?

Lue myös: Tiesitkö, että klitoriksesta on nähtävissä vain 10 prosenttia sen todellisesta koosta?

Naisen orgasmi voi olla harjoituksen tulos

Monet naiset tarvitsevat useita peräkkäisiä tai rinnakkaisiakin seksuaalisia ärsykkeitä saadakseen riittävästi orgasmiin johtavaa nautintoa; koskettelua, suutelua, hieromista, puhumista…

Orgasmin saamista voi siksi edesauttaa ennen kaikkea fyysisesti moninainen seksi – joko yhden tai usean kumppanin kanssa tai itsekseen erilaisia seksileluja käyttämällä. Suurin osa naisista saa orgasmin kuitenkin helpoiten itsetyydytyksen kautta, fantasiat, mielikuvat tai aikuisviihde tukenaan.

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen kannattaa, koska se parantaa verenkiertoa ja lisää tuntoherkkyyttä intiimialueella. Siispä mitä paremmassa kunnossa alakerran lihakset ovat, sitä voimakkaammin orgasmin voi tuntea.

Apua orgasmihäiriöön voi hakea seksuaalineuvonnasta tai -terapiasta.

Lue myös: Orgasmi toimii kuin huume, ja sen voi saada jopa synnyttäessä

Lähteet: Terveyskirjasto, Väestöliitto, Tieteen Kuvalehti

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X