Vanhemman terveys 30.07.2023 Päivitetty 06.06.2024

Runsaskaan valkovuoto ei välttämättä kerro tulehduksesta – Nämä merkit kannattaa silti ottaa tosissaan

Valkovuodon koostumus ja määrä voivat vaihdella paljonkin kuukautiskierron mukaan.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Valkovuoto on normaalia emättimen limakalvoilla muodostuvaa vaaleaa ja hapanta eritettä, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa emätintä.

Valkovuoto koostuu limasta, maitohappobakteereista ja uusiutuvista soluista.

– Käytännössä sen tehtävänä on pitää emätin puhtaana, sanoo Lääkärikeskus Aavan gynekologi Satu Wedenoja.

Vuodon määrä voi vaihdella eri kuukautiskierron vaiheissa runsaastikin. Siksi runsastakaan valkovuotoa ei kannata säikähtää.

– Jos sen kummempia oireita tai hajua vuodossa ei ole, ei ole syytä huoleen. Välillä vuoto voi olla runsaampaa, välillä vetisempää, Wedenoja kertoo.

Lue myös: Välivuoto on tavallinen mutta ei välttämättä täysin harmiton riesa: ”Syy kannattaa aina selvittää”, sanoo gynekologi

Runsas valkovuoto ja paha haju voivat kieliä tulehduksesta

Joskus valkovuoto voi muuttua voimakkaan hajuiseksi tai sen koostumus voi muuttua selvästi. Runsas, pistävän hajuinen valkovuoto voi olla merkki bakteerivaginoosista.

– Tällöin vuotoon liittyy voimakas kalamainen haju. Vuodon väri voi myös muuttua harmahtavaksi.

Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emätintulehdusta, jossa emättimen bakteerikanta on epätasapainossa. Oireisiin liittyy joskus lievää kutinaa tai kirvelyä.

valkovuoto
Runsas valkovuoto voi olla joskus merkki tulehduksesta, mutta ei aina.

Lievän tulehduksen voi saada kuriin kotikonstein ja apteekista saatavien reseptittömien lääkevalmisteiden avulla. Jos käsikauppavalmisteista ei ole apua, on hyvä käydä lääkärissä.

Wedenoja huomauttaakin, että bakteerivaginoosin hoito vaatii usein lääkityksen, joka edellyttää lääkärin määräämää reseptiä.

Lue myös: Bakteerivaginoosi ja raskaus – Herkästi uusiutuva bakteerivaginoosi tuplaa keskenmenoriskin

Valkovuodon värillä ei yleensä ole väliä

Kokkareinen valkovuoto ja voimakas kutina tai kirvely ovat sen sijaan yleensä hiivatulehduksen oireita.

Hiivatulehduksesta pääsee useimmiten eroon käsikauppavalmisteiden avulla.

– Jos oireita ilmenee ja ne väistyvät lääkekuurin jälkeen, voi olla melko varma siitä, että kyseessä tosiaan oli hiivatulehdus. Jos oireet jatkuvat tai muuttuvat, kannattaa suunnata lääkärin puheille, Wedenoja sanoo.

Hän huomauttaa, että valkovuodon väristä ei sinänsä kannata olla huolissaan.

– Valkovuoto voi olla joko valkoista tai kellertävää. Väri ei yksistään kerro mitään, eikä esimerkiksi keltainenkaan valkovuoto haittaa, jos siihen ei liity pahaa hajua.

Lue myös: Kiinnittymisvuoto ja valekuukautiset säikäyttävät suotta – lääkäriin ei tarvitse hakeutua kuin yhdessä tapauksessa

Kotiliesi.fi: Emätintulehdus aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja outoja hajuja – Lääkäri neuvoo toimivan hoidon ja painottaa, että yhtä konstia ei kannata kokeilla

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X