Vanhemmuus 02.02.2018 Päivitetty 13.08.2019

Vanhemmat kommentoivat elämää kaksosten kanssa – ”Ollaan julkisilla paikoilla ihan kuin joku sirkusesitys”

Sirkus kaupungilla, kakkaa hihassa ja ovista ei mahdu tuplavaunujen kanssa. Siinä muutama asia, mikä vanhempia on yllättänyt kaksosten kanssa. Entä mitä kaksosarki on opettanut?

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Vauva-arki voi yllättää, väsyttää, uuvuttaa ja muuttaa kenet tahansa vanhemman. Kun perheeseen syntyy kerralla useampi lapsi, elämä saattaa muuttua kuitenkin vielä vähän enemmän. Kysyimme kaksosten vanhemmilta Monikko-odottajat 2017 -ryhmästä, millaiset asiat monikkovanhemmuudessa ovat yllättäneet.

Yksi vastauksissa esille tullut asia oli julkisilla paikoilla liikkuminen: kun monikkoperhe lähtee täydellä kokoonpanolla liikenteeseen, se huomataan. Kaupungilla saa osakseen katseita, ja usein tuntemattomat ihmiset tulevat suoraan ihmettelemään tuplavaunuissa köllöttäviä pikkutyyppejä. ”Kumpi syntyi ensin? Ovatko he identtisiä?”

”Ollaan julkisilla paikoilla ihan kuin joku sirkusesitys. Ihmiset kääntyy katsomaan perään kun mennään ohi.”

”Yllätti, kuinka paljon huomiota saa, kun on liikenteessä kaksosten rattailla – vaikkei lapsia edes oikein näkyisi niistä.”

”Joka reissulla vähintään yksi tyyppi tulee kommentoimaan.”

”Yllätti, miten avoimesti ihmiset kommentoivat raskausaikana, ’miten työlästä meillä tulee olemaan’ tai ’ettei itselleen olisi voinut kuvitella kahta vauvaa, onneksi ei tullut’. Koskaan yksösraskausuutista ei kommentoitu negatiivisesti.”

”Yllätti, miten bongaan itsekin kaksoset nyt niin helposti – ennen en kiinnittänyt mitään huomiota.”

Myös oma suhtautuminen kaksosuuteen ja kahden vauvan kasvatukseen oli tullut yllätyksenä.

”Miten erilaisia kaksospojat ovatkaan – sekä luonne, ulkonäkö että koko. Samankokoisia vaatteita ei tarvitakaan tuplamäärää, vaan kaikki siirtyy isommalta vauvalta pienemmälle.”

”Yllätti, kuinka intohimolla suhtaudun kaksosiin, kaksosuuteen ja lapsen yksilöllisyyteen. En juuri koskaan sano, että ’kaksoset sitä tai tätä’. Viittaan ’pieniin’ tai ’vauvoihin’.”

”Kaksosarjen tuomat kokemukset ovat hitsanneet meitä yhteen puolison kanssa ja saaneet meidät vetämään yhtä köyttä entistä lujemmin.”

”Iloisesti yllättivät myös se lämmin katse ja hiljainen tuki, kun kohtaa toisen monikkovanhemman.”

”En ollut jotenkin tajunnut, että kun kerralla syntyy kaksi vauvaa, niin myös sydämen täyttävä rakkauden määrä on kaksinkertainen.”

Lue myös: 5 asiaa, jotka vain kaksosten vanhemmat ymmärtävät

Temppuilua ovien ja imetyksen kanssa

Vanhemmat kertoivat myös avoimesti kaksosarjen haasteista ja raskaista hetkistä. Ensimmäisenä huolestuttaa synnytyksen onnistuminen, myöhemmin se, miten kahden vauvan kanssa oikein pärjää ja jaksaa.

”Pelkäsin etukäteen, miten voi jaksaa ponnistaa kaksi vauvaa peräkkäin.”

”Raskaudessa yllätti se, että kuinka hankalaa suihku ja moni muu itsestään selvä pikkuasia oli loppuraskaudessa – ja miten roikkuvaksi iho jääkään valtaisan masun jäljiltä!”

”Hävettää kommentoida tätä, mutta joskus, kun olen ollut totaalisen väsynyt itkuun ja riittämättömyyden tunteeseen, mietin, miksi meille piti tulla kaksi vauvaa kun olisin halunnut vain yhden… ja jo samalla sekunnilla oli huono omatunto pelkästä ajatuksesta.”

”Yllätti, miten vankina kotona voi olla kolmen pienen kanssa. Kauppojen, hissien ja ravintoloiden ovista ei mahdu sisään.”

”Minua yllätti se huolen määrä kaksosten kehitysvaiheita seuratessa. Huolestuin heti, jos toinen kannatteli jo hyvin päätään ja toinen ei edes yrittänyt.”

”Jos pääsen yksin kauppaan, soitan aina kaupat läpi, että mistä löytyy korviketta litran pulloissa – ei tuhraannu aikaa turhaan kauppoja kiertäessä.”

”Imettämisessä oli kyllä opettelua ja kikkailua. Vaikka mielestäni sinnittelin, niin patit ei vaan riittäneet.”

”Huh huh, mikä bootcamp on ollut. Äidiksi kasvaminen kävi aika kuoppaisen tien kautta.”

Tuplavaunuilla liikkuminen ei näytä aina näin leppoisalta.

Rennompi elämänote

Moni vanhempi kertoi myös, miten uusi elämänvaihe oli tehnyt heistä rennompia esimerkiksi kodin siisteyden ja oman ulkonäön suhteen.

”Kodin siisteyskäsitys on saanut ihan uuden merkityksen. Myös aiemmin liian kriittisesti itseensä suhtautuva henkilö käy nykyään kaupassa verkkareissa hiukset harjaamatta.”

”Ennen olin tarkka omasta ulkonäöstäni, ruokavaliosta ja urheilun määrästä. Nyt se kaikki on unohtunut.”

”Hieman kakkaa hihassa on nykyään normi.”

”Yllätyin, miten vähällä unella sitä pärjää kun on pakko.”

”Yllätytty ja opittu siitä, kuinka paljon vaippoja ja vaatteita meneekään.”

”Se yllätti, ettei tää välttämättä olekaan ihan jatkuvaa kaaosta.”

”Asioita, joita ennen kaksosia stressasin tai murehdin, ei enää kykene muistamaan. Kertooko se sitten väsymyksen määrästä vai siitä, että kun on kaksi vauvaa, on oppinut ottamaan elämän rennommin.”

Uusia taitoja

Kysyimme myös, mitä monikkovanhemmuus ja kaksosarki on vanhemmille opettanut.

”Olen oppinut, että kaksi ei todellakaan mene siinä missä yksi. Ei voi nukkua silloin kun vauva nukkuu, koska silloin se toinen vauva kaipaa äitiä.”

”Joskus on hyvä, että vauvat ovat samassa rytmissä, mutta välillä taas tupla-arki on ollut paljon helpompaa, kun on voinut välillä keskittyä vain toiseen vauvaan. Eli vauvojen erirytmisyys on myös ollut hyvä asia.”

”Osaan tosi hyvin puolittaa banaanin yhdellä kädellä.”

”Ennakointikyky on parantunut.”

”Mene siitä, mistä aita on matalin tai missä aitaa ei ole ollenkaan.”

”Olen oppinut pyytämään ja vastaanottamaan apua.”

”Kaksi vauvaa onkin nyt ihan luonnollista ja heidän kanssaan on opittu luomaan rutiinit. Olen oppinut, että kokemuksia voi jakaa, mutta jokainen perhe toimii niin kuin heille on paras.”

”Olen ymmärtänyt, että me ollaan tosi onnekkaita, kun saimme kerralla kaksi pientä rakasta, jotka ovat kumpikin ihan oma persoonansa.”

Lue myös:

Kun yhdestä tulikin kaksi – 6 korvaamatonta asiaa monikkoperheen vanhemmille

Raskaus on erilainen, jos mahassa on kaksi – lue 10 kiinnostavaa faktaa kaksosraskaudesta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X