Vanhemmuus 04.11.2020 Päivitetty 10.09.2021

Viiden lapsen äiti Aami Hietanen: ”Jaksan raskaatkin päivät sen voimalla, että saan illalla kohdata Konstan”

Aami ja Konsta Hietasen parisuhteelle pitää jäädä päivittäin aikaa. Rytmi ja johdonmukaisuus pitävät 5 lapsen perheen arjen toimivana: keinoihin kuuluvat hiljaisuustunnit ja jäähypenkki.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Heli Mielonen

Aami Hietasen, 33, kolme vanhinta poikaa on jo lähtenyt kouluun ja nuorin poika eskariin. Perheen kuopus, 2-vuotias tyttö, leikkii kotona isänsä Konstan kanssa. Konsta Hietasella, 36, on vapaa aamu, joten Aamilla on aikaa puuhailla omia juttujaan.

Perheen syksy on ollut vauhdikas, joten omat hengähdyshetket ovat Aamille mieluisia. Konstan osallistuminen Tähdet, tähdet -ohjelmaan tarkoitti, että Aami pyöritti pitkälti viisilapsisen perheen arkea yksin.

– Tilanne ei kuitenkaan ollut meille sinänsä uusi. Tällaisia rypistyksiä on ollut aiemminkin, Aami kertoo.

Konsta ei ole koskaan tehnyt töitä maanantaista perjantaihin. Töidensä vuoksi hän on ollut välillä enemmän, välillä vähemmän kotona. Aiemmin Konsta pelasi ammatikseen jalkapalloa, ja nyt hän keskittyy musiikkiin.

Alkusyksystä Aami vielä ajatteli, että hän tulisi tarvitsemaan lastenhoito- ja siivousapua, mutta lopulta apu jäi hankkimatta. Yhtenä syynä oli se, että arjessa oli koko ajan ripaus juhlan tuntua.

– Elimme lasten kanssa mukana Tähdet, tähdet -kilpailua, ja järjestimme sunnuntaisin aina kisakatsomon kotona. Se antoi voimia, ettei arki ollut pelkkää peruspuurtamista.

Ajatuksena oli, että pieni perhe riittää

Neljä touhukasta poikaa ja 2-vuotias tytär pitävät huolen siitä, ettei Hietasten talossa ole koskaan tekemisen puutetta.  Lasten nimiä ei tässä jutussa mainita. Aami ja Konsta ovat päättäneet, ettei niitä kerrota julkisuudessa.

Kun perheessä on paljon lapsia, lapsilla on myös aina toisistaan seuraa. Se on Aamin mielestä yksi ehdottomasti parhaita puolia suurperheessä.

–Pojat pelaavat jalkapalloa, sählyä ja koripalloa, ja kaikki nämä onnistuvat kotiporukalla. Mikään ei kaadu siihen, jos kaverit eivät pääse mukaan.

Suuri perhe ei alun perin ollut Aamin ja Konstan suunnitelmissa, kun he 20 vuotta sitten tapasivat toisensa ja alkoivat seurustella. He saivat esikoisensa vuonna 2007. Sitten poikia syntyi parin vuoden välein lisää.

Olen itse isosta perheestä ja olemme molemmat aina tykänneet lapsista. Vaikka ajatuksena oli, että pieni perhe riittää, jotenkin meistä vain tuntui jokaisen lapsen kohdalla siltä, ettei perhe ole vielä valmis. Viiden lapsen jälkeen molemmilla on olo, että nyt se on.

"Meidän perheen kasvatuksen kulmakiviä ovat rytmi, lasten kanssa keskustelu ja vanhempien tottelu", Aami Hietanen kertoo.

”Meidän perheen kasvatuksen kulmakiviä ovat rytmi, lasten kanssa keskustelu ja vanhempien tottelu. Lisäksi pidämme kasvatuksessa todella tärkeänä johdonmukaisuutta ja päämäärätietoisuutta”, Aami kertoo.

Aami Hietanen: ”Pyritään siihen, että äitiä totellaan”

Jotta perhe-elämä rullaisi mahdollisimman sujuvasti, Hietasten perheessä noudatetaan tiettyjä sääntöjä. Toistuva päivärytmi eli tarkat nukkumis- ja ruokailuajat, ovat kaiken pohja. Näin lapset tietävät, milloin tapahtuu mitäkin.

Esimerkiksi kello 12–14 talossa vallitsee hiljaisuus.

”Silloin laitan Frendit pyörimään ja syön herkkuja.”

Tällöin nuorimmat lapset nukkuvat päiväunia, ja isommat ovat omissa huoneissaan lukemassa tai piirtämässä. Näin pienet saavat rauhan nukahtaa, ja äiti saa hetken hengähtää.

– Rauhan hetki keskellä päivää on ollut yksi tärkeimmistä voimanlähteistäni nyt 13 vuoden ajan. Silloin laitan Frendit pyörimään ja syön herkkuja, Aami kertoo nauraen.

Säännöllisen päivärytmin lisäksi lapsilla on tiukkojakin rajoja. Puhelimilla ei pelata pelejä, ja poikien ruutuaika on rajoitettua. Sen sijaan perheessä kannustetaan ulkoilun, lautapelien, musiikin soittamisen ja rakenteluleikkien pariin.

– Olen aika tiukka äiti, ja meillä pyritään siihen, että äitiä totellaan. Meillä ei ole kauheasti vääntöä päivän aikana siitä, saavatko lapset tehdä sitä tai tätä. He tietävät jo, mitä saa tehdä ja mitä ei. Lapset myös tietävät, ettei päivän aikana kannata koko ajan tulla pyytämään minulta kaikkea. Kerron kyllä, kun se saavat tehdä jotain erikoisempaa.

”Jäähypenkistä on monenlaista juttua liikkeellä, ja se helposti väärinymmärretään.”

Hietasten perheessä säännöt perustellaan ja lasten kanssa keskustellaan paljon, mutta lopulta vanhemmat päättävät, miten toimitaan.

– Keskustelemme, mutta emme neuvottele.

Johdonmukaisuus ja päämäärätietoisuus ovat Hietasille tärkeitä asioita kasvatuksessa. Jos sovittuja sääntöjä ei noudateta, lapsi joutuu jäähylle. Perheessä on aina ollut käytössä jäähypenkki.

– Jäähypenkistä on monenlaista juttua liikkeellä, ja se helposti väärinymmärretään. Meillä jäähypenkki ei missään nimessä tarkoita sitä, että lapsi jätetään yksin toiseen huoneeseen.

Hietasten jäähypenkki on tietyssä pisteessä keittiössä, ja vanhempi on jäähyn aikana koko ajan vieressä. Samalla tilanne käydään läpi. Menetelmää voidaan verrata hiljaisuusmattoon.

– Nyt kun lapset kasvaneet, ja esiteiniyttä alkaa olla ilmassa, pitää tietysti alkaa muodostaa uusia käytäntöjä. Sitä valttikorttia meillä ei ole käytössä, että peliaikaa vähennettäisiin.

Keskustelu on Aamille ja Konstalle ykkösjuttu

Lasten ollessa pieniä vanhempien kahdenkeskinen aika on usein kortilla. Etenkin, jos lapsia on monta. Aami ja Konsta Hietanen ovat kuitenkin päättäneet, että heillä on joka ilta yhteistä aikaa, vaikka se tarkoittaisikin sitä, että yöunista olisi pakko nipistää.

– Yksi tärkeimmistä asioista, jonka voimalla jaksan raskaatkin päivät, on se, että saan kohdata illalla Konstan. Panostamme iltaan, ja aina on jotain odotettavaa, kuten herkkuiltapala, leffa tai mitä ikinä sitten onkaan luvassa.

Aamilla ja Konstalla on tapana käydä iltaisin kaikki kuluneen päivän tapahtumat läpi. Molemmille on tärkeää päästä päivän päätteeksi purkamaan ajatuksiaan. Aami kertoo, että avoin keskusteluyhteys on ehdottomasti yksi heidän pitkän parisuhteensa tärkeimmistä pilareista.

– Puhumme läpi sekä ikävät että mukavat asiat, ja juttelemme paljon niin työasioista kuin lapsistakin. Puhuminen on ihan ykkösjuttu.

Tasaisin väliajoin Aami ja Konsta pyrkivät järjestämään myös pidempiä kahdenkeskisiä hetkiä.

”Onhan se haaste saada viisi lasta hoitoon.”

Edellisenä viikonloppuna lapset ovat juuri olleet yökylässä yhden yön ajan.

– Nyt kun talossa ei ole enää vauvaa ja isommat lapset voivat jo mennä kavereidensa luokse yökylään, lastenhoitoapua on helpompi järjestää. Vaikka onhan se haaste saada viisi lasta hoitoon. Etenkin, kun pyrimme saamaan heidät eri osoitteisiin, jottei kellekään tule liian suurta palaa haukattavaksi.

Aami ja Konsta Hietanen ovat olleet yhdessä teini-iästä saakka.

Aami ja Konsta Hietanen ovat olleet yhdessä teini-iästä saakka. Heillä on vuosina 2007, 2010, 2012 ja 2014 syntyneet pojat ja vuonna 2018 syntynyt tyttö.

Aami Hietanen: Julkisuus tuntuu hassulta, mutta toisaalta ei miltään

Julkisuus on aina ollut tietyllä tapaa osa Aamin elämää. Kun hän ja Konsta alkoivat seurustella, Konsta oli jo julkkis. Hän oli voittanut lapsena Tenavatähti-laulukilpailun, näytellyt Poika ja ilves -elokuvan pääroolin ja esiintynyt tv-sarjoissa.

– Tiesin alusta saakka, mihin lähden mukaan. Mutta julkisuus ei toisaalta ollut minulle omituinen asia. Lapsuudessani minulla oli ollut jo jonkin verran julkisia ihmisiä ympärilläni, ja olin nähnyt, kuinka tavallisia ihmisiä julkkikset ovat.

Konstan osallistuminen ja voitto Tähdet, tähdet -ohjelmassa nosti julkisuuden taas uusille kierroksille, ja myös Aamin nimi on noussut otsikoihin.

– Emme osanneet arvata, että minusta niin kiinnostuttaisiin. Tuntuu hassulta, mutta toisaalta taas ei miltään. Kotielämä pyörii täällä samalla tavalla, olimme lehtien kansissa tai emme.

”Meitä tuijotettaisiin varmasti joka tapauksessa.

Perheessä on kuitenkin käyty monet keskustelut siitä, missä määrin Aami ja lapset ovat mukana julkisuudessa. Isommat lapset saavat myös itse päättää siitä, saako äiti julkaista heistä kuvia Tohinatalo-blogissaan ja Instagram-tilillään vai ei.

Muuten perhe elää kuitenkin täysin normaalia elämää.

– Mieluummin elämme vapaasti kuin ettemme voisi mennä minnekään sen pelossa, että meidät tunnistetaan.

Hietaset ovat jo ennestäänkin olleet melko tunnettu perhe heidän kotikaupungissaan Lahdessa.

– Olemme myös iso ja näyttävä perhe, johon kuuluu paljon poikia, joten meitä tuijotettaisiin varmasti joka tapauksessa, Aami nauraa.

Perhe menee vielä pitkään uran edelle, Aami Hietanen kertoo

Tällä hetkellä Aami on hoitovapaalla ja viettää päivät kotona tyttärensä kanssa. Ensi syksynä, kun tyttö on 3-vuotias, hän aloittaa samassa steinerpäiväkodissa, jossa hänen veljensäkin ovat olleet.

Aami ei vielä ole täysin varma siitä, mitä hän itse aikoo tehdä, kun kotona ei enää olekaan yhtään pientä.

– Olen aina ollut sellainen luonne, että annan elämän viedä, enkä liikaa suunnittele. Todennäköisesti tulen ainakin viettämään blogini parissa aikaa, ja kehittämään sitä. Lisäksi haaveenani on joskus kirjoittaa kirja vanhemmuudesta.

Aamille on selvää, että lapset menevät hänellä vielä pitkään työn edelle.

– Haluan olla läsnä lasteni elämässä niin paljon kuin mahdollista. Ainakin niin kauan, kun lapset ovat alakouluikäisiä, panostan enemmän heihin kuin uraan.

.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X