Vauva 28.09.2021 Päivitetty 29.05.2023

Jänö, Kuutti, Tiikeri... 15 eläimellistä tapaa nimetä vastasyntynyt

Yksi nimistä on kaikille tuttu – loput todellisia harvinaisuuksia.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Nykypäivän suosituimpiin nimiin lukeutuva Leo tuo mieleen leijonan, kuten myös Lionel ja Leona. Eläimistä muistuttavia nimiä on annettu lapsille Suomessa paljon suoraviivaisemminkin.

Kaksplus listasi 15 eläimeen viittaavaa nimeä, joilla lapsia on nimetty. Yksi nimistä on kaikille tuttu – loput todellisia harvinaisuuksia!

Lue myös: Vuodenaikanimi lapselle? Katso 40 ihanaa nimeä syys-, talvi-, kevät- ja kesävauvalle!

Ankka

Kvaak! Muutama tyttö ja poika sai nimen Ankka 1980–1990-lukujen aikana.

Ampiainen

Alle viisi tyttöä ja poikaa sai nimen Ampiainen 2010-luvulla. Sitä ennen tai sen jälkeen nimeä ei ole näkynyt tilastoissa.

Gekko

Myös Gekko on lyhyen ajanjakson tuotetta. Nimen kantajissa on sekä tyttöjä että poikia, mutta nimi ilmaantui ainoastaan 1960–1970-lukujen aikana.

Jänö

Arvaatko, minä ajanjaksona Jänö ilmestyi tilastoihin? Vastaus kuuluu: 1940–50-luvuilla, ja niihin aikoihin nimi myös jäi. Jänö-nimisiä henkilöitä nimettiin yhteensä alle kymmenen.

Lue myös: Suuret ikäluokat eivät olekaan vain Raimoja ja Ritvoja – 25 ”mummosukupolven” nimeä, joita taas annetaan vauvoille

Harri

Harri on sekä suosittu miehen etunimi että harjus-kalan lempinimi. Vuosien saatossa nimen on saanut yli 26 000 miestä ja muutama nainenkin.

Humma

Nimi Humma on 1980–1990-lukujen päähänpisto, koska tuolloin nimen sai yhteensä alle kymmenen henkilöä. Sittemmin sitä ei ole tilastoissa näkynyt.

Kisu

Nimeä Kisu on annettu joitain kappaleita joka vuosikymmen aina 1940-luvulta asti.

Lue myös: Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!

Kuutti

Saimaannorpan poikanen on inspiroinut vanhempia 1960-luvulta asti. Kuutti-nimen on saanut yhteensä yli 300 miestä ja alle 15 naista. Tällä vuosikymmenellä on tähän mennessä nimetty 26 pikku-Kuuttia.

Mursu

Tämän hylkeen ei puolestaan uskoisi näkyvän etunimitilastoissa, mutta niin se vain näkyy. Mursu annettiin nimeksi 1980–1990-luvuilla alle viidelle pojalle ja alle viidelle tytölle.

elaimen nimia

Nimi Nalle on ollut tänä vuonna julkisuudessa.

Nalle

Voiko pehmoisempaa nimeä olla? Nalle on annettu nimeksi tällä vuosikymmenellä alle viidelle tytölle ja viidelle pojalle, joista yksi on nyrkkeilijä Eva Wahlströmin kuopus. Nimi on yleisempi pojilla kuin tytöillä.

Lue myös: Eva Wahlströmin vauva sai ”pehmolelunimen” – myös äitinä lempeys on etusijalla: ”Sanottiin, että yrität liian lujaa”

Pantteri

Nimen Pantteri sai muutama henkilö vuosien 1960–1999 välillä. Julkisuudessa nimi yhdistetään etenkin näyttelijä Jani Toivolan tyttäreen Ailiin, jonka lempinimi Pantteri on.

Pulu

Nimeä Pulu kantoivat muutamat naiset ja miehet 1900–1950-lukujen aikana, mutta sen jälkeen pikku-Puluja ei ole nimetty.

Riekko

Tämänkään siivekkään suosio nimimuodissa ei ole koskaan lähtenyt lentoon. Aivan 1900-luvun alussa nimeä annettiin harvakseltaan. Riekko kuitenkin teki yllättävän comebackin viime vuosikymmenellä, jolloin nimen sai muutama tyttö ja poika.

Susi

Tilastojen valossa Susi on vakiintumassa eritoten naisen nimeksi. Liekö syy siinä, että se muistuttaa englanninkielisiä nimiä Suzy ja Suzie? Nimeä on annettu 1800-luvulta alkaen, mutta harvakseltaan. Viime vuosikymmenellä nimen sai seitsemän tyttöä ja pari poikaa.

Tiikeri

Nimeä Tiikeri on annettu muutamille tytöille ja pojille vuosien saatossa. Ensi kerran nimi ilmaantuu 1960–1970-lukujen tilastoissa. Viimeisimmät Tiikerit on nimetty 2010-luvulla.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto. Juttua on päivitetty ajankohtaisilla tiedoilla 19.7.2022.

Lue myös: Mikä eläinemo olet? Ota selvää testillä!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X