Huomasitko, mikä yhdistää Suomen rakastetuimpia etunimiä? 5 tämän hetken nimitrendiä

Vuoden 2020 suosituimmista tyttöjen nimistä moni viittaa luontoon. Trendinimet ovat äänneasultaan pehmeitä, ja ne usein sisältävät e-kirjaimen.

Teksti Johanna Jantunen, Maria Mäkituomas
Kuvat iStock
Vuonna 2020 oli suosittua antaa nimi, joka oli pinnalla 1900-luvun alussa.

Lasten suosituimmat etunimet vuonna 2020 olivat Aino ja Leo. Digi- ja väestötietoviraston julkaisemalta suosituimpien nimien listalta on myös pääteltävissä, millaisia nykyajan trendinimet ovat.

Poimimme viisi havaintoa vuoden 2020 suosikkinimistä. Nämä ovat tämän hetken nimitrendit:

1.  E-kirjaimen sisältävät nimet jyräävät – varsinkin poikien nimissä ja ruotsinkielisissä nimissä

E-kirjaimella alkavat nimet ovat erittäin suosittuja. Poikien suosituimman 10 suomenkielisen etunimen joukkoon pääsivät Eino (2. suosituin etunimi), Elias (4.) ja Eeli (8.).

Tyttöjen suomenkielisistä nimistä top 10 -listalle pääsivät Eevi (8. suosituin etunimi) ja Ellen (10.).

E-kirjain jyrää etenkin poikien nimissä: se ilmaantuu seitsemässä kymmenestä suosituimmasta nimestä.

Ruotsinkielisten nimien osalta e-kirjaimen suhdeluku on täysin sama (7/10) sekä tyttöjen että poikien nimissä. Listalla ovat muun muassa Stella ja Freja sekä Edvin ja Emil.

Suomenkielisissä tyttöjen nimissä e-kirjaimen suosio näkyy top 50 -listalla, mutta ensimmäisen kymmenen kärjessä se on vain kolmessa nimessä. Kymmenen suosituimman tytön nimessä näkyvät sen sijaan a-, i- ja usein myös o-kirjain, kuten nimissä Olivia ja Sofia.

2. Lasten trendinimet ovat äänneasultaan pehmeitä

AadaEeli, Noel… Vuoden 2020  suomenkieliset trendinimet kuulostavat korvaan pehmeiltä. R-kirjain löytyy 10 suosituimmasta tytön ja pojan nimestä vain yhdestä, Oliverista, joka oli vuonna 2020 kolmanneksi suosituin pojan nimi.

3. 1900-luvun alun nimet ovat nyt suosittuja

Leo-nimeä, joka oli vuoden 2020 suosituin pojan ensimmäinen nimi, on annettu Suomessa eniten 1920- ja 1930-luvuilla. Vuoden 2020 suosituin tytön ensimmäinen nimi eli Aino puolestaan on ollut nimisuosikki vuosina 1900-1919.

Vuoden 2020 kymmenen suosituimman tytön nimen joukkoon kuuluvat Helmi ja Sofia ovat myös olleet suosiossa 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä. Poikien nimistä Einoa ja Väinöä on annettu eniten vuosina 1900-1919.

4. Moni vauva saa nykyään 3 nimeä

Lapsille on edelleen yleisintä antaa kaksi nimeä, mutta yhä useampi vauva saa nykyään kolmirimpsuisen nimen. Vuonna 2020 lapsista 49 % sai kaksi nimeä ja 42 % kolme nimeä.

Suomen lain mukaan lapselle voi antaa enimmillään neljä etunimeä. Tilaisuuteen tartutaan harvakseltaan, sillä vuonna 2020 vain alle prosentti vauvoista sai neljä etunimeä.

Lapsella voi olla yli neljä nimeä vain siinä tapauksessa, että hänet on nimetty jossain muussa maassa ja kirjattu Suomen väestötietojärjestelmään.

Yhden etunimen sai vuonna 2020 kahdeksan prosenttia lapsista.

5. Luontoon viittaavat nimet ovat tytöillä yhä suosittuja

Tyttöjen suosituimmista nimistä moni viittaa jollain tavalla luontoon. Esimerkiksi Lilja, Isla, Pihla, Hilla ja Lumi löytyvät vuoden 2020 suosituimpien nimien joukosta. Nämä trendinimet vilahtelivat myös vuoden 2019 tilastoissa.

 

Päivitetty 7.4.2021 vuoden 2020 nimitilastolla.

Lue myös: Kauneimmat sukupuolineutraalit nimet – Eeri, Kaiho, Selmi ja 17 muuta nimeä, jotka eivät katso sukupuolta

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä