Vauva 08.04.2020 Päivitetty 29.05.2023

Huomasitko, mikä yhdistää Suomen rakastetuimpia etunimiä? 5 tämän hetken nimitrendiä

Vuoden 2021 suosituimmista tyttöjen nimistä moni viittaa luontoon. Trendinimet ovat äänneasultaan pehmeitä sekä tyttöjen että poikien osalta.

Teksti
Johanna Jantunen, Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Lasten suosituimmat etunimet vuonna 2021 olivat Olivia ja Leo. Digi- ja väestötietoviraston julkaisemalta suosituimpien nimien listalta on myös pääteltävissä, millaisia nykyajan trendinimet ovat.

Poimimme viisi havaintoa vuoden 2021 suosikkinimistä. Nämä ovat tämän hetken nimitrendit:

1. O-kirjain nousee – yhdessä l:n kanssa

Olivia syrjäytti Ainon, joka oli suosituin tyttöjen ensimmäinen nimi vuosina 2019 ja 2020. Vuoden 2021 tilastossa Aino pitää kuudetta sijaa, ja o-kirjaimen sisältävä Sofia on neljännellä sijalla.

O-kirjain jyllää etenkin poikien nimissä: se ilmaantuu seitsemässä kymmenestä suosituimmasta nimestä. Se on yksi nimi enemmän kuin vuonna 2020.

Poikien top 20 -listalla o-kirjain ilmaantuu yhdessätoista nimessä.

Kaikista pojille annetuista nimistä Olavi nousi ykköseksi Juhanin tilalle. Juhani on ollut ykkösenä vuosikausia, joskin Olavi on komeillut kakkosena vuodesta 2016 lähtien.

Samalla e-kirjaimen suosio pysyy tiukassa. E-kirjain vilahtelee tiuhaan sekä tyttöjen että poikien nimissä.

2. Lasten trendinimet ovat äänneasultaan pehmeitä

Aada, Eeli, Noel… Vuoden 2021 suomenkieliset trendinimet kuulostavat korvaan pehmeiltä. Tyttöjen nimien kärkikymmenikköön ei mahdu yhtäkään r-kirjainta, ja top 20 -listassakin r-kirjain löytyy vain yhdestä, Kertusta (13. sija).

Poikienkin osalta r-kirjan on vain yhdessä kärkikymmenikön nimessä, Oliverissa. Se oli vuonna 2021 kolmanneksi suosituin pojan nimi.

3. Luontoaiheiset nimet yhä suosittuja tytöillä

Tyttöjen suosituimmista nimistä moni viittaa tavalla tai toisella luontoon. Vuoden 2021 ykkösnimen Olivian lisäksi Lilja, (2. sija), Isla (7. sija) ja Aava (10. sija) kuuluvat kärkikymmenikköön.

Top 20 -listalla tyttöjen nimissä luontoon viittaa jopa yhdeksän nimeä. Aiempien vuosien tilastoissa vilahdelleet Helmi, Pihla ja Hilla olivat suosittuja myös vuonna 2021.

Lue myös: Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!

4. Nimet ovat yksilöllisempiä kuin koskaan

Vuoden 2021 suosituimpien nimien tultua julki kävi selväksi, että yksittäisiä suursuosikkeja ei noussut tänäkään vuonna. Hajonta nimissä on siis suurempaa kuin aiempina vuosikymmeninä.

Esimerkiksi 1960- ja 1970-luvuilla jopa yli seitsemän prosenttia ikäluokasta saattoi saada saman ensimmäisen etunimen, Digi- ja väestötietovirasto tiedottaa. Tällaisia supernimiä olivat esimerkiksi Mika ja Sari.

Nyt nimistä suosituimmat kattavat alle kaksi prosenttia ikäluokasta.

Lue myös: Löydätkö itsesi listalta? Nämä ovat suomalaisten yleisimmät etunimet juuri nyt

5. Menneisyys ja kansainvälisyys kiinnostavat

Viime vuosien tapaan 1900-luvun alun nimet olivat vuonna 2021 suosittuja. Muun muassa ykkösnimi Leo, toiselle sijalle yltänyt Eino ja neljättä sijaa pitävä Väinö ovat perinteisiä, vanhoja nimiä.

Toisaalta kärkinimiin sisältyy paitsi historian havinaa, myös kansainvälistä tuulahdusta. Monet vanhemmat antavat lapsilleen nimiä, jotka tunnetaan muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Emma, Emil ja Hugo ovat meilläkin suosittuja.

Suosituimmissa ruotsinkielisissä nimissä näkyy eritoten englannin kielen vaikutus. Ruotsinkielisille lapsille annettiin vuonna 2021 paljon englannista inspoiroituneita nimiä, kuten Polly, Edith, Liam ja William.

Päivitetty 12.4.2021 vuoden 2021 nimitilastolla.

Lue myös: Kauneimmat sukupuolineutraalit nimet – Eeri, Kaiho, Selmi ja 17 muuta nimeä, jotka eivät katso sukupuolta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X