6 imetykseen liittyvää ”sääntöä”, jotka ahdistavat äitejä – Oletko sinä törmännyt näihin?
Äitiyden muotti tuntuu olevan erityisen ahdas imetyksessä. Jollakin on aina imetyksestäsi – tai imettämättömyydestäsi – mielipide. Listasimme äitien kokemia imetykseen liittyviä ennakkoluuloja ja ”sääntöjä”.
1. Aloita imetys – vaikka et pystyisi tai haluaisi
Aina imetys ei syystä tai toisesta onnistu, vaikka äiti yrittäisi kaikkensa. Toisaalta äiti saattaa väsyä yrittämiseen, vaikka keinoja voisi vielä olla.
Ulkopuolisen silmin saattaa näyttää siltä, että äiti luovuttaa liian helpolla, ja tästä osa Kaksplussan lukijapaneelin imetysaiheiseen kyselyyn vastanneista oli saanut kuulla.
Tuttipullolla korvikkeen antaminen voi tuntua äidistä suorastaan häpeälliseltä. Osa kyselyyn vastanneista oli saanut osakseen imettävien äitien tai jopa tuntemattomien ihmisten paheksuvia katseita, jotka eivät tietenkään helpota äidin syyllisyyttä.
Imetystä pidetään vielä helposti Suomessa hyvän äitiyden mittarina. Imetyksessä epäonnistuminen voi siis olla äidille kova paikka.
Vaikka imetyksen hyödyt ovat hyvin tiedossa, kaikki äidit eivät halua imettää. Eräs kyselyyn vastanneista kommentoi, että imetyksestä kieltäytyminen tuntuu hyvin harvoin olevan hyväksyttävää.
”Aina on niitä, joilla asiat ovat sujuneet ja jotka luulevat kaiken olevan kiinni omasta asenteesta.”
”Imetysasioissa kaikki ovat joko puolesta tai vastaan. Haluaisin vain yrittää parhaani.”
Lue lisää:
7 syytä imettää
Äiti, älä syyllisty, vaikka imetys ei onnistuisi
2. Imetä piilossa muiden katseilta
Julki-imetyksestä on keskusteltu kiivaasti viime aikoina. Jotkut kyselyyn vastanneista kokevat, että Suomessa on imetysvastainen ilmapiiri. Ravintolassa tai kahvilassa henkilökunta saattaa ohjata imettävän äidin vessaan, ja tuntemattomien ihmisten paheksuvat katseet ovat tuttuja osalle kyselyyn vastanneista.
Eräs kyselyyn vastanneista kommentoi, että julkisella paikalla imettäminen ei tuntunut luontevalta huonon itsetunnon takia. Pelko rinnan näkymisestä, ihmisten tuijotuksesta tai arvostelusta saattaa ajaa äidin välttelemään liikkumista julkisilla paikoilla pienen vauvan kanssa.
”Olen saanut pahoja katseita, vaikka olen imettänyt imetyspaidan suojissa. Kerran jouduin turistiryhmän kuvattavaksi imettäessäni puistossa piknikillä.”
”Julkisilla paikoilla tulee heitettyä harso vauvan päälle mukamas siksi, että vauva saa syödä rauhassa. Todellisuudessa teen sen siksi, että ihmiset tuijottavat.”
Katso 25 upeaa kuvaa: Beyoncé, Doutzen, Pink ja muut julkkisäidit imettävät
Keskustele: Julkinen imetys ahdistaa
3. Imetä lapsentahtisesti ja ole aina saatavilla
Hyvä äiti kuulemma elää vauvansa syklissä, ja oma jaksaminen on toissijaista, eräs kyselyyn vastanneista kommentoi.
Vaikka pikkuvauva-aika on lyhyt, osalle vastaajista lapsentahtisuuden vaatimukset ovat tuntuneet raskailta. Syyllisyydentunne voi nakuttaa takaraivossa, jos äiti haluaa lepohetken imetyksestä ja vaikkapa isä antaa vauvalle pumpattua maitoa tai korviketta pullosta.
”Syyllistin itsekin itseäni, että imetys ei onnistunut, koska en ollut joka hetki paikalla.”
Lue myös: Näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu
Keskustele: Mä en jaksa tätä imetystä!
4. Imettäjä ei saa juoda alkoholia mutta ei myöskään kieltäytyä siitä
Joidenkin mielestä alkoholista pitää pidättäytyä kokonaan imetysaikana. Toiset taas ajattelevat, että lasillisesta silloin tällöin ei ole haittaa. Suomen vahvassa alkoholikulttuurissa juomasta kieltäytymistä saatetaan edelleen pitää outona, minkä osa kyselyyn vastanneistakin oli huomannut.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan satunnainen lasillinen ei estä imetystä. Tosin imetysajan kohtuullisen alkoholinkäytön pitkäaikaisvaikutuksista lapselle tiedetään vielä hyvin vähän.
”Alkoholi- ja alkoholistikulttuuri on pistänyt imetyksenkin suurennuslasin alle tässä asiassa. Itse otan yhden tai kaksi alkoholiannosta ja imetän, ilman omantunnontuskia.”
”Kulmakarvoja on noussut, kun olen ottanut kuohuviinilasillisen.”
Katso rohkea kuva: Äiti taistelee julki-imetyksen puolesta
Keskustele: Kuinka nopeasti alkoholi imeytyy äidinmaitoon?
5. Lopeta yöimetys puolen vuoden iässä
Osa kyselyyn vastanneista oli törmännyt tähän neuvoon, ja yleisesti sitä pidettiin käsittämättömänä. Eräs vastaajista kommentoi, että vanhempia on turha kuormittaa tällaisella ”säännöllä”, jos yöimetykset koetaan perheessä sujuviksi.
”Jännitti mennä tytön 1,5-vuotisneuvolaan ja puhua ruokailusta ja imetyksestä, kun vielä imetin öisin. Äiti on jotenkin kummajainen, jos yöimettää pitkään.”
Lue myös: 9 hyödyllistä apuvälinettä imetykseen
Keskustele: Miten lopettaa yöimetys?
6. Lopeta imetys vuoden iässä
Imetystä vuoden ikään pidetään Suomessa yleisesti normina, koska sen jälkeen lapselle voi alkaa antaa lehmänmaitoa. Tosin vain kolmannes äideistä saavuttaa vuoden rajapyykin (Lähde: THL).
Kyselyyn vastanneet olivat törmänneet molempiin ääripäihin: joitakin oli arvosteltu imetyksen lopettamisesta ennen vuoden ikää, kun taas toisia oli suorastaan painostettu lopettamaan imettäminen vauvavuoden jälkeen.
”Olet itsekeskeinen tai laiska, jos lopetat liian aikaisin, ja takertuva taaperoimettäjä, jos jatkat liian pitkään.”
Äidit kertovat:
Imetyksen aikana voi tehdä vaikka mitä!
Imetin kaverin vauvaa
Lue myös:
6 x imetysongelma ja ratkaisu
Vaikuttaako imetyksen kesto lapseen?
Katso video: Oikea imetysasento ja -ote
Juttu perustuu Kaksplussan lukijapaneelin kyselyyn imetyksen kirjoittamattomista säännöistä. Kursivoidut lainaukset ovat lukijapanelistien kommentteja.
Kommentit (2)
itsellä kävi niin että viikon jälkeen poika ei suostunut millään syömään rinnalta. tuttipullo vain kelpasi. pari viikkoa pumppasin maitoa mutten tajunnut pumpata sitä sopivin väliajoin joten maito loppui kesken. siitähän se riemu revähti ja sukulaiset, kaverit ja jopa tuntemattomat alkoi valittamaan et miksen imetä. milläs imettää ku ei oo maitoa?
ei nykynainen halua enää imettää.
mielummin annetaan ulkomaalaisille rahaa ja skoolataan ”skumppaa” ja pienyrittäjäkö tämän lystin maksaa?