Imetys ja vauvan ruoka 15.11.2017 Päivitetty 27.05.2024

Estävätkö silikonit imettämisen?

Huoli siitä, vaikuttavatko silikonirinnat imetykseen tai imetys silikoneihin, on plastiikkakirurgin mukaan hyvin yleinen implantteja harkitsevilla naisilla.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

— Ei epäilystäkään, etteikö imetys onnistuisi implanteillakin. Imettäminen implanttirinnoilla on yhtä turvallista kuin luonnollisillakin, vakuuttaa plastiikkakirurgian erikoislääkäri Janne Jyränki Helsinki Clinic Esteettisen kirurgian yksityissairaalasta. Hänellä on kokemusta noin tuhannesta silikoni-implanttileikkauksesta.

Implantti sijoitetaan joko osittain rintalihaksen alle tai rintalihaksen päälle. Implantti voidaan laittaa rintaan joko rinnanaluspoimuun tai nännipihan reunaan sijoitettavan leikkausviillon kautta. Tavallisin tapa on ehdottomasti rinnanaluspoimun avaus. Se on myös paras valinta imetystä ajatellen:

— Jos nännipihassa on tuntohäiriöitä, maitoa ei erity normaalisti vauvan imiessä nänniä. Kun implantti laitetaan rinnanaluspoimun kautta, riskit nännin tuntohäiriöihin ovat minimissään.

— Kansainvälisten tutkimusten mukaan noin 8–10 prosentilla implanttileikatuista naisista esiintyy nännin tuntohäiriöitä, kertoo Jyränki.

Imetys ei vaikuta implanttien ulkonäköön

Entä, jos implanttirinnat menevät pilalle imetyksen jälkeen? Jyrängin mukaan tämä on hyvin yleinen huoli nuorten naisten vastaanotolla.

— Imetys ei ole yksittäinen riskitekijä implanttien pilaantumisessa. Maitoahan nousee rintoihin joka tapauksessa, ja yleensä kaikki rinnat muuttuvat raskauden ja imettämisen myötä edes vähäsen – olipa silikonit tai ei. Ja ainahan rinnat voidaan leikata imettämisen jälkeen uudestaan, jos asiakas niin haluaa, Jyränki toteaa.

Hän painottaakin ennen kaikkea miettimään imetyksen merkitystä ja tärkeyttä:
— Äidinmaito on parasta ravintoa vauvalle, ja maidon kautta vauva saa vasta-aineita tauteja vastaan. Imetyksellä on myös tärkeä rooli äidin ja vauvan suhteen vahvistumisessa.

Ennakoi ja valmistaudu, niin imetys onnistuu todennäköisemmin

— Silloin tällöin vastaanotolle tulee naisia, joilla on silikoni-implantit. Kovin yleistä se ei kuitenkaan ole, kertoo imetyskoordinaattori Johanna Koivisto Naistenklinikalta.

Koiviston mukaan syy imetyksen epäonnistumiseen löytyy useimmin ohjauksen puutteesta. Tapauksia, joissa implantit estäisivät imetyksen onnistumisen, on todella harvoin.

— Kaikista parhaiten auttaa hyvä ennakkovalmistautuminen. Imetysoppaisiin ja -videoihin kannattaa tutustua jo raskausaikana. Esimerkiksi Imetyksen tuki ry:n ja Naistalon sivuilta löytyy kattavasti neuvoja, hän kertoo.

Lue myös: 9 hyödyllistä apuvälinettä imetykseen

Kolmas pyörä, sinua tarvitaan! Viisi vinkkiä, miten läheinen voi tukea imetystä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X