Imetys ja vauvan ruoka 02.10.2023 Päivitetty 02.01.2024

Hyvän imetysasennon etsimiseen kannattaa käyttää aikaa – 5 x parhaat imetysasennot

Hyvä imetysasento auttaa vastasyntynyttä saamaan rinnasta hyvän imuotteen ja se ehkäisee nännien arkuutta ja muita imetysongelmia. Sopivan asennon tarkoitus on myös se, että äidin olo on mukava ja rento.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Miellyttävä imetysasento tukee imetystä, ja se on kivutonta ja mukavaa niin äidille kuin vauvalle. Lisäksi hyvä imetysasento ja -ote auttavat vauvaa saamaan rinnasta riittävästi maitoa, millä on vauvan kasvun kannalta merkitystä.

Vaikka aluksi imetys saattaa jännittää, omat hartiat ja selkä kannattaa tietoisesti rentouttaa. Lähelle kannattaa varata vesikannu, sillä imettävä äiti tarvitsee paljon nestettä.

Perinteinen imetysasento

Perinteisessä kehtoasennossa vauva lepää äidin sylissä imetettävän rinnan puoleisella käsivarrella. Oikeanlaisessa asennossa vauva ja äiti ovat vastatusten, napa napaa vasten. Vauvan pää on suoraan vartalon jatkeena, ja leuka on hiukan nostettuna.

Vauva on sylissä melko keskellä, jotta leuan asento on sopiva ruokailuun. Kannattaa huomata, että vauvan on hankala syödä, jos hänen päänsä on kovin lähellä imettäjän kainaloa. Erillisestä kainaloasennosta kerrotaan lisää tuonnempana artikkelissa.

Ylähuulesta näkyy hiukan reunaa, ja alahuuli rullautuu kevyesti miellyttävässä imetysasennossa. Silloin myös leuka liikkuu melko laajasti.

Imiessä ei saisi kuulua slurps-ääntä. Hyvä imetysasento on lähes äänetön.

– Ystävääkin voi pyytää arvioimaan, miltä asento näyttää, vinkkaa kätilö Maiju Starck.

Aluksi vauva hiukan heruttelee rintaa ja saattaa kosketella sitä. Sen jälkeen alkaa tehokkaampi imu. Imeminen on vauvalla vaativaa hommaa, joten hän saattaa välillä pitää pieniä taukoja ja jatkaa sitten.

Asento toimii isommillakin vauvoilla, ja sitä voi tukea tyynyillä tai imetystyynyllä.

Imetysasento ristikehtona

Ristikehtoasento on kehtoasentoa vastaava, mutta siinä äiti kannattelee vauvaa vastakkaisen puoleisella kädellä imetettävästä rinnasta katsoen. Tällöin imetettävän rinnan puoleinen käsi jää vapaaksi esimerkiksi rinnan tarjoamista varten. Äidin kämmen on vauvan hartioiden takana, peukalo toisen korvan takana ja muut sormet toisen. Käsivarrellaan äiti tukee vauvan lantiota itseään vasten. Imetysasento helpottaa vauvan liikuttelua, ja se sopii hyvin hyvän imuotteen etsintään.

Imetysasento
Myös ihokontakti on vauvalle tärkeää, ja äidille ihana hetki nauttia vauvastaan.

Kainaloasento

Kainaloasennossa äiti kannattelee vauvaa imetettävän rinnan puoleisella kädellä niin, että vauvan jalat osoittavat kohti äidin selkäpuolta. Vauva on siis äidin kainalossa vatsa äidin kylkeä vasten. Äiti kannattelee vauvaa kämmenellään hartioiden takaa ja tukee häntä käsivarrella kiinni kylkeensä. Kainaloasento on hyvä imetysasento keisarileikkauksen jälkeen tai pienelle tai ennenaikaiselle vauvalle. Se toimii hyvin isorintaisilla äideillä ja sopii myös kaksosten imettämiseen.

Takanoja

Takanoja-asento on helposti toteutettava ja äidille rento asento. Siinä äiti asettuu tyynyjen avulla puoli-istuvaan asentoon esimerkiksi sängyllä tai sohvalla. Vauva on vatsallaan äidin vatsaa vasten niin, että vauvan kasvot ovat rinnan kohdalla. Asento aktivoi vauvan vaistomaisesti hakeutumaan rinnalle eikä häntä tarvitse paljon kannatella. Samalla idealla toimii myös pystyasento, jossa äiti istuu pystyssä tai seisoo, ja vauva on rinnalla kyykkivässä asennossa. Pystyasennossa täytyy tukea vauvan niskaa ja selkää.

Imetysasento kylkimakuulla

Imetysasento kylkimakuulla sopii erityisen hyvin yöruokintaan. Tässä asennossa sekä äiti että vauva makaavat kyljellään vatsat vastakkain. Äiti asettaa rinnanpäänsä samalle tasolle kuin kyljellään olevan vauvan suu. Toisilla äideillä asento on hieman takakenoinen ja toisten taas täytyy nojata eteenpäin. Tyynyn voi asettaa avuksi sekä vauvan että äidin selän taakse. Rintaa voi ohjata kädellä sopivalle korkeudelle tai jos rinta on suuri, sen alle voi taitella esimerkiksi pienen pyyhkeen.

Imetystyyny avuksi

Istualtaan imettäessä imetystyyny ei ole välttämätön. Tavallisia tyynyjä kannattaa kuitenkin varata imetysmaratoneihin ympärilleen. Tyynyjen on tarkoitus tukea äitiä, ei vauvaa.

Äidin kannattaa nostaa omin käsin vauva lähelle rintaa, ja asetella sitten tyyny tukemaan omaa käsivarttaan. Tyyny kannattaa asettaa vauvaa kannattelevan käden alle, jotta käsi voi levätä rennosti.

Tyynyn avulla vauvaa pitelevää käsivartta kohotetaan niin ylös, että vauvan nenä ja nänni ovat vastakkain. Silloin vauva saa ”haukattua” hyvän imuotteen. Lisäksi tyynyjä voi asetella selän taakse, jotta olo olisi mahdollisimman mukava.

Lähde: Imetyksen tuki ry ja kätilö-sairaanhoitaja Maiju Starck neuvola Perhe-Artesta 

Lue myös: 

Ensimmäiset hetket ovat tärkeitä – imetä ilman stressiä

Vastasyntynyt vauva ja imetys – mitä tapahtuu ensimmäisten päivien aikana?

Kolmas pyörä, sinua tarvitaan! Viisi vinkkiä, miten läheinen voi tukea imetystä

Imetysvaikeudet sattuvat äitiin pahasti – selätä ongelmat rennolla otteella!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X