Imetys ja tupakointi on huono yhdistelmä – haitta-aineet siirtyvät vauvaan myös äidin iholta

Nikotiinia ja lukuisia muita haitallisia aineita kulkeutuu vauvaan äidinmaidosta, jos imettävä äiti tupakoi. Lisäksi vauva altistuu myrkyllisille savujäämille äidin iholta, vaatteista ja hiuksista.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Jos tupakoinnin on lopettanut odotusaikana, sitä ei kannata aloittaa uudestaan vauvan syntymän jälkeen. Imetys ja tupakointi ovat huono pari, koska ne eivät tue toisiaan. Tupakan haitta-aineet myös kulkeutuvat vauvaan yllättävän helposti.

Tupakointi haittaa imetystä

Tupakassa on monia muitakin haitta-aineita kuin nikotiini, kuten häkää, ammoniakkia ja metanolia. Silti jo pelkästään nikotiinilla on useita haittavaikutuksia sekä imetykseen, äidin hyvinvointiin että lapseen.

Jos pienen vauvan äiti tupakoi, nikotiinia kulkeutuu rintamaitoon. Maidossa sitä on kaksin- tai jopa kolminkertaisesti verrattuna äidin verenkierrossa olevaan nikotiinimäärään tupakoinnin jälkeen.

  • Korkeimmillaan rintamaidon nikotiinipitoisuus on 15–60 minuuttia tupakoimisesta.
  • On arvioitu, että nikotiinialtistus vähenee kahdessa tunnissa.
  • Muiden tupakointiin liittyvien haitallisten aineiden osalta vastaavaa arviota ei ole voitu tehdä.
  • Nikotiinin lisäksi äidinmaitoon pääsee myös raskasmetalleja, kuten kadiumia.

Vauvaan äidinmaidon kautta kulkeutunut nikotiini vaikuttaa siten, että se lisää vauvan ärtyisyyttä ja aiheuttaa vauvalle pahoinvointia ja vatsakipuja. Koliikkia voi esiintyä useammin, jos äiti tupakoi.

Imettävällä äidillä nikotiini vähentää maidon eritystä. Se voi myös hidastaa herumisrefleksin laukeamista.

Tämä johtaa siihen, että imettäminen voi muuttua hankalaksi. Tupakoivat äidit tyypillisesti imettävätkin vähemmän kuin ei-tupakoivat.

Imetys ja tupakointi: odota ennen kuin imetät

Jotta lapsi ei altistuisi nikotiinin haittavaikutuksille, äidin on pidettävä usean tunnin tauko imetyksessä tupakan polttamisen jälkeen. Käypä hoito -suosituksen mukaan tupakoinnin ja imetyksen väliajan pitäisi olla vähintään 2–3 tuntia.

Juuri tästä seuraa hankaluuksia imetykselle. Jos maitoa erittyy nikotiinin ansiosta juuri ja juuri riittävä määrä vauvalle, vauva pyrkii lisäämään maitomäärää käymällä rinnalla tiheämmin.  Tiheä imetysväli on luonnon keino lisätä maidon eritystä.

Yleensä vauva syö 8–12 kertaa vuorokaudessa. Tiheämpi imetysväli ei ole mahdollinen, jos äiti polttaa tupakkaa useita kertoja päivässä ja pitää imetystaukoa aina pari tuntia polttamisen jälkeen.

Jos imetyksen tihentäminen ei ole mahdollista tupakoinnin vuoksi, seurauksena voi olla noidankehä: maitomäärä laskee entisestään.

Olisiko parempi olla imettämättä?

Sulkevatko imetys ja tupakointi toisensa pois? Jos äiti ei kerta kaikkiaan pysty lopettamaan tupakointia, olisiko hänen parempi olla imettämättä?

Kansainvälinen tutkimusnäyttö on ristiriitaista, sanoo THL:n erikoistutkija Riikka Ikonen. Hän työskentelee kansallisena imetyskoordinaattorina, joka tukee synnytyssairaaloita, vastasyntyneiden tehoja ja neuvoloita imetykseen liittyvien ohjauskäytäntöjen kehittämisessä.

Äiti imettää vauvaa.

Tupakoiva äiti voi imettää siinä tapauksessa, että hän noudattaa tiettyjä kriteerejä.

– Osa tutkimuksista viittaa siihen, että rintamaidon edut kumoavat tupakan haitat. Tupakoivaa äitiä voisi kannustaa imettämään erityisesti siinä tapauksessa, että hän noudattaa tiettyjä kriteerejä. Hänen pitäisi esimerkiksi odottaa tupakoinnin jälkeen, että haitallisten aineiden määrä rintamaidossa on päässyt laskemaan, ennen kuin hän imettää lasta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että vauva altistuu tupakan haitta-aineille muutenkin kuin rintamaidon kautta.

Passiivinen tupakointi: haitta-aineita kulkeutuu vauvaan myös iholla ja vaatteissa

Syntymänsä jälkeen lapsi altistuu tupakan sisältämille haitallisille aineille myös muuten kuin rintamaidon kautta.

Kaikki tupakoivat perheenjäsenet altistavat lapsen tupakan haitta-aineille vaikka he kävisivätkin ulkona tupakalla. Passiivisen tupakoinnin haitat eivät nimittäin liity ainoastaan tupakansavuun.

Haitallisia aineita voi siirtyä lapseen tupakoitsijan iholta, hiuksilta ja vaatteilta sekä uloshengityksen kautta. Tupakansavun jäämiä voi olla myös kodin pinnoilla eikä niitä välttämättä saa poistettua siivoamalla.

Siksi koko perheen savuttomuuden tukeminen on tärkeää, ja tähän pyritäänkin neuvoloissa.

Etenkin lapsille passiivinen tupakointi on haitallista, koska tupakointi lisää riskiä menehtyä kätkytkuolemaan, sairastua astmaan ja kärsiä allergioista sekä keuhkoinfektioista.

Nikotiinikorvaushoito on suositeltavaa

Tupakoinnin lopettamista voi helpottaa nikotiinikorvaushoidon käyttäminen.

Imetyksen aikana pitää suosia ensisijaisesti lyhytvaikutteisia nikotiinin korvausvalmisteita. Niitä ovat nikotiinipurukumi, -imeskelytabletit ja -suihkeet.

Niidenkin käytön jälkeen suositellaan parin, kolmen tunnin taukoa ennen imetystä. Siksi ne eivät katkaise noidankehää, joka syntyy turhan pitkistä imetysväleistä.

Nikotiinikorvaushoito on imetysaikana kuitenkin ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin tupakointi sekä äidin että vauvan terveyden kannalta. Esimerkiksi passiivisen tupakoinnin haitoilta vältytään kokonaan.

Iltatupakka joka päivä vs. saunasiideri kerran viikossa

Moni imettävä äiti saattaa harkita hyvinkin tarkkaan ennen kuin ottaa lasillisen viiniä tai siiderin saunan jälkeen, mutta yhden tai kahden tupakan polttaminen vaikkapa joka ilta ei välttämättä tunnu niin suurelta jutulta.

Tutkittuja haittoja tupakassa on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin äidin satunnaisessa, kohtuullisessa alkoholinkäytössä.

Alkoholi poistuu rintamaidosta samaan tahtiin kuin verestäkin eivätkä promillet sellaisenaan siirry maidon kautta lapseen. Yhden alkoholiannoksen jälkeen äidin ei välttämättä tarvitse pitää taukoa ennen imetystä. Äidin nauttima satunnainen saunasiideri lauantai-iltana ei ole vahingollista lapsen kehitykselle.

Onko imettävän äidin tupakointi lapselle haitallisempaa kuin äidin satunnainen alkoholinkäyttö, imetystutkija Riikka Ikonen?

– Sen perusteella, mitä imetyksestä, tupakoinnista ja alkoholista tiedän, sanoisin, että kyllä. Varsinkin jos puhutaan yhdestä saunasiideristä lauantaina.

– Jos henkilö tupakoi, hän tyypillisesti tupakoi päivittäin, koska tupakka on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine.

Tukea tupakoinnin lopettamiseen saa esimerkiksi Hengitysliiton Stumppi.fi-palvelusta ja THL:n ohjeista.

Odottaja! Lue myös siitä, miten tupakka vaikuttaa sikiöön.

imetys ja tupakointi

Sähkötupakka ei ole yhtään parempi vaihtoehto kuin tupakka imettävälle äidille.

Lähteet: THL:n erikoistutkijan Riikka Ikosen haastattelu, Stumppi.fiTerveyskirjasto: Raskaus ja tupakointi, THL: Vanhempien tupakointi

Kommentit (2)

Tottakai tupakointi on aina haitallisempaa kuin yksi saunasiideri. Myrkyt jäävät pitkäksi aikaa elimistöön ja kaikille pinnoille, vaatteisiin ja hiuksiin. Ei kai kukaan napaansa pidemmälle ajatteleva aio polttaa ja juoda raskaana? Heille voisi järjestää jo kastraation ehkäisemään tulevan lapsen pahoinpitelyä, ennenkuin tupakointi on loppunut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X