Imetys sattuu, vauva lakkoilee – Listasimme ratkaisut 12 yleisimpään imetyspulmaan
Erilaiset imetysongelmat ovat yleisiä: Vauva ei halua imeä, iho on rikki, imettäminen tekee kipeää tai maitoa ei tunnu riittävän vauvan tarpeisiin. Listamme avulla tiedät, miten toimia pulmatilanteessa.
Imetys voi sujua kuin tanssi, mutta suurin osa imettävistä äideistä kokee ainakin jossakin vaiheessa imetystaivaltaan pienempiä tai suurempia pulmia imetykseen liittyen.
Erilaiset imetyspulmat ovat yleisiä, eikä niitä tarvitse hävetä tai tuntea hankaluuksista huonoa omaatuntoa.
Listasimme 12 yleisintä imetyspulmaa sekä niiden ratkaisut.
Vauvan pulmat
Vauva ei saa otetta. Kun vauva ei saa otetta pinkeästä rinnasta, lypsä rintaa ennen imetystä hieman löysemmäksi.
Vauva ei syö, vaan itkee rinnalla. Jos vauva itkee rinnalla, hänet kannattaa nostaa ylös ja rauhoitella ennen uutta yritystä. Kun vauva itkee, hänen kielensä nousee suulakeen, mikä estää vauvaa saamasta oikeaa imuotetta.
Vauva ei osaa tai halua imeä. Jos vauva vierastaa rintaa, mutta äidillä on maitoa, voi maitoa lypsää ja antaa vauvalle pullosta.
Vauva lakkoilee. Vauvan lakkoilusta ei kannata hermostua, vaan olla kärsivällinen. Hylkiminen on todennäköisesti vain tilapäistä. Vauva voi alkaa lakkoilla minkä ikäisenä tahansa, mutta usein venkoilu rinnalla alkaa kaksi-kolmikuisena – silloin vauva on jo kiinnostunut ympäristön virikkeistä, ja hän onkin usein hätäinen imijä.
Jos vauva lakkoilee tai saa ”tissiraivareita”, kannattaa niiden syytä pohtia tarkemmin. Heruminen voi olla vauvan mielestä tuskallisen hidasta, tai ympärillä saattaa olla liikaa virikkeitä. Vauva vaistoaa herkästi myös äidin kiireen, kireyden tai kontaktin puutteen. Lakkoiluaikana yöimetykset voivat sujua kaikista helpoiten, sillä unentokkuraisena vauva ei ehdi vastustella rintaa yhtä paljon. Myös imetyskorun näprääminen voi auttaa vauvaa keskittymään ruokailuun. Uusia järjestelyjä kannattaa kokeilla avoimesti, sillä joskus vaihtelu auttaa lakkoiluun kaikkein parhaiten.
Äidin pulmat
Rinnanpäät aristavat. Jos rinnanpäät aristavat vielä kymmenen imetyssekunnin jälkeen, vauvan imuote ei ole paras mahdollinen. Pyydä osaavaa ihmistä avuksesi. Hän katsoo, miten vauva tarttuu rintaan. Kun oikea ote löytyy, imetys ei satu.
Nännin iho rikkoutuu. Nännin ihoon voi tulla haavaumia. Ne paranevat vauvan imuotteen tarkistamisella, ilmakylvyillä ja nännin suojaamisella imetyksen jälkeen maitotilkalla tai sipaisulla Bepanthenia tai muuta vauvalle vaaratonta voidetta. Jos keinot eivät auta ja imetys on liian kivuliasta, väliaikaisena apuna voi käyttää rintakumia. Maidonkerääjästä voi puolestaan olla apua syöttöjen välissä: silloin haavauma ei takerru liiviin tai liivinsuojuksiin.
Rintoja kivistää. Maidon pakkautuessa rintoja voi alkaa kivistää. Tiheä imetys ja kylmähoito helpottavat tällöin oloa. Aseta rinnoille imetysväleissä vartin ajaksi pari jääkaappikylmää, kevyesti rikki hakattua keräkaalin lehteä tai pyyhkeeseen kääritty pakastevihannespussi.
Maitotiehyt tukkeutuu. Rinnassa tuntuva, aristava ja punoittava kohta sekä kuumeen nouseminen voivat viestiä maitotiehyeen tukkeutumisesta. Mikäli kuume ei ala laskea noin vuorokaudessa ja jos rinnanpäässä on haava, kannattaa varmistaa lääkärissä, onko kyseessä rintatulehdus. Siihen tarvitaan antibioottikuuri.
Tiehyttukos voi tulla, jos esimerkiksi uudet rintaliivit tai kantoliina on painanut rintaa, eikä rinta ole tyhjentynyt normaalisti. Tähän auttaa rinnan tyhjentäminen huolella: imetä tiheästi ja tarjoa ensin kipeää rintaa. Imettäessä rintaa voi hieroa tai sivellä tukoksen yli ja kohti nänniä. On tärkeää juoda paljon, ja lämpimällä hautominen tai lämmin suihku voivat myös auttaa.
Maitoa suihkuaa rinnasta, ja paljon. Jos maitoa suihkuaa imetyksen alussa liikaa ja vauva hermostuu, irrota vauvan ote rinnasta ja anna maidon suihkuta vaikka harsoon. Vauvan on helpompi syödä, kun hänellä on mahdollisimman pysty asento ja leuka tukevasti ylhäällä. Vähän isompi vauva ei enää kärsi ongelmasta; hänen on helppoa syödä suihkuavastakin rinnasta. Jos maitoa tulee enemmän kuin on tarve, sen tuotantoa voi jarrutella syöttämällä vauvaa kahdella syötöllä peräkkäin samasta rinnasta.
Tuntuu, että maito loppuu. Panikointiin ei ole syytä, sillä kyse on vain ohimenevästä maidontuotannon kriisistä. Niitä tulee eteen varsinkin kolmen ja kuuden viikon sekä kolmen ja kuuden kuukauden iässä. Vauva voi vaikuttaa tyytymättömältä ja lisätä imemistään, ja juuri se auttaa: Parin päivän tehoimetys palauttaa maitomäärän yleensä normaaliksi.
Imetys ahdistaa. Jos imetys tuntuu ahdistavalta, kannattaa hakea vertaistukea sekä hetki omaa aikaa. Tunteiden jakaminen imetystukiryhmässä tai samassa elämäntilanteessa olevien kanssa auttaa huomaamaan, ettei ole tunteineen yksin. Ahdistuskin menee aikanaan ohi. Ahdistusta voi aiheuttaa myös väsymys, johon auttaa pienikin hetki omaa aikaa.
Imetys ei onnistu. Jos imetys ei onnistu tai loppuu varhain, kannattaa korvikemaitohetkiin ottaa samantyylinen läheisyys kuin imetyksessä. Varsinkin pienen vauvan kohdalla ihokontaktista on runsaasti hyötyjä sekä äidille että vauvalle. Imetyksen loppuminen ennen aikojaan voi olla suuri suru, jota saa surra rauhassa. Ole ylpeä siitä, että olet tehynt parhaasi ja muista, ettei pelkkä imettäminen tee kenestäkään hyvää äitiä.
Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Jaa oma kokemuksesi