Korona-ajan huoli: Moni äiti jää nyt todella yksin vastasyntyneen vauvan kanssa – ”Saamme päivittäin epätoivoisia yhteydenottoja”
Jos äiti ei saa imetysongelmiin ajoissa apua, vauvan ruokinta vaarantuu. Imetyksen tuki ry on tilanteesta myös laajemmin huolissaan.
Moni tuore äiti ei näytä tällä hetkellä saavan tarpeeksi apua imetyksen alkutaipaleelle.
Kun synnytyksen jälkeen ei kontaktirajoitteiden vuoksi saa puolison tukea lapsivuoteella, osa päätyy kotiutumaan sairaalasta normaalia aikaisemmin. Samalla neuvolakäyntien välejä on pidennetty osassa kunnista.
Imetyksen tuki ry tiedottaa, että he ovat saaneet koronapandemian aikana päivittäin hätääntyneitä yhteydenottoja vastasyntyneiden vauvojen vanhemmilta. Yleisimpiä syitä yhteydenottoihin ovat olleet vauvan kasvuun ja imetysongelmiin liittyvät huolet.
Tiedotteen mukaan synnytyssairaaloissa ei tällä hetkellä välttämättä ehditä järjestää äideille tarpeeksi imetysohjausta.
Sairaalat tarjoavat nyt mahdollisuutta kotiutua synnytyksestä tavallista nopeammin, mikä toisaalta on monille perheille mieluista, mutta toisaalta voi tuoda haasteita imetyksen suhteen. Jos imetys ei ole vielä ehtinyt kunnolla käynnistyä synnytyssairaalassa, perhe voi jäädä imetyspulmien kanssa kotona yksin.
Etenkin esikoisten äidit saattaisivat kuitenkin kaivata imetyksen ensimetreillä ohjausta kädestä pitäen. Imetysohjaus on usein paikallaan myös silloin, jos edellisestä imetystaipaleesta on jo pitkä aika tai jos imetys ei jostain syystä ole aiemmin onnistunut.
Synnytyssairaala: Ohjausta täysin normaalisti
Isossa synnytyssairaalassa ei tunnisteta yhdistyksen esittelemää ongelmaa. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa imetysohjausta annetaan lapsivuodeosastoilla täysin normaalisti myös korona-aikaan.
– Uutena toimintona on osastolla vielä sisällä olevien äitien imetyspolikäynnit. Näin voimme antaa erityistä tukea ja ohjausta niille synnyttäjille, jotka sitä tarvitsevat, vastaava osastonylilääkäri Eeva Ekholm TYKSistä kertoo.
Imetyspoliklinikka toimii TYKSissä osittain etäpoliklinikkana.
HUSin alueella kätilöt tekevät nyt tavallista enemmän kotikäyntejä, kun osa äideistä ja vauvoista kotiutuu sairaalasta varhain, ja kaikkiin perheisiin ollaan kotiutumisen jälkeen yhteydessä.
Pikaratkaisuna ohjeistetaan korvikkeisiin, arvostelee yhdistys
Vallitsevissa oloissa myös vastasyntyneen ensimmäinen neuvolakäynti voi viivästyä, Imetyksen tuen tiedotteessa kerrotaan. Pienen vauvan imetyspulmien kanssa apua tarvittaisiin usein heti. Jossain kunnissa neuvolakäyntejä on myös harvennettu.
– Näistä syistä imetyksen ongelmat pääsevät osassa perheitä haastaviksi. Imetysohjauksen puutetta paikataan imetyksen jatkumisen vaarantavilla pikaratkaisuilla, kuten varmuuden vuoksi ohjeistetulla korvikeruokinnalla, tiedote kertoo.
Turussa perheitä kehotetaan ottaaman yhteyttä omaan neuvolaan, jos imetyksen kanssa tulee pulmia. Sairaalasta kotiutuessaan perheet saavat myös neuvontapuhelinnumeron, jonka kautta voi tarvittaessa varata ajan kotiutuneiden perheiden poliklinikalle eli KOPE-polille.
– Juuri kotiutuneille perheille voidaan myös varata kotiin lähtevien tai imetyspoliklinikkakäynti, Ekholm sanoo.
Imetyksen tuki: ”Nykytilanne on kestämätön”
Nykyinen tilanne, jossa Imetyksen tuki ja sen vapaaehtoiset vertaistukijat hoitavat terveydenhuollolle kuuluvaa tehtävää, on järjestön mukaan kestämätön. Vertaistukijoilla ei esimerkiksi ole edellytyksiä toteuttaa vaativan tason imetysohjausta turvallisesti. He eivät myöskään voi aina ohjata äitejä eteenpäin, koska joissain kunnissa imetysohjausta on supistettu.
– Vanhemmuutta opetellaan eristyksissä yksin, vailla lähipiirin apua ja ammattilaisten riittävää tukea, yhdistys sanoo.
Sen mukaan imetyksen onnistuminen ja vauvojen laadukas varhaisravitsemus tulisi turvata suositusten mukaisesti myös poikkeusoloissa.
Rintamaito sisältää monia vauvan immuunipuolustusta tukevia tekijöitä. Imetys myös suojaa sekä vauvaa että äitiä pitkällä aikavälillä muun muassa diabetekselta ja eri syöviltä.
Toisaalta imetys ei myöskään ole vain vauvan ruokintaa, vaan vuorovaikutusta vauvan ja äidin välillä.
– Siihen kiteytyy usein kokemus vanhempana pärjäämisestä ja kyvystä ymmärtää oman lapsen tarpeita.
Imetyksen tuki ry on nykytilanteesta erittäin huolissaan ja toivoo, että asiaan löydetään nopeasti ratkaisuja.
Koronapandemia ei ole ainut syy imetysohjauksen puutteeseen. Jo tammikuussa, ennen kuin Suomessa oli todettu yhtäkään koronavirustartuntaa, riittämätön imetysohjaus nousi otsikoihin.
Jaa oma kokemuksesi