Synnytys 21.04.2020

Äidit pääsevät nyt nopeammin pois synnyttämästä: ensisynnyttäjäkin yhdessä yössä - taustalla koronavirusrajoitukset

Ensisynnyttäjät voivat päästä kotiin 36 tuntia synnytyksestä ja uudelleensynnyttäjät 24 tunnin kuluttua synnytyksestä pk-seudulla.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Monet synnyttäjät toivovat tällä hetkellä pääsevänsä mahdollisimman nopeasti synnytyksen jälkeen vauvan kanssa kotiin.

Suomen yliopistolliset sairaalat tekivät huhtikuussa koronavirusepideman vuoksi päätöksen, että puoliso tai tukihenkilö ei saa jäädä sairalaan synnytyksen jälkeen. Asia on herättänyt lasta odottavissa perheissä paljon huolta. Miten juuri synnyttänyt äiti pärjää osastolla ilman puolison tukea ja apua? Voiko käydä niin, ettei isä näe lasta päiväkausiin?

– Tukihenkilöiden rajaamisen jälkeen osa äideistä on ollut selvästi tilanteesta pahoillaan, mutta suuri osa äideistä on myös tyytyväisiä ratkaisuun, sillä koronavirustartunta huolettaa monia, HUSin synnyttäneiden osastoista vastaava ylihoitaja Marjaana Hanhirova kertoo.

– Tukihenkilökielto ei kuitenkaan näy synnyttäneiden osastoilla niin negatiivisena, kuin siitä on mediassa kirjoitettu. Osastoillamme on ollut jopa poikkeuksellisen rauhallista.

HUS on kuitenkin ottanut synnyttäjien huolet tosissaan ja tehnyt uudistuksia käytäntöihinsä. Synnyttäneille tarjotaan Naistenklinikalla sekä Espoon ja Jorvin sairaalassa nyt mahdollisuutta kotiutua sairaalasta tavallista nopeammin, jos äidin ja vastasyntyneen vointi sen sallii.

–  Jos äidillä ei ole mitään riskitekijöitä raskauden suhteen, raskaus ja alatiesynnytys ovat sujuneet normaalisti ja vastasyntyneellä kaikki hyvin,  on mahdollista kotiutua varhaisesti. Myös sektiolla synnyttäneet voivat kotiutua varhaisesti, jos yllämainitut asiat ovat kunnossa, Hanhirova sanoo.

Ensisynnyttäjät voivat päästä kotiin 36 tuntia synnytyksestä ja uudelleensynnyttäjät 24 tunnin kuluttua synnytyksestä.

Erittäin varhainen kotiutuminen synnytyssairaalasta onnistuu kuitenkin vain tietyin kriteerein. Polikliininen synnytys eli se, että äiti voi kotiutua sairaalasta jopa 6–12 tunnissa, on esimerkiksi mahdollista vain uudelleensynnyttäjille.

Normaaliolosuhteissa ensisynnyttäjät kotiutuvat keskimäärin 2-3 vuorokauden kuluttua synnytyksestä ja uudelleensynnyttäjät 1-2 vuorokauden kuluttua. Jos synnytys on tapahtunut keisarileikkauksella, äiti ja vauva kotiutuvat tyypillisesti hieman myöhemmin.

Varhainen kotiutuminen synnytyssairaalasta on mahdollista, jos tietyt kriteerit täyttyvät.

Koronavirusepidemian vuoksi synnyttäneiden osastolle ei tällä hetkellä päästetä puolisoita, tukihenkilöitä tai vierailijoita.

Varhainen kotiutuminen synnytyssairaalasta: Jatkoseuranta kotikäynnillä

Jokaiselle Naistenklinikalla tai Espoossa synnyttäneen perheelle aletaan soittaa sairaalasta kotiutumisen jälkeisenä päivänä. Soitolla selvitetään perheen hyvinvointia ja tuetaan imetyksen onnistumista, Marjaana Hanhirova kertoo.

Jos kotiutuminen synnytyssairaalasta on tavallista nopeampaa, sairaalassa suunnitellaan perheelle huolellinen jatkoseuranta. Vaihtoehtoja ovat

  • käynti synnyttäneiden vastaanotolla
  • puhelinsoitto
  • videon välityksellä toteutettu etävastaanotto
  • kätilön tekemä kotikäynti tai
  • eri keinojen yhdistelmä perheen tarpeen mukaan.

Kätilöiden synnytyksen jälkeisten kotikäyntien määrä tulee olemaan kaksinkertainen normaalitilanteeseen verrattuna, tiedotteessa kerrotaan.

– Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 24 kotikätilöä. Ehdimme tehdä päivittäin noin 12 kätilön kotikäyntiä, kotikätilötoiminnasta vastaava osastonhoitaja Katja Mattila kertoo HUSin tiedotteessa.

– Laajennamme käyntejä myös viikonloppuihin huhtikuun lopusta lähtien. Kotikäyntien määrää voidaan tarvittaessa myös lisätä entisestään.

Synnytyspelkopolista on tullut etäpoli

Synnytyspelkoihin liittyvät poliklinikkakäynnit on toistaiseksi muutettu lähtökohtaisesti etävastaanotoiksi.

HUSin alueella ne voidaan toteuttaa joko Maisa-sovelluksen kautta tai puhelimitse. Synnyttäjien pelkoryhmät Syli ja Nyytti toimivat tällä hetkellä etänä Microsoftin Teams-sovelluksen kautta.

Lue myös: Rajoituksia, etävastaanottoja ja videovalmennuksia – tällaista on olla raskaana juuri nyt

Kommentit (4)

Itse aijon lähteä kotia lksstä vuorokauden päästä synnytyksen jälkeen jos vauvalla on kaikki kunnossa.Jos kotona tulee jotain nii voin palata käymään uudelleen.

Ymmärrän koronatilanteen, mutta toisen lapsen kanssa olen kiitollinen kahdesta yöstä laitoksella!

Näitä rajoituksia vastustavassa ryhmässä on tänään 2 245 henkeä liittyneenä. Ryhmä perustettiin vasta HUSin linjattua rajoituksista ja suurin osa jäsenistä on lähikuukausina synnyttäviä. Suomessa synnyttää kuukaudessa keskimäärin alle 4000 naista, joten hyvin suuri osa, mahdollisesti puolet lähikuukausina synnyttävistä naisista siis vastustaa rajauksia, kun kaikki eivät edes ole facebookissa.

Helsingin Sanomien kyselyssä yli 900 raskaana olevista naisista kertoi ajatuksistaan koronakevään synnytyksistä ja kyselyssä korostuivat pelot ja ahdistus ja näitä pelkoja lisäävät tukihenkilön puute. Myös tasa-arvoministeri lausui rajoituksia vastaan. Apulaisoikeusministeri on saanut HUSin toiminnasta kanteluita ja selvittää tukihenkilön poisrajaamisen laillisuutta. On aika yksipuolista tässäkin jutussa kuitata asia HUSin edustajan väitteellä, että ”suuri osa suhtautuu rajoituksiin ymmärtäväisesti.” Näin ei vaikuta olevan.

Tietenkään sairaalaan synnyttämään tuleva nainen ei pura tunteitaan hoitohenkilökunnalle. Minä vastustan rajoituksia, mutta en todellakaan synnyttymään mennessäni ala kätilöitä syyttelemään HUSin johdon virheistä. Tästä voi hoitohenkilökunnalle tulla virheellinen kuva, että suhtautuisin rajauksiin ymmärtäväisesti.

Nyt loppu se isittely. Syntyvä lapsi on ihminen eikä mikään tavara, johon voi millä sattuu perusteella väittää olevan joku yhteys mihin sattuu miekkosiin. Harva isäksi itseään luuleva edes sitä on, vaan lapset joutuvat vuositolkulla esittämään ”rakastavansa” jotain avutonta sohvaperunaa, tai vielä parempaa, toisessa osoitteessa asuvaa muukalaista.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X