Rintakumi – onko siitä enemmän hyötyä vai haittaa? Asiantuntijan näkemys on selkeä

Rintakumi on imetyksen apuväline, joka voi oikein käytettynä helpottaa imettämistä. Sen käyttäminen ei ole aivan niin helppoa kuin voisi kuvitella. Näillä kätilön vinkeillä saat parhaan hyödyn rintakumista.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Monelle tuoreelle äidille saattaa tulla yllätyksenä, että imetyksen aloitus voi vaatia hiukan työtä. Rintakumi voi olla hyödyllinen apuväline, mutta joskus siitä saattaa olla imetyksen alussa myös haittaa.

– Vauvan suussa on valtava voima, siksi imetys voi etenkin alkuvaiheessa tuntua aika hurjalta puuhalta. Myös vauvan oikeanlaisen imuotteen löytyminen saattaa alussa tuottaa haasteita, kertoo kätilö Maiju Starck.

Lue myös: Nämä 10 vastausta voivat pelastaa pieleen lähteneen imetyksen

Starck kertoo, että monesti synnytyssairaalasta lähteville annetaan rintakumi mukaan ja kehotetaan kokeilemaan kotona, josko siitä olisi apua imetyksen aloittamisessa.

Kätilön mielestä rintakumia tuputetaan tuoreille äideille turhankin usein. Pahimmillaan se saattaa hidastaa maidon nousua ja jopa hankaloittaa imetystä: rintakumin kanssa rinta ei välttämättä saa sellaista stimulaatiota, mikä saisi maidon kunnolla nousuun.

– Maitomäärän asettuminen oikeisiin mittasuhteisiin voi olla haastavampaa, koska viesti rinnan suuntaan ei ole samanlainen kuin silloin, jos vauva imee ilman rintakumia, Starck selittää.

Rintakumi voi myös kaventaa vauvan imuotetta niin, että vauvan on hankalampi löytää oikeanlainen ote rinnasta.

– Jos rintakumia ruvetaan käyttämään heti imetyksen alussa, se voi johtaa siihen, ettei maito lähde kunnolla nousuun. Lisäksi jos vauva syö hieman laiskasti, hän ei välttämättä saa rintakumin kautta yhtä helposti maitoa, eikä silloin syö tarpeeksi, Starck muistuttaa.

Näin opit käyttämään rintakumia

Rintakumia käytettäessä on erityisen tärkeää opetella käyttämään sitä oikein. Välineen käyttöön liittyy niksejä, jotka on hyvä tietää, jotta rintakumista saisi parhaan hyödyn.

Ensinnäkin rintakumin koko pitää osata valita oikein. Välineitä on eri kokoisia: s-, m-, ja l-koossa ja oikea koko valitaan sen mukaan, mikä istuu parhaiten omaan rintaan.

– Kumi ei saa jäädä liian väljäksi nännin päällä, muttei saa olla liian tiukkakaan, jotta se ei hierrä rintaa. Lisäksi on syytä tarkistaa, että rintakumin koko on vauvankin suuhun sopiva.

Rintakumia käytettäessä on tärkeä huolehtia hygieniasta.

– Rintakumi pitää pestä välillä ja keittää ajoittain kuumassa vedessä, jotta se pysyisi puhtaana. Jos rintakumi on jatkuvassa käytössä, voi olla tarpeen hankkia kotiin useampia rintakumeja, jotta niitä voi pestä ja keittää välillä, Starck neuvoo.

Rintakumi pitää osata asettaa oikein nännin päälle, muuten sen käyttämisestä voi olla enemmänkin haittaa.

Väärin asetettuna rintakumi saattaa hiertää rintaa. Pahimmillaan se voi tehdä kipeän hiertymän nänniin, joka on kenties jo valmiiksi ärtynyt ja sillä tavoin hankaloittaa imettämistä.

Rintakumia kannattaa kostuttaa hieman ennen kuin sen asettaa rinnan päälle. Sitten kumia venytetään ulospäin leveyssuunnassa niin, että se kääntyy osittain nurinpäin. Sen jälkeen kumi asetetaan nännin päälle. Kun venytys vapautetaan, kuppi kääntyy oikein päin samalla, kun se kiinnittyy tiiviisti nännin päälle.

Oikein laitettuna rintakumi tarttuu imuotteella rintaan ja pysyy napakasti kiinni. Ohje saattaa kuulostaa monimutkaiselta.

Rintakumin asettaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, jos tietää, miten se tehdään. Pakkauksesta löytyy ohjeet kumin asettamiseen.

– Olisi tietysti hyvä, jos rintakumin käyttöön saisi kunnon opastuksen suoraan synnytyssairaalasta tai neuvolasta, Starck toteaa.

Voiko rintakumia käyttää läpi imetyksen?

Rintakumia voi halutessaan käyttää läpi imetyksen, jos se tuntuu itsestä toimivalta ratkaisulta.

Aivan kaikille rintakumi ei sovi. Se on yleensä valmistettu silikonista, joten materiaalille allergiset eivät välttämättä voi käyttää sitä.

– Jos rintakumin käyttäminen on äidistä luontevaa ja vauva kasvaa hyvin, ei ole mitään estettä käyttää kumia läpi imetyksen.

Jos imettäjällä on hyvin matalat, sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät, joista vauvan on vaikea saada kunnollista otetta, rintakumi voi silloin olla varsin toimiva ratkaisu.

– Kun se asetetaan rinnan päälle, vauvan on helpompi saada ote rinnasta silloin, kun nänni nousee rintakumin kanssa esille. Sen ansiosta vauvan voi olla myöhemminkin helpompi ottaa rinnasta kiinni ilman kumia, Starck tietää.

Lue myös: Ongelmia imetyksen kanssa? 6 yleisintä imetyspulmaa ja ratkaisut

Kätilön mielestä imetyksen alkuvaiheessa olisi tärkeä selvittää, mistä mahdolliset imetyshaasteet johtuvat sen sijaan, että turvaudutaan välittömästi rintakumiin.

– Alussa imetyskipu voi tuntua kovalta. Jos kipu on turhan kovaa, se on yleensä merkki siitä, että vauvan imuotteessa olisi korjattavaa. Silloin olisi tärkeämpää korjata imuotetta kuin laittaa rintakumi vauvan ja rinnan väliin lievittämään kipua.

– Jos vauvan imuote ei ole kunnossa, rintakumi voi hankaloittaa tilannetta entisestään. Se voi pahentaa imetyskipua vauvan imuotteen kaventuessa entistä kapeammaksi.

Imetysongelmien syy on tärkeä selvittää 

Rintakumi kannattaa ottaa avuksi silloin, jos imetyskipu on niin kovaa, ettei imetyksestä selviä ilman suojaa.

Starck painottaa, ettei imetyskipua tarvitse sietää, vaan rintakumin voi hyvin ottaa apuun imetyksen alkuvaiheessa.

– Imetyksen aloittaminen voi olla rankka koitos rinnoille, jotka eivät ole tottuneet sen kaltaiseen rasitukseen. Joskus hetkellinen suoja silloin, kun rinnan pää on rikki, auttaa pääsemään yli alun haasteista.

Rintakumi ei saisi kuitenkaan olla ainoa hoitokeino imetyskipuihin. Neuvolassa tulisi katsoa yhdessä ammattilaisen kanssa imuote ja imetysasento kuntoon, tarkistaa millaiset rinnat äidillä on ja miten vauva käyttäytyy rinnalla.

Lisäksi tulisi tarkistaa vauvan suu sen varalta, ettei siellä ole esimerkiksi kielijänteen kireyttä.

Starckin mukaan tyypillisimmät syyt imetysongelmille liittyvät juuri imuotteeseen ja imetysasentoon sekä imetysasioihin liittyvään tiedon puutteeseen.

– Ongelmien selvittämiseksi tarvitaan ammattilaisen kanssa tehty tilannearvio sen sijaan, että otetaan rintakumi käyttöön ilman selvittelyjä. Jos vauvalla sen sijaan on neurologisia haasteita, suun rakenteellinen poikkeavuus tai jos kyseessä on pienikokoinen vauva, jonka imu on tehotonta, rintakumista voi oikeasti olla hyötyä imetyksen käynnistämisessä, Starck opastaa.

Lue myös: Aivan kaikki imetyksestä – täältä löydät vastauksen yleisimpiin pulmiin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X