Sannan kekseliäs tissikakku juhlisti tärkeää etappia – äidin haave toteutui, kun kaksosten imetys jatkui kahden vuoden ajan

Sanna näki paljon vaivaa, että sai pikkukeskosten imetyksen onnistumaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Sannan kotialbumi

Imetyksen päättyminen on usein tunteikas tilanne – myös siinä tapauksessa, että imetystä on jatkunut jo useampi vuosi.

Kaksosten äiti Sanna Kranjc keksi leipoa itsensä ja kaksivuotiaiden lastensa kunniaksi täytekakun, jonka ulkokuoren hän muotoili rintoja vastaaviksi. Tissikakulla perhe juhlisti sitä, että vaikeasta alusta huolimatta kaksosimetys onnistui ja vauvat saivat rintamaitoa kahden vuoden verran, mikä oli ollut Sannan toive.

Alku oli pumppaamista

Sannan kaksoset syntyivät pieninä keskosina, raskausviikon 32 tuntumassa. Sanna alkoi pumpata rintamaitoa, jotta keskoset saisivat sitä, vaikka eivät vielä pystyneet imemään rintaa.

Ensimmäisen kerran pienokaiset pääsivät äitinsä rinnalle noin viikon ikäisinä ja pääasiassa vain haistelivat rintaa.

Pikkuhiljaa kaksosten motoriikka ja voimat alkoivat kuitenkin vahvistua. Kun vauvat olivat elinviikkojensa puolesta täysiaikaisia, he alkoivat nauttia maitoa pullon lisäksi myös suoraan rinnasta. Lisämaitoa tarvittiin kuitenkin suunnilleen puolen vuoden ikään asti.

Vaikka imetyksen alkutaival oli hankala ja työläs, Sannalla oli kova halu saada se onnistumaan.

– Esikoisenkin kanssa imetystuokiot olivat olleet ravinnon tarjoamisen lisäksi tärkeitä yhteisiä hetkiä, jolloin saattoi olla lähekkäin. Luin myös paljon keskosten synnyttyä siitä, miten hyödyllistä imetys on keskosvauvoille.

Sairaalassa Sanna totesi, että haluaisi imettää kaksosiaan vuoden tai kahden ikäisiksi, sillä erityisesti keskosvauvoille suositellaan kahden vuoden imetystä kehityksen tueksi. Hoitajat kuitenkin toppuuttelivat, ettei Sannan kannattaisi asettaa itselleen liian kovia tavoitteita.

Anoppi riensi avuksi, jotta imetys saatiin käyntiin

Kun kaksoset pääsivät kotiin, saapui slovenialainen anoppi perheen avuksi neljäksi viikoksi. Sitä Sanna muistelee erittäin kiitollisena, kuten myös neuvolan tarjoamaa imetystukihenkilöä.

– Molemmista oli korvaamaton apu siinä, että imetys saatiin kunnolla vauhtiin.

Kun imetys alkoi sujua, se tarjosi hengähdyshetkiä niin Sannalle kuin kaksosille. Kun lapset rauhoittuivat yhtä aikaa rinnoille, Sanna sai levätä.

Kahden vuoden iän lähestyessään kaksoset hakeutuivat rinnalle enää kerran päivässä.

– Kerroin heille silloin, että maito on pian jäämässä eläkkeelle.

Sanna näki Instagramissa happy one year breastfeeding -kakkuja, joita oli valmistettu ulkomailla, erityisesti Yhdysvalloissa. Siitä Sanna sai idean imetyksen päättymisen juhlistamiseen.

– Kakku oli hyvä tapa tarjota lapsille merkkipaalu imetyksen lopettamiseen, mutta halusin myös juhlia itseäni ja sitä, että jaksoin niin sitkeästi imettää heitä.

Sanna otti sokerimassakuorrutuksiin mallia miesten polttarikakuista.

Kun kakku oli valmis, kerääntyivät Sanna, hänen miehen, esikoinen ja kaksoset juhlistamaan tärkeää hetkeä, joka ikuistettiin myös valokuviin.

Sanna jakoi Facebookin Imetyksen tuki -ryhmään kuvan juhlinnasta. Otos keräsi ihastuneita kommentteja. Moni kaksosten äiti kiitteli Sannaa siitä, miten paljon toivoa julkaisu antaa omaan imetystaipaleeseen.

Lue myös: Onneksi vauvoja ei ruokita enää näin – imetyssuositukset ovat muuttuneet ratkaisevasti vuosikymmenten varrella

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X