Imetys ja vauvan ruoka 17.02.2021 Päivitetty 29.02.2024

Tätä on tiheän imun kausi – ”Vessassakin vauva sylissä, ruoka yhdellä kädellä ja pysähdyn autolla joka kerta imettämään”

Tiheän imun kausi voi kiristää tuoreen äidin hermoja: se tarkoittaa usein väsymystä, kipua ja jatkuvia imetysmaratoneja. Mutta mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme tiheän imun kaudesta?

Teksti
Maija Kajanto
Kuvat
iStock

Bloggaaja Emilia Huttusen kokemus tiheän imun kaudesta ei ole ainoa laatuaan. Kun tuntuu siltä, että vauva käytännössä elää rinnalla, ollaan tiheän imun kauden ytimessä:

Vuorokaudesta loppuvat tunnit kesken. Vauva on melkein 24/7 rinnalla ja jos ei rinnalla niin ainakin sylissä. Esimerkiksi tänään olen käynyt vessassakin vauva sylissä, tehnyt ruoan yhdellä kädellä ja pysähtynyt automatkoilla joka kerta imettämään.

– Tiheän imun kausi tarkoittaa yhden tai muutaman päivän jaksoa, jolloin vauva haluaa imeä hyvin tiheästi. Usein vauva on myös tavallista kärttyisämpi ja unet voivat jäädä vähälle, Imetyksen tuki ry:n koordinaattori, kätilö Niina Mäkinen kertoo.

Ensimmäisten viikkojen aikana tiheän imun kausi on vauvan keino tehostaa maitomäärän kasvua. Myöhemmin hän varmistelee maitomäärän pysymistä sopivalla tasolla.

– Rinnalla käynnin tihentämistä ja levottomuutta voi tiheän imun kausien lisäksi aiheuttaa myös hampaiden tulo, vauvan sairastuminen tai uuden motorisen taidon oppiminen, Mäkinen muistuttaa.

Tiheä imu nostaa maitomääriä

Tiheän imun kausia on muutaman viikon välein ensimmäisen puolen vuoden aikana.

– Ensimmäinen tiheän imun kausi alkaa usein jo ennen kuin vauvalla on ikää edes kokonaista vuorokautta. Elämänsä ensimmäiset tunnit lepäillyt vastasyntynyt tuntuu ikään kuin havahtuvan ja tarttuvan tomerasti toimeen maitotilauksen tekemiseksi.

Vauvan tyytymättömyys ja rinnalla asuminen voi tuntua rankalta ja epäilys maidon riittämisestäkin saattaa herätä. Vauva kuitenkin tietää, mitä tekee ja uuttera työ palkitaan maitomäärän nopeana lisääntymisenä.

Myös isommilla vauvoilla ja taaperoilla on tiheän imun kausia, mutta hieman harvemmassa tahdissa. Tiheän imun kaudesta puhutaan usein nimenomaan rintaruokittujen vauvojen kohdalla, mutta myös pulloruokituilla vauvoilla on tiheän imun kausia.

Lue myös: Imetyskori helpottaa imetysmaratoneja sohvan pohjalla: kokeile!

Onko sillä kasvupyrähdys menossa?

Meidän pääsiäinen meni todella nopeasti ja minusta tuntuu, että en saanut mitään aikaiseksi. Miksi? Koska Kirpulla oli nälkä koko ajan, jatkuvasti, toistuvasti, hela tiden, all day long. Ihan siihen pisteeseen asti että olen ai-van kyp-sä! Tuntuu että ollaan eletty pullo Kirpun suussa viimeiset neljä päivää. (Desire Nyman, blogi)

Kun vauva syö ja syö, moni ajattelee, että tulossa on voimakas kasvuspurtti. Tiheän imun kaudet kuuluvat kuitenkin vauvan normaaliin, jotakuinkin tasaiseen kasvuun.

– Vaikka tiheän imun kausia nimitetään englannin kielessä ”growth spurteiksi”, ne eivät näy piikkeinä vauvan kasvussa, ainakaan kuukausitasolla seurattuna, Niina Mäkinen kertoo.

Tiheän imun kaudet ja niihin liittyvä vauvan itkuisuus ja huonot unet voivat tuntua raastavilta. Usein kuitenkin helpottaa jo tieto siitä, mistä on kysymys ja siitä, että kyseessä on ohi menevä vaihe.

– Tiheän imun kausina omaa jaksamista voi parantaa se, että sallii itselleen päiväunia silloin, kun pieni ärrimurrikin nukkuu. Imetysmaratoneista voi tehdä itselleen mukavia varaamalla käden ulottuville juotavaa ja naposteltavaa sekä mieluista viihdettä, Mäkinen vinkkaa.

Tiheä imu Xenia’s Day -blogissa: ”Pinna on ehdottomasti kireämmällä”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X