Imetys ja vauvan ruoka 12.02.2023 Päivitetty 02.01.2024

Tiesitkö, että vauvan tuttipullojen sterilointi on tietyn pisteen jälkeen turhaa?

Suositukset ovat muuttuneet, eikä tuttipullon sterilointi vauvaa varten kaikissa tilanteissa ole välttämätöntä. Koska pullo täytyy steriloida ja milloin ei?

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Tuttipullot ovat osa monien vauvaperheiden arkea oli vauva sitten imetetty tai pulloruokittu. Tuttipullojen sterilointi tulee pian tutuksi, jos perheen pienokaista ruokitaan tuttipullolla edes joskus.

Mahdollisen steriloinnin lisäksi on tärkeää huomata, että tuttipullot on syytä tarkistaa päivittäin: jos tuttiosassa on reikiä, naarmuja tai irtoavia osia, on aika vaihtaa se uuteen.

Uusi tuttipullo pitää aina steriloida

On hyvä tietää, ettei uusi tuttipullo koskaan ole steriili, vaikka se tulisikin suoraan paketista. Uusien tuttipullojen sterilointi on siis tarpeen aina ennen käyttöönottoa.

Käyttämättömät tuttipullot tulisi aina ennen käyttöönottoa pestä huolellisesti pesuaineella. Pesun jälkeen pullo steriloidaan keittämällä sitä kiehuvassa vedessä noin viiden minuutin ajan.

Käytettyjen tuttipullojen sterilointi tapahtuu aina ruokailujen välissä

Kun tuttipullo on päässyt käyttöön, se tulee steriloida säännöllisesti.

Pese tuttipullo käytön jälkeen aina ennen sterilointia. Käytetyn tuttipullon osat on hyvä huuhdella ensin kylmällä hanavedellä, jotta maidon proteiinit irtoavat niistä.

Huuhtelun jälkeen tuttipullo pestään normaalisti astianpesuaineella ja huuhdellaan huolellisesti runsaalla hanavedellä.

Tuttipullon voi pestä myös astianpesukoneessa, mutta konepesun jälkeen ne kannattaa huuhtoa sen varalta, että pulloon on jäänyt pesuainejäämiä.

Silikoninen tuttiosa kannattaa pestä mieluiten käsin kuumalla vedellä. Muista kääntää pullotutti ympäri sitä pestessäsi, niin saat sen varmasti pestyä huolella.

Varsinainen tuttipullojen sterilointi tehdään kiehuvalla vedellä. Pesun jälkeen kaikki tuttipullon osat laitetaan kiehuvaan veteen, jossa niitä keitetään 5-10 minuutin ajan.

Voit käyttää myös tuttipullojen sterilointilaitetta sen ohjeen mukaan.

Milloin tuttipullojen sterilointi voidaan lopettaa?

Jos täysiaikaisena syntyneelle, terveelle vauvalle annetaan ainoastaan äidin omaa rintamaitoa, ei tuttipulloja nykyohjeen mukaan enää tarvitse erikseen keittää eli steriloida, kertoo Imetyksen tuki. Tällaisessa tapauksessa käyttöönottosteriloinnin jälkeen riittää siis pullojen huolellinen pesu.

Esimerkiksi keskoselle tuttipullot on kuitenkin hyvä steriloida edelleen, eikä pullojen steriloinnista ole haittaa muillekaan.

Jos vauva saa tuttipullosta äidinmaidonkorviketta, syötä häntä vain steriloidusta tuttipullosta ennen kuin vauva on aloittanut kiinteät ruoat,

Kiinteiden ruokien aloittamisen jälkeen tuttipullojen sterilointi voidaan lopettaa: tässä vaiheessa pullon huolellinen pesu riittää eikä niitä välttämättä tarvitse enää keittämällä steriloida.

Lue myös: Lastenlääkäri: ”Täysimetykseen ei pidä pyrkiä hinnalla millä hyvänsä”

Lähteet: Kaarina Sirviö 2019, Tuttimateriaalit ja tutin hoito, Terveyskirjasto. Imetyksen tuki 2022, Pumppaaminen ja lypsäminen

Lue myös

Kommentit (2)

Neuvolassa ja synnärillä (2023) kyllä neuvottiin, että myös 100% korvikevauvan pulloja ei tarvitse enää steriloida, kun vauva on syntynyt terveenä ja täysiaikaisena. Sitä odotellessa, että tuo neuvoloille ja synnäreille jaettu tieto päivittyisi laajemmin..

Mun anoppi (hän oli kätilö/erikoissairaanhoitaja) ohjeisti jo 1991,että pullojen keittäminen oli turhaa hommaa, kun astianpesukone pesi 75 asteessa.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X