Vauva 13.07.2020 Päivitetty 18.08.2023

Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!

Harvinaiset luontonimet saavat inspiraationsa muinaisista taruista, kukista ja puulajeista sekä sääilmiöistä. Mikä harvinainen luontonimi kuulostaa kauneimmalta sinun korvaasi?

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Luonnon kasveista ja eläimistä, vuoden kierrosta sekä muinaisista luontomyyteistä innoituksensa saaneet nimet ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon. Luontonimiä annetaan sekä tytöille että pojille.

Eikä ihme: harvinaiset luontonimet luovat kauniita mielikuvia sekä miellyttävät erityisesti myös ympäristötietoisia vanhempia. Lisäksi ne ovat usein suomalaisen suuhun sopivia ja helposti soljuvia.

Kokosimme yhteen joukon kauniita luontonimiä, joita ei tule joka päivä vastaan.

10 x tyttöjen harvinaiset luontonimet

Selja

Kaunis nimi juontaa juurensa seljojen kasvisuvusta. Nimi tuokin mieleen valkoiset, herkät seljankukat. Nimi on myös Cecilian suomalainen muunnelma. Selja-nimi on tällä hetkellä käytössä ensimmäisenä etunimenä 546 suomalaisella tytöllä tai naisella.

Elona

Elona-nimi on kuin modernimpi versio perinteisestä suomalaisesta Elovena-tytöstä. Elo-nimen muunnelma kuvaa elämää ja kypsää viljaa. Elona on 18 suomalaisen naisen tai tytön etunimi.

Nuppu

Onko suloisempaa nimeä kuultukaan? Tämä lapsi on kuin kukan alku, juuri puhkeamassa loistoonsa. Nuppu-nimi on käytössä 418 suomalaisella.

Lumina

Lumi on monelle tuttu suomalaisen naisen nimi. Se sopii mainiosti pohjoiseen ilmastoon ja tuo mieleen puhtaan valkoiset kinokset tai herkät, uniikit lumihiutaleet. Lumina on nimestä hieman erikoisempi muunnelma. Sen juuret juontavat latinaan, jossa se tarkoittaa valoa. Lumina-nimisiä naispuolisia suomalaisia on 144.

Helle

Sopisiko kesän aurinkolapselle nimeksi Helle? Nimi on käytössä Pohjoismaissa, ja sillä on juuria myös kreikkalaisessa mytologiassa. Nimi soljuu suussa kauniisti Hillan tapaan. Helle on 152 naisen tai tytön etunimi Suomessa.

Paju

Paju on muinaissuomalainen luontonimi. Se yhdistetään etenkin pajupuuhun, joka on tunnettu sitkeydestään ja taipuisuudestaan. Paju-nimisiä naispuolisia suomalaisia on 112 ja miespuolisia 23.

Tyyni

Tyyne tai Tyyni tuovat mieleen levollisena lepäävän meren tai järven pinnan. Tyyni oli suosittu naisten nimi etenkin 1900-luvun alussa. Tällä hetkellä se on etunimenä 96 suomalaisella.

Kaisli

Kaisli on muunnos Kaislasta, joka on hieman tunnetumpia suomalaisia luontonimiä. Myös tämä nimi tuo mieleen kaislojen kahinan tuulessa. Kaisli on etunimenä käytössä 44 suomalaisella tytöllä tai naisella.

Ruska

Syksyn väriloistoa kuvaava nimi Ruska sopii erityisen hyvin syyslapsille. Ruska on tällä hetkellä etunimenä 108 naisella ja 10 miehellä.

Tuomi

Valkokukkaisten tuomien tuoksu on alkukesällä huumaava. Tuomi-nimessä on samaa soinnikkuutta kuin toisessa luontonimessä, Taimissa. Tuomi on etunimenä harvinainen: se on käytössä vain 41 suomalaisella.

Harvinaiset luontonimet voivat olla myös marjoja: Puolukka tai Vadelma sopivat tytöille.

Suomalainen luonto on loputon nimien aarreaitta. Tyttölapsille sopivat myös marjojen nimet: miltä kuulostaisi Puolukka tai Vadelma?

Lue lisää: Jemias, Meemi, Sarla, Tempo? Näitä nimiä on alle 20 suomalaisella – katso lista

10 x poikien harvinaiset luontonimet

Kuisma

Kuisma-nimen voi katsoa juontavan juurensa niin luontoon, eli kuismakasveihin, kuin kreikkalaiseen Kosmas-pyhimykseenkin. Kuisma-nimisiä suomalaisia on tällä hetkellä 267.

Elo

Lyhyet, soljuvat e- ja l-kirjainta sisältävät nimet, kuten Leo ja Eeli ovat tällä hetkellä suosiossa. Kaunis, samantyylinen luontonimi on Elo, joka kuvaa elämää ja viljan kypsymistä. Elo on tällä hetkellä 147 suomalaisen etunimi.

Pouta

Tämä lempeä nimi tuo mieleen kauniin poutapäivän. Pouta on etunimenä hyvin harvinainen: se on tällä hetkellä käytössä vain 5 suomalaisella pojalla tai miehellä ja 8 tytöllä tai naisella.

Kauri

Kaurista saattaa tulla Kuutin sekä Otson tapaan ensi alkuun eläinmielleyhtymä. Tarkemmin kauri on kuitenkin valtavarunkoinen puulaji. Etunimenä Kauri juontaa juurensa arkkienkeli Gabrieliin. Kauri on Suomessa 169 pojan tai miehen etunimenä.

Otava

Otava on kaikkien tuntema taivaan tähtikuvio ja lisäksi kaunis pojan nimi. Otava on tällä hetkellä etunimenä 125 suomalaispojalla tai -miehellä.

Kaamos

Sopisiko Kaamos nimeksi lapselle, joka on syntynyt valopilkuksi vuoden pimeimpään ajankohtaan? Kaamos-nimi muistuttaa paljon myös heprealaista alkuperää olevaa nimeä Amos tai Aamos. Kaamos-nimi on käytössä 7 suomalaisella.

Jouka

Jouko-nimen muunnos Jouka tuo mieleen Kalevalan Joukahaisen. Nimen alkuperä on mahdollisesti peräisin luonnosta: sana jouku liittyy saamen kielessä lumeen ja jäähän. Jouka-nimi on käytössä 103 suomalaisella.

Viima

Viima-nimeä on viime vuosina annettu melko tasaisesti niin tyttö- kuin poikalapsille. Nimessä on samanlaista voimaa kuin nimissä Myrsky, Tuisku tai Pyry. Viima-nimisiä miespuolisia suomalaisia on 37 ja naispuolisia 28.

Saarni

Saarni-nimi juontaa juurensa samannimisestä vehreästä puusta. Nimi on yksi harvinaisimpia luontonimiä. Saarni on etunimenä 26 suomalaisella pojalla tai miehellä ja 5 tytöllä tai naisella.

Osma

Osma on nimimuunnos muinaissuomalaisesta miehen nimestä Osmo. Osma on tarkoittanut kansanperinteessä ahmaa. Osma on 31 suomalaisen pojan tai miehen etunimi.

Katso myös Kaksplussan nimikone, joka ehdottaa mieltymystesi perusteella sopivia nimiä lapsellesi! Nimikoneesta voit etsiä sekä yleisiä että harvinaisia nimiä.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Lue myös: Huomasitko, mikä yhdistää Suomen rakastetuimpia etunimiä? 5 tämän hetken nimitrendiä

Täsmennetty 9.12.2020 Kauri-nimen merkityksiä.

Lue myös

Kommentit (1)

Nippa nappa 50v sitten oli esikoistyttäreni nimi varsin erikoinen: Tuomi Tuulia. Siskon nimeksi valikoitui helposti: Kukka Maaria

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X