Vauva 30.05.2021 Päivitetty 29.05.2023

Koronavauvan bucket list – 24 pientä ja suurta ihanaa juttua, jotka odottavat kokemista

Korona-aikana syntyneillä vauvoilla ja heidän vanhemmillaan on paljon ihania pieniä asioita, joita odottaa – tämä bucket list on kaikille niille pienokaisille, joille maailma avautuu pian aivan ihka ensimmäistä kertaa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Korona-ajan vauvojen ensimmäinen elinvuosi on hyvin erilainen kuin tavallisina aikoina syntyneiden pienokaisten.

Toisaalta näillä vauvoilla on myös paljon kaikkea ihanaa edessä: ensimmäinen kerta uimahallissa, kesäisen markkinatorin ja leikkipaikan ihmisvilinän seuraaminen sekä sukujuhlat tuntuvat vieläkin erityslaatuisemmilta, kun niitä on odotettu ja toivottu jo kauan.

Tässä siis 24 kutkuttavaa pientä ja hieman suurempaa asiaa, joita odottaa koronavauvan kanssa!

1. Uimahallissa käynti

Jos vauvauinnin aloitus ehti jo lipua ohi, ei hätää – joissakin uimahalleissa myös yli 1-vuotiaille järjestetään vauvauintia tai vesipeuhuja, joissa leikitään vedessä ja harjoitellaan uimisen alkeita.

2. Konsertti sisällä tai ulkona

Jo pienikin lapsi nauttii musiikista ja voi antautua rytmin vietäväksi. Mikä onkaan suloisempaa kuin pieni lapsi kuulosuojaimissaan kesäisessä ulkoilmakonsertissa?

Varsinaisissa lastenkonserteissa meno on mukavan letkeää eikä bassokaan jytise turhan voimakkaasti.

3. Äiti- tai isäporukan kahvilahetket

Oli kyse sitten kerhosta, tuttujen äiti- tai isäkavereiden tapaamisesta tai somessa tutustuneiden vanhempien ryhmästä, on fyysinen kokoontuminen porukalla vauvojen ja vaunujen kanssa aivan omanlaisensa kokemus. Antakaa tilaa, täältä tullaan!

4. Mummin, vaarin tai luottosukulaisen halit

Ennemmin tai myöhemmin koittaa se hetki, kun läheisyydenosoituksia ei tarvitse enää varoa – ja silloin nuuskutellaan, hierotaan neniä yhteen ja pusutellaan oikein kunnolla!

5. Retki bussilla tai junalla

Korona-aikana matkustelu on jäänyt minimiin. Ensimmäinen kerta julkisilla voi siis luonnollisesti jännittää. Rohkeasti vain tuulta kohti! Vauvan nukkuessa maisemien katselu ikkunasta tuntuu vielä tavallista rentouttavammalta.

Koronavauva odottaa uimahalliin pääsyä.

Korona-ajan vauvan kanssa voi pian kokeilla vauvauintia.

6. Ensimmäiset sukujuhlat

Suvun tai ystävien järjestämissä juhlissa vauvat saavat erityishuomion, onhan suvun tai ystäväporukan tuorein jäsen ensi kertaa paikalla. Voi sitä ihastelun ja pienokaiselle lässyttelyn määrää!

7. Juhla-asun valitseminen ja pukeminen

Jos ei ole juhlia, ei ole myöskään tilaisuutta pukea vauvaa söpöön, pikkuruiseen juhlamekkoon tai juhlarusettiin.

Yksi ehdottoman mukava puoli juhlissa on siis se, että myös vauva saa olla hienona (ja että vanhempi saa ihastella pieniä juhlavaatteita, jotka ovat jo seuraavissa juhlissa todennäköisesti auttamattoman pieniä).

Lue myös: Juhliin lasten kanssa vai ilman?

8. Ravintolassa syöminen

Pienen vauvan kanssa ravintolassa käyminen voi arveluttaa tuoreita vanhempia – onhan tässä jo totuttu kotiinkuljetukseen.

Kun ravintolat ja kesällä myös terassit ovat auki, miksei rohkeasti kokelisi syömistä ulkona vauvan kanssa? Se voikin olla kaikkine uusine kuvioineen ihanaa vaihtelua totuttuun.

9. Sisäleikkipaikalle pysähtyminen

Kun ostoskeskusten, kirjastojen ja ravintoloiden ohessa sijaitsevat leikkipaikat aukeavat, niihin todellakin pysähdytään. Leikkimään, hengähtämään, syömään eväitä, odottamaan – se pieni nurkkaus voi olla niin kätevä.

10. Muskari

Vauvojen musiikkileikkikouluissa oppii hauskoja, uusia tapoja musisoida ja laulella lapsen kanssa. Muskareita järjestetään aina kouluikään saakka, joten mikään kiire asian kanssa ei onneksi ole.

Myös kertamuskarin avulla voi kokeilla, onko harrastus oma juttu vai ei.

Lue myös: Muskari on vauvavuoden suosikkiharrastus – mikä siinä oikein kiehtoo?

11. Spontaanit kohtaamiset ulkona

Ovatko ihmiset pitäneet vaunulenkeillä etäisyyttä? Tämäkin asia voi olla hieman toisin normaaliaikoina.

Aina vieraiden ihmisten lähestymistä ei kaivata, mutta toisinaan vanhemman mieltä hivelee se, kun ystävällinen ihminen pysähtyy oikein ihastelemaan omaa pientä rakasta. Jep, se on minun lapseni!

12. Torin tai markkinoiden ihmisvilinä

Kaipaatko ihmisvilinää? Massoihin tottumaton vauva saattaa aluksi jännittää suuria ihmisjoukkoja, mutta niihin voi totutella vierailemalla toreilla päivän vilkkaimman ajankohdan ulkopuolella tai aluksi vilinää hieman sivummasta seuraamalla.

Samalla reissulla nautitaan tietysti jätskit.

13. Vauvajumppa ja muu ryhmäliikunta

Vauvan kanssa voi harrastaa vaikka mitä liikunnallista. Miltä kuulostaisi tanssitunti vauvan kanssa tai vaikkapa äiti-vauva -jooga? Monia lajeja voi käydä kokeilemassa kertatunneilla. Ja mikä parasta: paikalla on myös muita vanhempia vauvoineen heilumassa hikisinä ja onnellisina.

Korona-ajan vauvan kanssa on paljon koettavaa.

Reissut lähelle ja kauas tuntuvat erityisen hauskoilta pitkän kotoilun jälkeen.

14. Neuvolatädin kannustava hymy

Korona-ajan vauvat ovat erityisen hyviä tunnistamaan eri ilmeitä myös maskin takaa, sillä kodin ulkopuolella monista ihmisistä on näkyvillä vain silmät ja otsa. Toisaalta maskit voivat hiukan pelottaa ja ujostuttaa.

Neuvolan henkilökunnan kannustavat, innostavat ilmeet ja eleet tulevat aivan uudella tavalla näkyviin, kun maskin voi riisua pois – ja vauvakin voi tykätä neuvolavierailuista enemmän kuin aiemmin.

Lue myös: Pukluja, pissaa ja solvauksia neuvolantädin niskaan – lasten hauskimmat sekoilut neuvolassa

15. Tuntemattomien hassut ilmeet

Mukavaa ilmeilyä tapaa aika ajoin myös julkisilla kulkiessa: paikallisbussissa, junassa, ratikassa tai metrossa – kunhan maskit eivät ole sitä estämässä.

Kanssamatkustajan aloittama viihdyttäminen voi olla itkuisen tai kiukkuisen vauvan (ja väsyneen vanhemman) pelastus: kiitos te leikkimieliset ihmiset, jotka uskallatte ottaa kontaktia!

16. Ensimmäinen reissu ulkomaille

Vauvan ensimmäinen ulkomaanreissu on ikimuistoinen koko perheelle, tapahtuipa se lapsen ollessa muutaman kuukauden tai muutaman vuoden ikäinen.

Lue myös: Kannattaako äänekkään ja säntäilevän pikkulapsen kanssa lähteä reissuun?

17. Hetki kulttuurielämyksen parissa

Miltä kuulostaisi käynti teatterissa (tai lastenteatterissa) tai vaikkapa museossa vauvan kanssa? Vauvoille ja lapsille järjestetään monissa paikoissa omaa taideohjelmaa kuten taidetuokioita, joiden parissa jo melko pienikin lapsi voi viihtyä hetken ihmetellen.

18. Tivolin tai karnevaalien humun seuraaminen

Vaikka vauvalla tai hyvin pienellä lapsella ei tivolin laitteisiin asiaa olekaan, hieman isompi vauva voi viihtyä värejä ja laitteiden liikettä seuraten joukossa muiden mukana.

19. Leikkihetket muiden vauvojen kanssa

Korona-aikana tapaamisia muiden vauvojen ja heidän vanhempiensa kanssa on voinut olla vaikea järjestää, kun pienetkin nuhat ovat peruneet tapaamiset.

Ensimmäiset yhteiset leikkihetket voivat olla hyvin kutkuttavia: miten vauvat kommunikoivat keskenään, opettelevat yhdessäoloa ja leikin alkeita? Jo toisen ihmettely aivan lähietäisyydeltä on lumoavaa.

Koronavauva kainaloon ja menoksi!

Ravintolaan, perhekahvilaan, kerhoon… mitäs tänään keksittäisiin?

20. Kirjasto ja sen järjestämän ohjelman hyödyntäminen

Kirjastot ovat käteviä paikkoja viettää aikaa silloin, kun vauva nukkuu. Lisäksi monissa kirjastoissa järjestetään myös vauvoille ohjelmaa, kuten loruhetkiä ja satuhierontaa.

21. Vauvakino

Vauvan kanssa voi mennä myös elokuvateatteriin. Vauvakino-esityksissä volyymi on hiljemmalla, valaistus on himmeää ja salissa saa liikkua sekä puhua. Myös vauvan syöttäminen kesken esityksen onnistuu.

22. Huolettomat maissinaksut liikkeellä

Koittaa myös aika, jolloin käsiä ei tarvitse jatkuvasti desinfioida ja yrittää pitää huolta siitä, ettei vain koske mihinkään ylimääräiseen. Mikä ihana tunne onkaan syödä ja antaa vauvan syödä jotakin hieman huolettomammin.

Spontaanit piknikhetket odottavat – käsi vain rohkeasti naksupussiin. Miten kätevää!

23. Kyläilyt kotona ja toisten kotona

Korona-ajan vauvojen kotona kyläilyt ovat jääneet vähemmälle. Kyläily puolin ja toisin on siis vauvalle tavallista jännittävämpää. Kenen luokse suunnattaisiin ensimmäiseksi: parhaan ystävän, työkaverin vai sukulaisen?

24. Molempien vanhempien kanssa minne vain

Koronavauvan vanhemmat ovat voineet kärsiä rajoituksista synnytyssairaalassa, neuvolassa, lääkärissä ja monissa muissa paikoissa. Kahden vanhemman perheessä riemu on ylimmilllään, kun ei enää rajoiteta sitä, kuinka monta ihmistä vauvan mukana saa olla. Koko perhe mukaan ja menoksi!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X