Vauva 26.08.2023

Luontonimet, jotka eivät äkkiseltään vaikuta luontonimiltä – Yli 30 kaunista esimerkkiä

Luonto on pohjaton inspiraation lähde. Se näkyy nimistössä asti.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Suomalaiset vauvaperheet tykkäävät luontoon viittaavista nimistä. Juuri nyt muun muassa Hilla, Lilja, Pihla ja Otso lukeutuvat suosituimpiin lasten nimiin. Maailmalta meille kantautuneet suosikkinimet Olivia ja Oliver puolestaan viittaavat oliivipuuhun.

On sitä osattu ennenkin: tämän hetken yleisin naisten ensimmäinen etunimi ja 1940–1950-lukujen hittinimi Tuula tuo väistämättä mieleen tuulen. Valtavirran ulkopuolelta nimitilastoissa komeilee myös sellaisia luontonimiä kuin Selja tai Kuisma.

Nimistöömme lukeutuu lisäksi nimiä, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta mutta joiden ulkoasusta sitä ei välttämättä arvaisi. Kaksplus listasi yli 20 nimeä, joiden luontoyhteys on hieman piilossa. Tiesitkö kaikkien merkitystä entuudestaan?

Tyttöjen nimiä

Aurora. Alun perin kreikkalainen nimi, joka tarkoittaa aamuruskoa. Nimi linkittyy kauniisti myös revontuliin, joiden tieteellinen nimitys pohjoisella pallonpuoliskolla on aurora borealis.

Hulda. Heprealainen nimi, joka tarkoittaa kärppää.

Jemina. Heprealainen nimi Jemima esiintyy Suomessa useimmiten muodossa Jemina. Yhtä kaikki nimi tarkoittaa tunturikyyhkyä.

Larissa. Nimi on kreikkalaista alkuperää ja tarkoittaa lokkia.

Linnea. Ruotsiksi nimi tarkoittaa vanamoa, jonka tieteellinen nimitys onkin Linnaea borealis.

Onerva. Juontuu sanasta odelma, jolla viitataan pääsadon jälkeen kasvaneeseen heinään. Nimi voi tuoda mieleen luonnon siksikin, että se muistuttaa Kanerva-nimeä.

Varsinkin tyttöjen nimissä suositaan kukkaviittauksia.

Silvia. Latinaksi nimi Silva, jonka variantti Silvia on, tarkoittaa metsää.

Soila, Soile, Soili. Nämä toisiaan läheisesti muistuttavat nimet voivat liittyä luontoon parillakin tavalla. Ne saattavat pohjautua sanaan soilu, joka merkitsee revontulten loimua. Toisaalta sanat soilua tai soilehtia liitetään myös aaltojen liikkeeseen.

Susanna. Nimi tarkoittaa hepreaksi liljaa. Sanna ja Sanni ovat nimen lyhyempiä esiintymismuotoja.

Sylvia. Kerttulintujen tieteellinen nimi. Suomessa käytetään myös nimeä Sylvi.

Tove. Vanha skandinaavinen nimi, jonka alkuperästä on esitetty useita tulkintoja. Yksi selitys kuuluu, että Tove olisi johdettu kyyhkyä tarkoittavasta sanasta due.

Ursula. Tarkoittaa pientä karhua. Pohjoismainen variantti on Yrsa.

Vanessa. Vanessa on alun perin erään irlantilaiskirjailijan keksimä nimi. Samalla Vanessa atalanta on amiraaliperhosen tieteellinen nimitys.

Poikien nimiä

Aarne. Aarne on suomalaismukaelma nimestä Arne, joka puolestaan on lyhentymä muinaisskandinaavisista arn-alkuisista nimistä. Arn-liite tarkoittaa nimissä kotkaa.

Aarni. Aarni-nimenkin alkuperä saattaa kummuta kotkaa tarkoittavasta sanasta. Toisaalta sitä voi pitää kotoperäisenä nimenä, koska suomalaisessa kansanuskossa aarni tarkoittaa  henkiolentoa. Vanhastaan sekä Aarne että Aarni ovat muinaissaksalaisen Arnoldin puhuttelunimiä.

Arto. Nimi saattaa olla suomalainen versio kelttiläisestä nimestä Arthur, jonka arvellaan pohjaavan karhua tarkoittavaan sanaan.

Arttu. Samoin Arttu ja Artturi voivat olla muunnelmia Arthurista, katso merkitys edeltä.

Joona. Alkujaan heprealainen nimi, joka tarkoittaa kyyhkyä. Joonas on nimen variantti.

Poikien nimissä korostuvat mahtipontiset tai erityisen kauniit eläimet.

Jouko. Nimen alkuperä ei ole täysin varma, mutta mahdollisista selityksistä kaksi linkittyvät luontoon. Taustalla voi vaikuttaa saamelaisperäinen sana jouku, joka viittaa lumeen tai jäähän. Toisen tulkinnan mukaan Jouko perustuisi joukkaiseen, joka tarkoittaa valkeaa joutsenta.

Pekka. Jo keskiajalla käytössä ollut nimi on johdettu Pietarista. Pietarin taustalla vaikuttaa puolestaan latinan Petrus, kreikaksi Petros, jonka merkitys on ’kallio’ tai ’kivi’.

Petteri. Myös Petteri ja Petri ovat edellä mainitun Petruksen jälkeläisiä, joten ne kantavat samaa merkitystä.

Silvo. Kaipa myös Silvon voi laskea luontonimiin, koska sen kantamuoto Sylvester tarkoittaa latinassa ’metsässä asuvaa’ tai ’metsäläistä’.

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto, Kotus, Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu sekä Marianne Kiskolan teos Tunnetko nimesi? Kiehtova matka nimien maailmaan (2022, Kirjapaja).

Lue myös: Vanhoja skandinaavisia nimiä, jotka sopivat myös suomalaisen suuhun – 20 kaunista poimintaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X