Vauva 24.12.2023

Näin Suomen synnytyssairaalat muistavat joulun vastasyntyneitä – vain yhdessä paikassa jouluvauvoja ei muisteta erikseen

Jouluvauvojen muistamisessa on alueellisia eroja.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Sari Kartimo/ Lapin keskussairaala

Tilastojen valossa jouluvauva on harvinaisuus. Tilastokeskuksen mukaan jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä ovat karkauspäivän jälkeen harvinaisimmat syntymäpäivät Suomessa.

Monet synnytyssairaalat huomioivat jollain pienellä eleellä joulun alla syntyviä vauvoja ja heidän vanhempiaan. Kaksplus kysyi Suomen viideltä yliopistolliselta sairaalalta sekä Lapin keskussairaalalta, millaisia muistamisia yksiköillä on tapana antaa jouluna syntyville.

Lue myös: Mikä on yleisin syntymäkuukausi Suomessa? Uusi huippu on kiilannut kaikkien aikojen vilkkaimman kuukauden edelle

Oulussa ei erityismuistamista, Tampere yhteistyökumppanin varassa

Osastonhoitaja Marja Nevalainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että kaikki sairaalan vastasyntyneet saavat ympäri vuoden joko kätilöiden itse kutomia tai lahjoituksena saatuja töppösiä. Joskus lahjoituskankaista ommellaan myös myssyjä. Joulun vauvoja ei Oulussa siis muisteta erikseen.

Tampereen yliopistollisen sairaalan synnytysyksikön osastonhoitaja Tuija Leppä kertoo, että joskus vastasyntyneille on annettu joulunpunaisia myssyjä, mutta tänä vuonna sellaista ei ole suunnitteilla. Sen sijaan sairaalan yhteistyökumppani, tekstiilihuoltoyritys Sakupe aikoo lahjoittaa kaikille jouluaattona syntyneille kettukuvioiset vauvanpeitot.

Kyseiset peitot nousivat otsikoihin kuluneena syksynä, sillä niitä alkoi kadota sairaalasta luvatta. Asiasta uutisoi tuolloin ensimmäisenä Aamulehti.

Tonttulakkeja ympäri Suomen

Turun yliopistollisen keskussairaalan viestinnästä kerrotaan, että kaikki jouluaattona syntyvät vauvat saavat tonttulakin.

Sama käytäntö on voimissaan Lapin keskussairaalassa, jossa joululahjoja annetaan peräti kaikille joulukuussa syntyville vauvoille. Tonttulakin lisäksi muistamiseen kuuluvat villasukat sekä tumput, osastonhoitaja ja kätilö Sari Kartimo kertoo.

HUSin sairaaloista Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa jouluna syntyvät vauvat saavat tonttulakit, jotka ovat kätilöiden ompelemia.

Sen sijaan Hyvinkään sairaalaan on saatu lahjoituksena punaisia joulusukkia, jotka on tarkoitus antaa jouluna syntyville vauvoille. Sen lisäksi vauvat saavat tonttulakkeja. Lohjan sairaalassa jouluvauvoille annetaan myös punaiset joulusukat ja myssyt, HUSin viestinnästä kerrotaan.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa pyritään muistamaan joulun vauvoja neulotuin myssyin ja villasukin. Joskus myös jouluna synnyttäneet äidit saavat villasukat joulun väreissä, kertoo osastonhoitaja ja kätilö Johanna Kejonen. Tamperelaisten jouluvauvojen tavoin myös jouluna syntyvät kuopiolaisvauvat saavat Sakupen lahjoittamia peittoja.

Lue myös: 7 syytä, miksi on ihanaa saada jouluvauva

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X