Vauva 09.02.2015 Päivitetty 29.05.2023

Video: Näin vaihdat vauvalle vaipan

Kun vauva on syntynyt, äiti ja isä ovat monen uuden asian edessä. Yksi tärkeimmistä ja ensimmäisistä opeteltavista asioista on vaipanvaihto.

Teksti
lotta
4 kommenttia

 

Välineet vaipanvaihtoon

Kannattaa järjestää tarvittavat välineet lähelle, kun vaipan vaihto on edessä. Hoitopöytä ei ole välttämätön, sillä vaipan voi vaihtaa vaikkapa sängyllä, lattialla tai vaikka pesukoneen päällä, kunhan vauvan alle on varattu pehmeä hoitoalusta. Moni vanhempi kuitenkin kokee vauvanhoidon helpoksi hoitopöydällä. Varaa myös vaippoja ja mahdollisesti puhdistusliinoja lähelle.

Näin otat vaipan pois

Likainen kertakäyttövaippa otetaan pois laskemalla vauva hoitoalustalle ja avaamalla vaipan tarrat. (Housuvaippoja ei ole vastasyntyneiden koossa). Ota vauvan jaloista, polvitaipeiden alta, tukeva ote toisella kädellä ja kohota vauva peppua. Poista likainen vaippa.

Varsinkin poikavauvalla saattaa tulla pissa, kun vaippa otetaan pois. Jos et halua joutui pissasuhkun alle, voit peittää vauvan pippelin pienellä pyyhkeellä.

Milloin vauvan peppu pestään?

Vauvan peppu pestään, kun vaipassa on kakkaa tai hyvin runsaasti pissaa. Jokaisen vaipanvaihdon välissä peppua ei tarvitse pestä.

Vauvan peppu kannattaa pestä juoksevan veden alla kädenlämpöisellä vedellä. Jos vesipesu ei ole mahdollinen, voit käyttää puhdistusliinoja.

Ilmakylpy tekee hyvää pepulle

Ennen uuden vaipan laittamista voit antaa vauvan pötkötellä hetken ilman vaippaa. Vaippa-alueen iholle tekee hyvää saada ilmakylpyjä.

Vaipan laittaminen vastasyntyneelle

Aseta puhdas vaippa vauvan pepun alle siten, että tarrat tulevat takaa eteen. Avaa tarrat ja kiinnitä ne etupuolelle. Vaippa on sopivat tiukalla, kun vauvan ollessa selällään vaipan ja vauvan masun väliin mahtuu kaksi sormea.

Katso myös muut vauvanhoitovideot:
Oikea imetysasento ja -ote
Vauvan jalkahieronta
Vauvan päähieronta
Vauvan selkähieronta
Vauvan vatsahieronta

Lue myös

Kommentit (4)

Meille synnärillä ja neuvolassa ainakin ohjeistettiin, ettei missään nimiessä nostella jaloista ja saada siten peppua ylös, vaan kääntämällä lasta kyljelle ja takaisin vaihdetaan vaippaa.

OK

Miksi ei saisi?

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X