Vauva 01.04.2021 Päivitetty 29.05.2023

Pitkään imetetyille apua armeijassa – hulvaton pila sivaltaa myös alokkaiden perhepedillä ja huudatusunikoululla

Imetyksen tuki ei tiedotteen mukaan vielä tiedä, kuinka moni alokkaista mahdollisesti tarvitsee apua pitkän imetyksen ja perhepedin aiheuttamiin ongelmiin.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Imetyksen tuki ry:n julkaisema hulvaton aprilliuutinen leviää viraalina somessa. Tiedotteen mukaan järjestön tukipalvelujen piiriin pääsee nyt myös armeija-aikana, jos lapsentahtinen imetys on aiheuttanut alokkaalle ongelmia.

”Imettäviä vanhempia on jo vuosikymmeniä varoiteltu tilanteesta, jossa vauvantahtinen imetys ja vauvan runsas sylittely voivat johtaa siihen, että lapsi käy rinnalla vielä armeijaiässäkin. Tukea halutaan nyt kohdentaa erityisesti tälle ryhmälle”, Imetyksen tuki kirjoittaa.

Suunnitelmissa myös unikoulu alokkaille

Hauska aprillijuttu laajenee myös alokkaiden unikouluun. Imetyksen tuki kertoo, että suunnitelmissa on tarjota unikoulun mahdollisuutta niille alokkaille, jotka eivät ole koskaan oppineet nukkumaan omassa sängyssään, koska he nukkuivat ensimmäiset elinvuotensa perhepedissä.

Unikoulun toteutustapa on vielä mietinnässä, sillä ainakin huudatusunikoulu ja pistäytymismetodi saattavat häiritä muita yhteismajoitustiloissa yöpyviä.

Imetyksen tuki ei vielä tiedä, kuinka moni alokkaista mahdollisesti tarvitsee apua.

”Tiedossa ei ole, kuinka suuri vieroittamatta jääneiden nuorten aikuisten osuus muusta ikäluokasta on, koska imetyksen kestoa ei Suomessa tilastoida yhden ikävuoden jälkeen.”

Sekä hulvaton että kantaaottava aprillipila

Paitsi että Imetyksen tuen julkaisema aprillipila on hauska, se ottaa myös kantaa myytteihin, joita pitkään imetysaikaan liittyy. Taaperoimettäjät saavat yhä osakseen kummaksuvia kommentteja.

”Kouluun astiko sinä imetät vai rippikouluun?”, kysyttiin esimerkiksi Kaksplussan haastattelemalta Lauralta, kun hänen lapsensa oli täyttänyt 2 vuotta ja imetys yhä jatkui.

Myös perhepedissä nukkuvat saattavat saada osakseen kummaksuntaa. ”Parisuhde kärsii ja lapsi ei opi ikinä nukkumaan omassa sängyssään”, perhepedissä nukkuvia voidaan varoitella.

Tosiasassa vanhempiensa vieressä nukkuneista lapsista kasvaa tutkimusten mukaan rohkeampia, ja he myös itsenäistyvät muita nopeammin, Kaksplus kertoo.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X