Lapsen terveys 30.05.2017 Päivitetty 14.08.2023

Lapsen uni: Kumpi on parempi, perhepeti vai oma sänky? Katso plussat ja miinukset

Uni on yksilöllinen asia: osa lapsiperheistä suosii perhepetiä, osa taas haluaa opettaa lapsen nukkumaan omassa sängyssään mahdollisimman nopeasti. Selvitimme nukkumisjärjestelyjen hyvät ja huonot puolet.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Uni ja nukkumisjärjestelyt ovat asioita, joissa ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Perhepeti helpottaa toisten perheiden elämää, toiset taas eivät osaa nukkua kunnolla lapsen vieressä.

Kaksplus kokosi yhteen perhepedissä nukkumisen plussat ja miinukset.

Perhepedin plussat:

+ Perhepeti tuo lapselle turvaa ja tukee hänen kehitystään. Vanhempiensa vieressä nukkuneista lapsista kasvaa tutkimusten mukaan rohkeampia, ja he myös itsenäistyvät muita nopeammin. Kun lapsi on saanut kokea läheisyyttä, hän uskaltaa rohkeammin lähteä tutkimaan ympäristöään.

+ Vauvalla on luontainen tarve olla jatkuvasti lähellä. Lapsen ja vanhemman läheinen ihokontakti on siksi ihmislajin kehityshistoriankin valossa luonnollinen asia. Nisäkkäiden lapset ylipäätään ovat kiinni emossaan.

+ Aamulla on ihanaa herätä yhdessä samasta sängystä. Nuuhkia pientä nukkaista poskea ja köllötellä vielä hetki sängyssä ennen ylösnousemista.

+ Perhepedissä nukkuminen on kätevää, kun ei tarvitse nousta keskellä yötä rauhoittelemaan omassa sängyssään itkevää lasta. Voi vain kierähtää ympäri, ottaa lapsen kainaloonsa ja jatkaa yhdessä unia. Yöllä imettäminenkin on helpompaa, kun äiti ja vauva ovat jo valmiiksi samassa sängyssä.

Miksi lapsi näkee painajaisia? – Neuvoja lapsen rauhalliseen uneen

Näin vauva oppii nukkumaan läpi yön

Perhepedin miinukset:

– Perhepedissä nukkuminen voi olla rauhatonta. Nukkumiseen tarvitaankin mahdollisimman iso sänky, sillä pahimmassa tapauksessa kaikki pyörivät ja potkivat toisiaan unissaan läpi yön.

– Jos lapsi nukahtaa suoraan vanhempien sänkyyn, hän ei opi nukahtamaan yksin. Sen oppiminen saattaa olla myöhemmin vaikeaa, mikäli perhepedissä nukkumista jatketaan pitkään.

– Samassa sängyssä nukkuminen lisää hieman kätkytkuoleman riskiä. Vaarana voi silloin olla, että aikuinen kierähtää vauvan päälle nukkuessaan. Vanhempien sängyssä on myös usein peittoja ja tyynyjä, joihin vauva voi tukehtua. Aivan pientä vauvaa ei sen vuoksi suositella nukutettavaksi vieressä. Vauvan nukuttamista mahallaan pidetään kuitenkin suurempana riskinä vauvan turvallisuudelle kuin perhepetiä.

– Perhepedissä nukuttaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota turvallisuuteen. Miten varmistetaan se, ettei lapsi tipu yön aikana sängystä? Laitetaanko hänet sängyn keskelle vai laidan puolelle nukkumaan? Vuorataanko sängyn edusta pehmeillä peitoilla mahdollisen tipahtamisen varalle?

Perhepeti ja kätkytkuolema: yhdessä nukkuminen lisää riskiä

Lue myös

Kommentit (2)

Harhaanjohtavaa kätkyt kuolema ei oo sama kuin että vanhempi kierähtäisi päälle tai muuten tukehtuisi perhepeti voi jopa suojata kätkytkuolemalta. Ja haluaisin myös kuulla yksinnukkumisen hyödyistä muutenkin kuin pärjäämis ja yksinopettelun näkökulmasta..

Öh… missä oli ne yksin nukkumisen edut? Vai oliko ne edut se, ettei noi perhepedin riskit toteudu? Ei sillä, meillä on nukutettu kaikki 3 lasta perhepedissä eikä meillä ole koettu mitään yllämainituista riskeistä edes todennäköisiksi. Luotettu, että tässäkin artikkelissa mainittu, luonto hoitaa niin että vaaraa ei ole. Meillä on laitettu pinnasänky kiinni aikuisten sänkyyn, niin että lapset ovat vähän isompina saaneet sitten nukkua omassa tilassa edelleen ihan lähellä ja tutussa paikassa ja sitten aina sisrauksen synnyttyä on siirretty omaan sänkyyn. Nuorimmainen siirtyi itse omasta tahdostaan omaan sänkyyn samassa iässä kuin isommat ovat siirtyneet. Suosittelen perhepetiä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X