Suomessa lapsille annetaan lähes tismalleen samoja nimiä kuin Yhdysvalloissa, ja sille on ainakin kolme syytä
Lasten nimissä jylläävät samat trendit sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Nimistöntutkimuksen dosentti tietää, mistä se johtuu.
Olivia oli Suomen suosituin tytöille annettu nimi vuonna 2022. Nimi keräsi kannatusta myös Yhdysvalloissa: se nousi ykköseksi maan pääkaupungissa, 26 osavaltiossa ja kohosi lisäksi kolmen suosituimman nimen joukkoon 17 osavaltiossa.
Yhtäläisyydet eivät jää siihen. Sekä Suomen että Yhdysvaltain nimilistoilta näkee, että vanhemmat valitsevat lapsilleen nyt sellaisia nimiä kuin Aava, Lukas, Nooa ja Sofia. Yhdysvalloissa tosin suositaan muotoja Ava, Lucas, Noah ja Sophia, mutta käytännössä nimet ovat samoja.
Nimistöntutkimuksen dosentti ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala toteaa, että nimimuoti vaihtelee noin sadan vuoden sykleissä. Suunnilleen niin kauan kestää, että vanhat nimet alkavat kuulostaa tuoreilta nykyvanhempien korvissa.
Suomessa suosittuja ”uusvanhoja” nimiä ovat muun muassa Toivo, Väinö ja Lilja. Yhdysvalloissa samaan perinteisten nimien kategoriaan solahtavat esimerkiksi William ja James.
Aikaan sidottu muodin sykli ei kuitenkaan selitä, miksi tällä hetkellä Suomessa ja Yhdysvalloissa suositaan samoja nimiä. Viime vuosisadan alussa näiden maiden välillä on ollut huomattavasti enemmän nimistön eroja kuin nyt.
Kulttuuri on yhdenmukaistunut
Nimien samankaltaisuus ulottuu paljon laajemmalle kuin vain Suomen ja Yhdysvaltain välille. Saarelma-Paukkalan mukaan nimimuoti on kansainvälisesti yhdenmukaistunut.
– Nykyään samat nimet ovat suosittuja ihan joka paikassa. Kansainvälistymisen myötä seurataan enemmän muiden maiden asioita, jolloin etunimetkin yhdenmukaistuvat.
Vuonna 2022 ruotsalaispoikien suosituimmat nimet olivat William, Liam ja Noah. Saksassa kolmen kärkeen kuuluvat Noah, Matteo ja Leon. Vertailuna Saarelma-Paukkala kärjistää, että vielä 1950–1960-luvuilla ruotsalaisen tunnisti vaikkapa nimestä Svante ja saksalaisen nimestä Jürgen.
– Enää nimestä ei pysty päättelemään henkilön kansallisuutta. Esimerkiksi Olivia ja Emma toimivat äänteellisesti hyvin, oli kieli mikä tahansa. Se varmaan nostaa tiettyjen nimien suosiota.
Myös Yhdysvaltain eri osavaltioiden välillä on kulttuurisia eroja. Siitä huolimatta tietyt ja tietynlaiset nimet ovat suosittuja jokaisessa osavaltiossa.
Samat äänteet ovat muodissa
Juuri nyt monissa maissa suositaan äänteellisesti pehmeitä ja kevyitä nimiä, Saarelma-Paukkala luonnehtii. Yksittäisistä äänteistä erityisesti e nauttii suurta suosiota. Meillä suosittuja nimiä ovat Eevi, Eemil ja Leevi, Yhdysvalloissa Evelyn ja Henry.
Kaikki vaikutteet eivät kuitenkaan sovi kaikille kielialueille. Kansainvälinen hittinimi Liam, joka on lyhentymä Williamista, ei ole noussut Suomessa kovinkaan suureen suosioon. Meillä nimeä esiintyy pääasiassa suomenruotsalaisilla, Saarelma-Paukkala kertoo.
Vastaavasti Yhdysvalloissa nimi Charlotte, joka on tällä hetkellä maan kolmanneksi suosituin tyttöjen nimi, on Suomessa harvinainen. Charlottakaan ei nouse meillä suosituimpien nimien joukkoon. Asiaan vaikuttanee se, että nimi on monille suomalaisille vaikea ääntää ja kirjoittaa.
Suomalaiset vanhemmat välttelevät nyt ääkkösiä, vaikeita diftongeja sekä r-kirjainta lastensa nimissä. Saarelma-Paukkala uskoo, että se johtuu osittain siitä, että kyseisiä äänteitä on haastavaa lausua kansainvälisesti.
Painavampi syy lienee kuitenkin se, että pehmeät nimet eroavat merkittävästi suurten ikäluokkien hittinimistä, kuten Reijosta tai Riitasta. Saarelma-Paukkala sanoo, että suurten ikäluokkien kantamien etunimien luulisi sadan vuoden syklin perusteella nousevan seuraavaksi muotiin. Nimimuodin ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, koska trendeihin vaikuttavat muutkin asiat kuin aika.
Yhteiskunnallisella tilanteella on vaikutusta
Yksi piirre on suorastaan silmiinpistävä Suomen ja Yhdysvaltojen nimitilastoja vertaillessa.
– Molemmista listoista näkyy selvästi, että tällä hetkellä vanhemmat alkavat palata perinteiseen nimenantoon, Saarelma-Paukkala sanoo.
”Perinteinen” tarkoittaa usein myös uskonnollista. Siinä missä tyttöjen nimenannossa on enemmän vaihtelua, raamatullisia nimiä annetaan varsinkin pojille. Elias, Nooa, Lukas, Benjamin ja Mikael ovat tällä hetkellä suosittuja sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, vaikkakin niiden kirjoitus- ja äänneasut eroavat maiden välillä.
Saarelma-Paukkala toteaa olevan mahdollista, että Yhdysvalloissa etenkin konservatiiviset tai fundamentalistiset kristityt haluavat varta vasten nimetä lapsiaan raamatullisesti. Suomessakin Raamatusta tutut nimet ovat silti suosiossa, vaikka Suomi on Yhdysvaltoihin verrattuna maallistuneempi valtio.
– Jos vanhempi antaa pojalleen nimeksi Aamos tai Aaron, niin varmaankin hän ajattelee vain, että se on kaunis ja perinteikäs nimi, johon liittyy ikiaikaista kauneutta. Vanhempi ei välttämättä ajattele, että se on nimenomaan kristillinen nimi.
Perinteisten nimien uutta nousua voi selittää myös epävakaa maailmantilanne. Saarelma-Paukkala kertoo, että rauhan aikana nimenannossa esiintyy enemmän vaihtelua ja suorastaan leikillisyyttä. Vastaavasti sodan tai muun kriisin aikana usein halutaan palata perinteiseen nimenantoon.
– Antamalla lapsille perinteisiä nimiä haetaan turvallisuutta, Saarelma-Paukkala kiteyttää.
Jaa oma kokemuksesi